Τοπικές Ειδήσεις

Αίτηση ξενοδοχειακής εταιρείας για την παράταση της αναστολής καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος της

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, θα συζητηθεί την 14η Ιανουαρίου 2019 αίτηση περί λήψεως προληπτικών μέτρων γνωστής ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας, που εδρεύει στη Ρόδο, για την αναστολή των πάσης φύσεως καταδιωκτικών μέτρων των πιστωτών της, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της από 28.06.2018, αίτησής της περί άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης κατ’ άρθρο 104 του Ν. 3588/2007 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.

Η εταιρεία διατηρεί ευρύ πελατολόγιο στο οποίο συγκαταλέγονται μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και διαχειρίζεται ιδιόκτητες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Τα τελευταία έτη εξαιτίας της εκτεταμένης ύφεσης, που πλήττει τη χώρα, κατά την διάρκεια του έτους 2009 προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από τράπεζα ύψους 2,7 εκατ, ευρώ περίπου.
Είχε εξασφαλίσει επιστολή από την πιστώτρια τράπεζα η οποία διατηρεί απαίτηση ύψους 2.997.205 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 50,79%, του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσής της προβλέπεται η πλήρης αποπληρωμή των οφειλών της σε βάθος χρόνου 10 -12 ετών χωρίς κούρεμα και των οφειλών της στο δημόσιο και σε ασφαλιστικούς φορείς σε 10 έτη.
Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των οφειλών της, έχει καταθέσει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, αίτησή περί άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσής της.
Εχει συνάψει συμφωνία εξυγίανσης με πιστωτές της, οι απαιτήσεις των οποίων εκπροσωπούν το 61,50% των εξ € 6.096.653,00 συνόλου οφειλών της εταιρείας.
Η δικάσιμος για την ως άνω αίτηση άμεσης επικύρωσης ορίσθηκε ενώπιον του πτωχευτικού Δικαστηρίου για τις 20.09.2018, οπότε και πράγματι συζητήθηκε, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει εκδοθεί απόφαση επ’ αυτής.
Συμπληρώθηκαν οι τέσσερις μήνες τους οποίους ορίζει ο Νόμος περί αυτόματης αναστολής των μέτρων, εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης.
Τονίζει ότι σε περίπτωση, κατά την οποία λάβουν χώρα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών κατά της εταιρείας καθίσταται ουσιαστικά άνευ αντικειμένου η ίδια η από 27.06.2018 συμφωνία εξυγίανσης την οποία έχει επιτύχει με την εκ του νόμου απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών της, καθώς και οι δυνατότητες τις οποίες παρέχουν οι ευεργετικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να εξυγιανθεί και να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της.
Σημειώνει δε ότι πιστωτές έχουν ήδη επισπεύσει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της και συγκεκριμένα δύο πλειστηριασμούς σε βάρος του ακινήτου και του εξοπλισμού της.
Προσθέτει παραπέρα ότι υφίστανται τρέχουσες οφειλές έναντι της Δ.Ε.Η. και ως εκ τούτου είναι πρόδηλος ο κίνδυνος να κοπεί η παροχή ηλεκτροδότησής της και να σταματήσει η παραγωγική της διαδικασία.
Επισημαίνει εξάλλου ότι προς αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης υλοποίησε συντονισμένες ενέργειες, όπως η ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου, η αύξηση του κύκλου εργασιών, και η αναδιάρθρωση των τμημάτων της.
Βασικός άξονας της πρότασης της εταιρείας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί η ρύθμιση του συνολικού δανεισμού της παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής σε 10 έτη έως και το 2027 για ποσό € 2.717.205,00 στην Eurobank διατηρώντας ένα κεφάλαιο κίνησης € 289.104,56 που θα διατηρηθεί και μετά το 2029, και € 46.354,99 στην Πειραιώς-Κύπρου, έτσι ώστε η εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει έπειτα από τη συσσώρευση επισφαλών απαιτήσεων και τη δραστική μείωση του κύκλου εργασιών της.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ. Νικόλαος Χασάνης και Ιωάννης Κούκουλας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου