Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Κω – Έργα παντού

· Δύο γεφύρια, σημαντικής σημασίας στη Ζιά

· Ασφαλτόστρωση του χώρου στάθμευσης στην οδό Κανάρη

· Αποκατάσταση ποδηλατόδρομου στο Φάρο

Σημαντικές συμβάσεις για την εκτέλεση έργων από ίδιους πόρους του Δήμου Κω υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, με ανάδοχο την εταιρεία «ΕΡΓΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε.».

Πρόκειται για την κατασκευή σειράς τεχνικών έργων στη Ζια, με παρεμβάσεις σε τρία δύσκολα σημεία που έχει επισημάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, όπως διαπλάτυνση οδού με κατασκευή γεφυριών και τσιμεντένιου οδοστρώματος, για την βελτίωση των όρων πυροπροστασίας της περιοχής και την αντιμετώπιση πιθανής δασικής πυρκαγιάς.

Το έργο, «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗ ΖΙΑ» με αρ.μελέτης 03/2023 της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κω, συνολικής δαπάνης 214.736,72€, χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου.

Περιλαμβάνει:

1. Διαπλάτυνση τμήματος κεντρικής οδού Ζιάς –Ασκληπιείο, εκατέρωθεν υφιστάμενου τεχνικού έργου με ταυτόχρονη ανακατασκευή του. Θα κατασκευαστούν στην θέση των παλαιών δυο μικρών οχετών δυο νέα γεφύρια ορθογωνικής διατομής με διαστάσεις, πλάτος:3,80, ύψος:2,00μ και μήκος 8,00μ. Μεταξύ των νέων οχετών και προκειμένου να διαπλατυνθεί η στροφή του δρόμου θα κατασκευαστεί τοιχείο αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα μήκους περίπου 15μ, ύψους 2,00μ..

2. Διαμόρφωση οδού και σκυροδέτησή της, μήκους περίπου 150μ από το σημείο κατασκευής των προηγούμενων τεχνικών προς την Κεφαλόβρυση. Λόγω της μεγάλης ανηφορικής κλίσης της οδού και των παραμορφώσεων που υπόκειται από τα νερά της βροχής

θα κατασκευαστεί οδόστρωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης θα κατασκευαστεί μικρός ορθογωνικός οχετός κάθετα στην οδό με διαστάσεις πλάτος:3,80, ύψος:2,00μ και μήκος 6,00μ..

3. Διαμόρφωση οδού (κατασκευή επιχωμάτων, συμπύκνωση, πλαϊνά ερείσματα) και σκυροδέτησή της, μήκους περίπου 300μ από την Κεφαλόβρυση προς ‘’Μετόχι’’. Λόγω της μεγάλης ανηφορικής κλίσης και των παραμορφώσεων που υπόκειται από την ροή των ομβρίων υδάτων θα κατασκευαστεί οδόστρωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Παράλληλα, θα ασφαλτοστρωθεί τμήμα της διαπλατυσμένης κεντρικής οδού, επί της οποίας θα τοποθετηθούν κάθετη και οριζόντια σήμανση, κιγκλιδώματα και πλαστικοί οριοδείκτες, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων.

Εκτός αυτών των σημαντικών έργων στη Ζιά, στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ασφαλτοστρωθεί και ο χώρος στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Κανάρη, που έχει μισθώσει ο Δήμος Κω από το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.).

Το έργο, με τίτλο «Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης επί της οδού Κανάρη (χώρος πολεμικής αεροπορίας)» εκτελείται σύμφωνα με την υπ΄αριθμό 11/2022 μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κω, με κόστος 34.376,13€ (με ΦΠΑ 17%) και χρηματοδότηση από πόρους του Δήμου Κω.

Στο πλαίσιο της μελέτης προβλέπεται, εντός της Κ.Μ. 2828 Πόλεως Κω και σε επιφάνεια 800 τ.μ., η κατασκευή υπαίθριου χώρου στάθμευσης, 30 θέσεων για Ι.Χ. αυτοκίνητα και 10 θέσεων για δίκυκλα.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, προβλέπεται η αποκατάσταση τμήματος του βόρειου παραλιακού ποδηλατοδρόμου στην περιοχή της Λάμπης, ο οποίος καταστράφηκε εξαιτίας έντονων κυματισμών κατά τους χειμερινούς μήνες. Το μήκος της επέμβασης είναι 180 μέτρα.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου