ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομιλία Βασ. Α. Υψηλάντη, στην Ολομέλεια της Βουλής , για το Νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών 

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Υψηλάντης

Ανα­φο­ρές σε ζη­τή­μα­τα της Δω­δε­κα­νή­σου

Ο Κο­σμή­το­ρας της Βου­λής των Ελ­λή­νων και Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, Βα­σί­λης-Νι­κό­λα­ος Α. Υψη­λά­ντης, με την ευ­και­ρία της ομι­λί­ας, επί του Νο­μο­σχέ­διου του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών : «Διε­νέρ­γεια Γε­νι­κών Απο­γρα­φών έτους 2021 από την Ελ­λη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Αρχή, επεί­γου­σες ρυθ­μί­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση των επι­πτώ­σε­ων της παν­δη­μί­ας του κο­ρω­νοϊ­ού COVID-19, επεί­γου­σες δη­μο­σιο­νο­μι­κές και φο­ρο­λο­γι­κές ρυθ­μί­σεις και άλλες δια­τά­ξεις», ανα­φέρ­θη­κε ει­σα­γω­γι­κά σε προ­βλή­μα­τα που απα­σχο­λούν τα Δω­δε­κά­νη­σα. Συ­γκε­κρι­μέ­να:

1) Ζή­τη­σε από τον Υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών, κ. Σταϊ­κού­ρα να υπάρ­ξει τρο­πο­λο­γία του άρ­θρου 62 του Ν.998/79, ώστε να εξαι­ρε­θούν και τα Δω­δε­κά­νη­σα του τεκ­μη­ρί­ου κυ­ριό­τη­τας του Δη­μο­σί­ου επί των δασών.

2) Στην ανα­φο­ρά του Υπουρ­γού για πρό­κλη­ση στη Βουλή, συ­ζή­τη­σης, για τα «κόκ­κι­να» δά­νεια, ζή­τη­σε να συ­μπε­ρι­λη­φθούν και τα εκ­κρε­μή δά­νεια, της Συ­νε­ται­ρι­στι­κής Τρά­πε­ζας Δω­δε­κα­νή­σου.

3) Ο Βου­λευ­τής, απα­ντώ­ντας στα όσα υπο­στη­ρί­χθη­καν από τους εκ­προ­σώ­πους του ΜΕΡΑ25, για την κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά, υπεν­θύ­μι­σε ότι ο αρ­χη­γός του κόμ­μα­τος αυτού κ. Βα­ρου­φά­κης, ήταν που ως Υπουρ­γός του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δε­σμεύ­τη­κε εγ­γρά­φως στο Euro group , για την κα­τάρ­γη­ση αυτών στα νησιά, από την κυ­βέρ­νη­ση του Τσί­πρα – Καμ­μέ­νου.

Δή­λω­σε δε την πε­ποί­θη­σή του ότι η κυ­βέρ­νη­ση θα απο­φα­σί­σει θε­τι­κά υπερ του

δί­καιου αυτού αι­τή­μα­τος των Δω­δε­κα­νη­σί­ων.

4) Ανα­φέρ­θη­κε εμ­φα­ντι­κά στα μέτρα τα οποία υιο­θε­τού­νται, από το συ­γκε­κρι­μέ­νο Νο­μο­σχέ­διο, για την πα­ρά­τα­ση της προ­θε­σμί­ας πλη­ρω­μής οφει­λό­με­νων αξιο­γρά­φων από τις επι­χει­ρή­σεις του του­ρι­στι­κού κλά­δου, για να μην απο­κλει­στεί η δα­νειο­δό­τη­ση, των επι­χει­ρή­σε­ων αυτών, λόγω του ότι η οι­κο­νο­μι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα δεν επα­νήλ­θε λόγω της επο­χι­κής τους φύσης, μέσω του ευ­ερ­γε­τή­μα­τος, της μη

κα­τα­χώ­ρη­σης των οφει­λό­με­νων αξιο­γρά­φων σε αρ­χεία δε­δο­μέ­νων οι­κο­νο­μι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς.

Τα κυ­ριό­τε­ρα ση­μεία της ομι­λί­ας του Βα­σί­λη- Νι­κο­λά­ου Α. Υψη­λά­ντη , επί του Νο­μο­σχε­δί­ου είναι τα ακό­λου­θα:

« Κυ­ρί­ες και Κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι,

Με το σχέ­διο νόμου, που συ­ζη­τά­με, του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, σχε­τι­κά με τη διε­νέρ­γεια της γε­νι­κής απο­γρα­φής 2021. κα­θο­ρί­ζε­ται το πλαί­σιο ώστε να γνω­ρί­σου­με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να για τον οι­κο­νο­μι­κό πλού­το της χώρας, το μέ­γε­θος, τη σύν­θε­ση και τις συν­θή­κες στέ­γα­σης των νοι­κο­κυ­ριών, όπως επί­σης και τα δη­μο­γρα­φι­κά, οι­κο­νο­μι­κά και κοι­νω­νι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του πλη­θυ­σμού για την κα­τάρ­τι­ση στα­τι­στι­κών στο πλαί­σιο των εθνι­κών, ευ­ρω­παϊ­κών και διε­θνών υπο­χρε­ώ­σε­ων της χώρας.

Συ­γκε­ντρώ­νουν στοι­χεία απα­ραί­τη­τα για την χά­ρα­ξη οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής σε εθνι­κό πε­ρι­φε­ρεια­κό και το­πι­κό επί­πε­δο καθώς και σε επί­πε­δο ευ­ρω­παϊ­κής ένω­σης με σκοπό να συμ­βάλ­λουν κατά το δυ­να­τό στην λήψη ορ­θο­λο­γι­κών απο­φά­σε­ων στο δη­μό­σιο ή ιδιω­τι­κό τομέα της οι­κο­νο­μί­ας στην διά­χυ­ση / επέ­κτα­ση της στα­τι­στι­κής πλη­ρο­φό­ρη­σης στο ευ­ρύ­τε­ρο κοι­νω­νι­κό σύ­νο­λο. Τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία που προ­κύ­πτουν από τις γε­νι­κές απο­γρα­φές εν­δια­φέ­ρουν άμεσα κάθε πο­λί­τη και απο­τε­λούν βα­σι­κά ερ­γα­λεία για τη διε­νέρ­γεια ακα­δη­μαϊ­κών και ερευ­νη­τι­κών προ­γραμ­μά­των, καθώς και για να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ως βα­σι­κό μέσο για την ρύθ­μι­ση ποι­κί­λων διοι­κη­τι­κών και νο­μι­κών θε­μά­των όπως για πα­ρά­δειγ­μα η κα­τα­νο­μή κρα­τι­κών επι­χο­ρη­γή­σε­ων στους ΟΤΑ, ρύθ­μι­ση εκλο­γι­κών θε­μά­των κι άλλα.

Είναι ένας τρό­πος για να ελέγ­ξου­με την γο­νι­μό­τη­τα στην χώρα μας, δη­λα­δή το δη­μο­γρα­φι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό με το οποίο μπο­ρού­με να προσ­διο­ρί­σου­με πως λει­τουρ­γεί το αν­θρώ­πι­νο κε­φά­λαιο μέσα στην κοι­νω­νία μας.

Με τον ίδιο επί­σης τρόπο θα ορί­σου­με και θα ελέγ­ξου­με την γε­ωρ­γι­κή και κτη­νο­τρο­φι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, δύο από τους πολύ ση­μα­ντι­κούς το­μείς της οι­κο­νο­μί­ας της χώρας μας.

Η απο­γρα­φή της γε­ωρ­γί­ας και κτη­νο­τρο­φί­ας είναι μία ευ­ρεί­ας κλί­μα­κας ερ­γα­σία, που διε­νερ­γεί­ται επί­σης κάθε δέκα χρό­νια, βάσει του κα­νο­νι­σμού της ευ­ρω­παϊ­κής ένω­σης και απο­σκο­πεί στην εξέ­τα­ση τά­σε­ων στην διάρ­θρω­ση των γε­ωρ­γι­κών και κτη­νο­τρο­φι­κών εκ­με­ταλ­λεύ­σε­ων της χώρας μας, ώστε να πα­ρα­σχε­θεί η απα­ραί­τη­τη βάση στα­τι­στι­κής γνώ­σης για το σχε­δια­σμό, την εφαρ­μο­γή, την πα­ρα­κο­λού­θη­ση, την αξιο­λό­γη­ση και την επα­νε­ξέ­τα­ση των σχε­τι­κών πο­λι­τι­κών, ιδίως της κοι­νής γε­ωρ­γι­κής πο­λι­τι­κής, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των μέ­τρων για την αγρο­τι­κή ανά­πτυ­ξη καθώς επί­σης και των πο­λι­τι­κών για το πε­ρι­βάλ­λον, την προ­σαρ­μο­γή στην κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή και τον με­τρια­σμό της και των πο­λι­τι­κών για τη χρήση γης και ορι­σμέ­νων στό­χων βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης.

Μαζί με τις προ­βλέ­ψεις για την ορ­γά­νω­ση της απο­γρα­φής 2021 συ­νε­χί­ζου­με να αντι­με­τω­πί­ζου­με δυ­να­μι­κά την ανα­τρο­πή της οι­κο­νο­μι­κής κα­τά­στα­σης των επαγ­γελ­μα­τι­κών ομά­δων για τη λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σε­ων των οποί­ων έχουν λη­φθεί ει­δι­κά και έκτα­κτα μέτρα περί ανα­στο­λής ή προ­σω­ρι­νής απα­γό­ρευ­σης λει­τουρ­γί­ας για προ­λη­πτι­κούς η κα­τα­σταλ­τι­κούς λό­γους που σχε­τί­ζο­νται με τον κο­ρο­νο­ϊό. Η παν­δη­μία COVID-19 άλ­λα­ξε την Ευ­ρώ­πη και τον κόσμο εν ριπή οφθαλ­μού. Κα­θό­ρι­σε τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε και θα συ­νερ­γα­ζό­μα­στε στο μέλ­λον και ήρθε σε μια πε­ρί­ο­δο κατά την οποία η Ευ­ρώ­πη βρι­σκό­ταν ήδη σε δια­δι­κα­σία βα­θιάς

δη­μο­γρα­φι­κής και κοι­νω­νι­κής αλ­λα­γής. Η χά­ρα­ξη πο­λι­τι­κής πρέ­πει να εστιά­ζει στην εκά­στο­τε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.

Έτσι τρο­πο­ποιεί­ται η από 20.3.20 Πράξη Νο­μο­θε­τι­κού Πε­ριε­χο­μέ­νου που κυ­ρώ­θη­κε με το άρθρο 1 του νόμου 4683 /20 προ­κει­μέ­νου για τις πε­ρι­πτώ­σεις των επι­χει­ρή­σε­ων για τις οποί­ες έχουν λη­φθεί μέτρα ανα­στο­λής ή προ­σω­ρι­νής απα­γό­ρευ­σης λει­τουρ­γί­ας για τους μήνες Ια­νουά­ριο και Φε­βρουά­ριο 2021 να απαλ­λάσ­σο­νται πλή­ρως από την υπο­χρέ­ω­ση κα­τα­βο­λής μι­σθώ­μα­τος. Ταυ­τό­χρο­να λαμ­βά­νε­ται πρό­νοια για να κα­τα­βλη­θεί από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό στους εκ­μι­σθω­τές για τους μήνες Ια­νουά­ριο και Φε­βρουά­ριο 2021, για τις πε­ρι­πτώ­σεις των φυ­σι­κών προ­σώ­πων, το 80% του συ­νο­λι­κού μι­σθώ­μα­τος το μήνα και για τις πε­ρι­πτώ­σεις των νο­μι­κών προ­σώ­πων το 60% του συ­νο­λι­κού μι­σθώ­μα­τος το μήνα. Επί­σης δύ­να­νται να εξο­φλή­σουν τα οφει­λό­με­να από αυτές αξιό­γρα­φα, κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα από την θέση σε ισχύ της ρύθ­μι­σης (25.01.2021 έως 28.02.2021), εντός εβδο­μή­ντα πέντε (75) ημε­ρών από την σφρά­γι­ση ή τη λήξη τους. Επι­πρό­σθε­τα λαμ­βά­νε­ται μέ­ρι­μνα για τους κο­μι­στές των αξιο­γρά­φων των οποί­ων οι προ­θε­σμί­ες ανα­στέλ­λο­νται με την συ­γκε­κρι­μέ­νη ρύθ­μι­ση. Χο­ρη­γεί­ται ακόμα στον Υπουρ­γό των Οι­κο­νο­μι­κών η εξου­σιο­δό­τη­ση να πα­ρα­τεί­νει την προ­θε­σμία πλη­ρω­μής αξιο­γρά­φων οφει­λό­με­νων από επι­χει­ρή­σεις του του­ρι­στι­κού κλά­δου ώστε να μην απο­κλεί­ε­ται η δα­νειο­δό­τη­σης των επι­χει­ρή­σε­ων αυτών που η οι­κο­νο­μι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα δεν επα­νήλ­θε λόγω της επο­χι­κής τους φύσης, μέσω του ευ­ερ­γε­τή­μα­τος της μη κα­τα­χώ­ρη­σης των οφει­λό­με­νων απ’ αυτές αξιο­γρά­φων σε αρ­χεία δε­δο­μέ­νων οι­κο­νο­μι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς. Δί­δε­ται επι­πλέ­ον προ­θε­σμία για την εξό­φλη­ση των αξιο­γρά­φων που οφεί­λο­νταν από πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις την πε­ρί­ο­δο Νο­εμ­βρί­ου και Δε­κεμ­βρί­ου 2020.

Τέλος πα­ρέ­χε­ται η δυ­να­τό­τη­τα ενί­σχυ­σης αυτών με το προ­σω­ρι­νό μέτρο κρα­τι­κής ενί­σχυ­σης επι­χει­ρή­σε­ων με τη μορφή επι­δό­τη­σης πα­γί­ων δα­πα­νών.

 

Κυ­ρί­ες και Κύ­ριοι Συ­νά­δελ­φοι,

 

Οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες βλέ­πουν με ιδιαί­τε­ρη ικα­νο­ποί­η­ση τον τρόπο που ο Πρω­θυ­πουρ­γός και η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση αντι­με­τω­πί­ζουν τόσο τα ζη­τή­μα­τα της παν­δη­μί­ας όσο και τη γε­νι­κό­τε­ρη ορ­γά­νω­ση της πο­λι­τεί­ας αλλά και τα μέτρα σε σχέση με τις οι­κο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις αυτής. Ότι πα­ράλ­λη­λα με τα μέτρα, που με ρε­α­λι­σμό ει­σά­γει ο Υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών κ. Σται­κού­ρας, δεν πα­ρα­με­λεί­τε και η βελ­τί­ω­ση των μέ­τρων στή­ρι­ξης επι­χει­ρη­μα­τι­κών κλά­δων που το έχουν πραγ­μα­τι­κή ανά­γκη. Ήδη ο Υπουρ­γός κ. Γε­ωρ­γιά­δης έχει προ­α­ναγ­γεί­λει επι­στρε­πτέα 6 και ει­δι­κό πρό­γραμ­μα ΕΣΠΑ για την εστί­α­ση.

 

Η προ­σή­λω­ση σε υπεύ­θυ­νες πο­λι­τι­κές και μέτρα στην οι­κο­νο­μία για τη δια­τή­ρη­ση της οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής, μέσα στην παν­δη­μία, είναι η απά­ντη­ση στην εκ του ασφα­λούς κρι­τι­κή και στην ανυ­παρ­ξία κά­ποιας άλλης χρή­σι­μης εναλ­λα­κτι­κής πρό­τα­σης από την αντι­πο­λί­τευ­ση».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.