Ειδήσεις

Στην αλλαγή κλίματος «ποντάρει» η δικομματική

Στην αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία ελπίζει η δικομματική κυβέρνηση για να διαμορφώσει πιο ευνοϊκούς όρους, εισερχόμενη στην…«τελική ευθεία» των 100 ημερών για τις ευρωεκλογές και την εκλογική αναμέτρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση (δήμους και περιφέρειες).

Ήδη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Χαρ. Τρικούπη επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, ενώ από το πρωθυπουργικό επιτελείο και από τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρα προβάλλεται το επιχείρημα ότι «έρχονται καλά νέα», ενώ ετοιμάζονται και διορθωτικές κινήσεις όπου κριθεί επιβεβλημένο.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στον πολίτη και σε θέματα καθημερινότητας και γι’ αυτό έχει ρίξει όλο το βάρος στην υπόθεση της Κεφαλονιάς, ώστε να μην κατηγορηθεί πως υπήρξαν καθυστερήσεις, ολιγωρίες και δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν.

Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, η αδυναμία άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά από μια φυσική καταστροφή, μπορεί να αλλάξει άρδην, προς το χειρότερο, το κλίμα για μια κυβέρνηση.

Αναμφίβολα, σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, όπου το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, ο δικομματικός συνασπισμός αναζητά ανάσες και θα συνεχιστεί αυτή η επικοινωνιακή αντεπίθεση, με προβολή επιχειρημάτων, όπως ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκ. ευρώ, κ.α.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε κινήσεις τις επόμενες ημέρες, ώστε να διορθωθούν αδικίες στο νέο φορολογικό καθεστώς και θα δοθεί έμφαση στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και δηλώσεις αλλά και τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα.

Σχετική συζήτηση είχαν ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα κινήσεις, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση αδικιών και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για να μην υπάρχει αντίδραση σημαντικών κοινωνικών ομάδων.

Εξάλλου, η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί αρκετά σε πολλές κοινωνικές ομάδες και η οργή περισσεύει για αποφάσεις και ενέργειες του γ.γ. Εσόδων του κ. Χ. Θεοχάρη, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς με πολλές του κινήσεις, δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην κοινωνία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και την κυβέρνηση.

Οι διορθωτικές κινήσεις κρίνονται επιβεβλημένες, καθώς τα παράπονα που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά και έχει γίνει κατανοητό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και στην Χαρ. Τρικούπη, ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλαγές, οι οποίες εστιάζονται στην κείμενη φορολογική νομοθεσία και αφορούν τα υψηλά πρόστιμα για τον ΦΠΑ, το ζήτημα των βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών, τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων. Ήδη, η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ έχει ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, αλλά και τον κ. Θεοχάρη και αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα επανεξεταστεί το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη φορολόγηση των αγροτών, τα βαριά πρόστιμα για την καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης του ΦΠΑ, η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων κάθε μήνα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες και ο τρόπος της φορολόγησης των υπεραξιών για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Ειδικά στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών θα δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή, διότι έχουν ξεκινήσει και οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση, που αγνόησε όλο το προηγούμενο διάστημα τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου, καλείται τώρα να δώσει λύση για να μην υπάρξει και άλλο ένα ανοικτό μέτωπο με μια κοινωνική ομάδα.
Οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα για να δοθεί μετά προσοχή στην επιχείρηση προβολής των θετικών ειδήσεων στην οικονομία, όπως λένε χαρακτηριστικά, κυβερνητικά στελέχη. Αυτές οι θετικές ειδήσεις θα αφορούν, εκτός από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την διανομή του, ανακοινώσεις για νέες επενδυτικές συμφωνίες, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδοτήσεις και στήριξη ανέργων από το νέο ΕΣΠΑ, κ.α.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου