Ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρονται να τονίζουν, απευθυνόμενοι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως ένα θερμό επεισόδιο της Τουρκίας στο Αιγαίο με κράτος-μέλος της ΕΕ θα σημάνει το τέλος της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, αλλά και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Άγκυρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Real News”, διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η τουρκική πλευρά ενδέχεται να “ζυγίζει” το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ως “πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί” για τα θέματα που σχετίζονται με την κυπριακή ΑΟΖ, τις σχετικές γεωτρήσεις, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

Για τις Βρυξέλλες, λοιπόν, είναι σαφές ότι:

-Ένα θερμό επεισόδιο της Τουρκίας με κράτος-μέλος της ΕΕ (και ειδικά την Ελλάδα ή την Κύπρο) θα σημάνει τον άμεσο τερματισμό της ενταξιακής διαπραγμάτευσης αλλά και της ευρωπαϊκής  προενταξιακής χρηματοδότησης που λαμβάνει η Άγκυρα.

-Για την Ελλάδα ο τερματισμός της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς άλλο η “προκλητική” Τουρκία του 2018, και άλλο η “ενεργή” Τουρκία του 1995-1996 ή και του 1974.

-Αν τερματιστεί η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία, θα πληγεί η δημοτικότητα του Ερντογάν. Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος, πολύ περισσότερο σήμερα, χρειάζεται τα ευρωπαϊκή χρήματα όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για τις ίδιες τις άμεσες επενδύσεις του.

Οι ίδιοι διπλωμάτες εκτιμούν πως η τουρκική ηγεσία θα γεμίσει το “κενό της Ευρώπης” με περισσότερο αυταρχισμό, περισσότερη βία και επιθετικότητα στην ευρύτερη γειτονιά. Μέχρι τότε, η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας είναι μια λύση που οδηγεί σε μια σχετική ισορροπία.

πηγή capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ