Τοπικές Ειδήσεις

Σύσκεψη Υπ. Ναυτιλίας-Χριστιάνας Καλογήρου-Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα νησιά

Σύσκεψη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη είχε προχθές το απόγευμα η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, για τον προγραμματισμό έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται στον νέο Νόμο 4770/2021 για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο, ώστε άμεσα να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες που το νέο νομοθέτημα δίνει στα νησιά μας.

Πρόκειται για τις εξής 6 Αποφάσεις, που αφορούν:
1) Το Ειδικό Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωσης Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας, όπου θα θεσπιστεί το ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο μπορούν να ενταχθούν δράσεις, μελέτες και ενέργειες που αφορούν τη Θαλάσσια Οικονομία.

2) Το Πρόγραμμα «Νέαρχος». Στην απόφαση θα εξειδικευτούν οι σκοποί και οι προτεραιότητες και θα καθοριστούν τα κριτήρια ένταξης καθώς και η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων και η αξιολόγηση αυτών. Θα προσδιοριστούν, επίσης, οι όροι και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η όλη διαδικασία αποπληρωμής από το ΠΔΕ.

3) Τις συμβάσεις παροχής δημοσίων υπηρεσιών θαλάσσιων ενδομεταφορών που συνδέονται με τη διασφάλιση θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νησιωτικού χώρου και συνάπτονται κατά τα οριζόμενα από το άρθρο όγδοο του ν. 2932/2001 (Α’ 145).

4) Το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας.

5) Το Ταμείο Θαλάσσιας- Γαλάζιας Οικονομίας, όπου θα προσδιορίζονται οι όροι, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του νέου Ταμείου και τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτού.

6) Το Εθνικό Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας. Μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής θα ρυθμιστούν θέματα που σχετίζονται με την τήρηση και τη λειτουργία του Μητρώου και κάθε άλλο τεχνικό ζήτημα πάνω στις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις εγγραφής σε αυτό.

«Συστηματικά, στοχευμένα και χωρίς να χάνουμε ούτε μία μέρα, προχωράμε στη δευτερογενή νομοθέτηση προς όφελος των νησιωτών μας», αναφέρει η κα Καλογήρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου