Ρεπορτάζ

Ακυρη κατάσχεση του Ελληνικού Δημοσίου στον Δήμο Ρόδου

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, κρίθηκε άκυρη η κατάσχεση εις χείρας του Δήμου Ρόδου ως τρίτου που επέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο διότι δεν έλαβε προηγουμένων άδεια του αρμοδίου δικαστηρίου!.
Πιο συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου απέρριψε ανακοπή που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά του Δήμου Ρόδου σύμφωνα με την οποία δυνάμει του από 02.10.2014 εγγράφου αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου του Προϊσταμένου της ΔΟΥ Ρόδου, προέβη σε κατάσχεση εις χείρας του καθ’ ου η ανακοπή ως τρίτου, για οφειλή του ιδιώτη, συνολικού ποσού 27.512,09 ευρώ προς αυτό (το ανακόπτον).

Ότι ο Δήμος Ρόδου υπέβαλε την από 17.10.2014 δήλωσή του ενώπιον του Ειρηνοδίκη Ρόδου, στην οποία ανέφερε ότι ουδεμία απαίτηση σε βάρος του διατηρεί ο ανωτέρω οφειλέτης του ανακόπτοντος και ότι η δήλωση αυτή είναι ανακριβής, για τους αναφερόμενους στην ανακοπή λόγους.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η ανακοπή τυγχάνει απορριπτέα ως μη νόμιμη, διότι το ανακόπτον δεν τήρησε την απαιτούμενη προδικασία για την επιβολή κατάσχεσης εις χείρας του καθ’ ου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, καθόσον δεν έλαβε προηγουμένως άδεια του αρμοδίου Μονομελούς Πρωτοδικείου και χωρίς να έχει προβεί στις επιδόσεις που επιβάλλονται με ποινή ακυρότητας της κατάσχεσης από τη διάταξη του άρθρου 95 παρ. 1 Ν. 2362/1995, το οποίο εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση ενόψει του χρόνου συντέλεσης της κατάσχεσης και δη στην αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, γενομένου δεκτού του σχετικού ισχυρισμού του Δήμου Ρόδου.
Κρίθηκε ότι η μη τήρηση των ανωτέρω διαδικαστικών προϋποθέσεων συνεπάγεται ως αναγκαίο επακόλουθο την ακυρότητα της επιβληθείσας κατάσχεσης, η οποία είναι απόλυτη, δυνάμενη να ληφθεί υπόψη αυτεπάγγελτα, όπως με σαφήνεια προκύπτει από το άρθρο 4 παρ. 2 του νομοθετικού διατάγματος 31/1968, το οποίο εφαρμόζεται και στην περίπτωση που την κατάσχεση επιβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο για την ικανοποίηση απαίτησής του.
Ο Δήμος Ρόδου εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Δημήτριο Σαλαμαστράκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου