ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήττει τον ελληνικό τουρισμό η ύφεση στην Ευρώπη

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Δυσοί­ωνα σημάδια εξα­κο­λου­θούν να εμφα­νί­ζουν οι οικο­νο­μίες των βασικών αγορών από τις οποίες η Ελλάδα έλκει ξένους επι­σκέ­πτες. Αν και η παγκό­σμια ύφεση στην οποία οδήγησε η παν­δη­μία δεν απο­τε­λεί έκπληξη, η ανάλυση των επι­μέ­ρους βασικών αγορών του­ρι­στών ψαλι­δί­ζει περαι­τέρω τις οποιεσ­δή­ποτε προσ­δο­κίες για εύρωστη ανά­καμψη της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας κατά το τέλος του τρίτου, αλλά και το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό προ­κύ­πτει από νέα μελέτη του Ινστι­τού­του του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων (INSETE), στην οποία επι­σκο­πού­νται τόσο τα θεμε­λιώδη μεγέθη των οικο­νο­μιών αυτών μετά την παν­δη­μία όσο και η σημασία τους για την ελλη­νική οικο­νο­μία.

Ειδι­κό­τερα, οι κυριό­τε­ρες αγορές του εισερ­χό­με­νου του­ρι­σμού στην Ελλάδα, που έφεραν το 46% των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων πέρυσι, «αγκο­μα­χούν»:

Η Ελλάδα εισέ­πραξε από τον εισερ­χό­μενο από τη Γερ­μα­νία του­ρι­σμό περίπου 3 δισ. ευρώ το 2019 ή 16,7% του συνόλου των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων. Η οικο­νο­μία της εκτι­μά­ται ότι λει­τούρ­γησε κατά μέσον όρο στο 60% της δυνα­μι­κό­τη­τάς της το δεύτερο τρίμηνο 2020 και μπορεί να λει­τουρ­γή­σει στο 75% το τρίτο και στο 90% το τέταρτο. «Θα επη­ρε­ά­ζε­ται όμως αρνη­τικά από τα διά­σπαρτα μέτρα προ­στα­σίας και παρεμ­βά­σεων που θα εξα­κο­λου­θή­σουν να είναι σε ισχύ για την αντι­με­τώ­πιση ενός ενδε­χό­με­νου δεύ­τε­ρου κύματος του κορω­νοϊού». Με βάση αυτές τις υπο­θέ­σεις, ανα­μέ­νε­ται πτώση του ΑΕΠ της Γερ­μα­νίας κατά 6,7% το 2020.

Από τον εισερ­χό­μενο του­ρι­σμό από το Ηνωμένο Βασί­λειο η χώρα εισέ­πραξε περίπου 2,6 δισ. ευρώ το 2019 ή 14,5% του συνόλου. Η οικο­νο­μία του εκτι­μά­ται ότι λει­τούρ­γησε κατά μέσον όρο μόλις στο 40% της δυνα­μι­κό­τη­τάς του το δεύτερο τρίμηνο (έναντι 55% κατά μέσον όρο στη Ζώνη του Ευρώ). Επι­πλέον, ακόμη και τον Ιούλιο 2020, ο ιός δεν φαί­νε­ται να ετέθη υπό ικα­νο­ποι­η­τικό έλεγχο. Η ανά­πτυξη της χώρας ήταν ήδη αναι­μική και πριν από τον κορω­νοϊό, λόγω της αβε­βαιό­τη­τας που προ­κύ­πτει από το Brexit, και, επο­μέ­νως, η πτώση του ΑΕΠ εξαι­τίας του κορω­νοϊού εκτι­μά­ται πως θα είναι επίσης μεγα­λύ­τερη από την πτώση της Ζώνης του Ευρώ. Με βάση αυτές τις υποθέσεις-εκτιμήσεις ανα­μέ­νε­ται τώρα πτώση του ΑΕΠ του Ηνω­μέ­νου Βασι­λείου κατά 8,2% το 2020.

Η Ελλάδα εισέ­πραξε από τις ΗΠΑ περίπου 1,2 δισ. ευρώ το 2019 ή 6,7% του συνόλου. Η ανε­ξέ­λεγ­κτη πορεία εξά­πλω­σης του κορω­νοϊού σε πολλές πολι­τείες, σε ορι­σμέ­νες από τις οποίες δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, οδηγεί σε μεγάλη πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο 2020. Εκτι­μά­ται πως η οικο­νο­μία των ΗΠΑ λει­τούρ­γησε κατά μέσον όρο στο 50% της δυνα­μι­κό­τη­τάς της το δεύτερο τρίμηνο 2020.

Από τη Γαλλία η Ελλάδα είχε ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις περίπου 1,1 δισ. ευρώ το 2019 ή 6,2% του συνόλου. Η οικο­νο­μία της λει­τούρ­γησε κατά μέσον όρο στο 50% της δυνα­μι­κό­τη­τάς της το δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να λει­τουρ­γή­σει στο 70% το τρίτο τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ της Γαλλίας φέτος υπο­λο­γί­ζε­ται στο 8,8%.

Οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις από την Ιταλία ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ το 2019 ή 5,7% του συνόλου. Η οικο­νο­μία της λει­τούρ­γησε κατά μέσον όρο στο 45% της δυνα­μι­κό­τη­τάς της το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, μετά την επιτυχή αντι­με­τώ­πιση του ιού τον Ιούνιο, εκτι­μά­ται τώρα ότι μπορεί να λει­τουρ­γή­σει στο 70% της δυνα­μι­κό­τη­τάς της το τρίτο τρίμηνο 2020 και στο 90% της δυνα­μι­κό­τη­τάς της το τέταρτο. Υπό αυτές τις εκτι­μή­σεις, ανα­μέ­νε­ται τώρα πτώση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 8,9%.

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.