Ειδήσεις

Η ιστορία της Ρόδου πωλείται αδρά στις online δημοπρασίες του Ebay

Κομμάτια της ιστορίας της Ρόδου υπάρχουν προς άμεση πώληση στο διεθνές διαδικτυακό «παζάρι»,  ebay.com και μέσα από αυτά, συγκεκριμένα πρόσωπα κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά. Τα αρχαία νομίσματα του νησιού, είναι εκείνα που απαντώνται κυρίως στις σελίδες του παγκόσμιου ιστότοπου, ενώ σε καλή σειρά είναι αντικείμενα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς έργα τέχνης της μεταπολεμικής περιόδου.
Το ebay.com είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιστότοπος στον κόσμο όπου εκατομμύρια χρήστες του ίντερνετ αγοράζουν και πωλούν οτιδήποτε έχουν στην κατοχή τους. Η όλη διαδικασία γίνεται σε πραγματικό χρόνο και κάθε αντικείμενο που πωλείται ή εκπλειστηριάζεται, βρίσκεται στην άμεση διάθεση του αγοραστή. Ετσι, μια αγοραπωλησία μπορεί να ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα κι επειδή τα χρήματα χρεώνονται σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η παρακολούθηση όλων των συναλλαγών.
Τα αρχαία νομίσματα και αγαλματίδια
Με μια αναζήτηση στο ebay.com είναι σχετικά εύκολο να παρουσιαστούν τα προσφερόμενα προς πώληση αρχαία νομίσματα της Ρόδου. Τα νομίσματα αυτά βρίσκονται στην κατοχή προσώπων που κατοικούν στο εξωτερικό. Μάλιστα η πλειονότητα των πωλήσεων αυτής της κατηγορίας γίνεται από πωλητές που εδρεύουν στη Γερμανία, στοιχείο που δημιουργεί συνειρμούς με την κλοπή αρχαιοελληνικών θησαυρών στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Τα νομίσματα επίσης μπορεί να προέρχονται από αρχαία ναυάγια του Αιγαίου Πελάγους. Αποτελεί κοινό μυστικό σε όλες τις ελληνικές υπηρεσίες (Αρχαιολογία, Λιμεναρχείο κλπ) ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής επιδίδονται σε αναζητήσεις ναυαγίων στη διάρκεια του καλοκαιριού και κλέβουν οτιδήποτε βρεθεί μέσα από την αναζήτησή τους. Μάλιστα, με το δεδομένο ότι τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αναχωρήσουν ανά πάσα στιγμή από τη Ρόδο (και τα άλλα νησιά μας) προς άγνωστη κατεύθυνση, τους δίνει την απαραίτητη ασφάλεια για να κατακλέψουν όλους τους θησαυρούς από το βυθό της θάλασσας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι λιμενικές αρχές είναι αδύνατο να μπορέσουν να ελέγξουν το σύνολο των σκαφών αναψυχής που κινούνται κάθε καλοκαίρι στο Αιγαίο. Είναι αδύνατο διότι η έκταση που πρέπει να καλυφθεί είναι τεράστια, το προσωπικό και τα μέσα είναι ελάχιστα. Επιπρόσθετα οι λιμενικές αρχές είναι επιφορτισμένες με το διαρκές κυνήγι της λαθραίας μετανάστευσης, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για πολλές άλλες δραστηριότητες.
Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική», φαίνονται ξεκάθαρα τα αντικείμενα που προέρχονται από τα νησιά μας και πωλούνται έναντι χαμηλών ή και υψηλών χρηματικών ποσών.

Αντικείμενα του
β’ παγκοσμίου πολέμου
Η Ρόδος στη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο. Η παρουσία των ιταλικών δυνάμεων από το 1912 κι έπειτα, προσέδωσε στην περιοχή μας την ιδιαιτερότητα ενός τόπου, όπου γρήγορα αναπτύχθηκαν τα στρατηγεία των δυνάμεων του Αξονα.  Ως εκ τούτου, υπάρχουν εκατοντάδες κομμάτια ιστορίας, από την τότε περίοδο, που σήμερα αναζητούνται μανιωδώς από τους συλλέκτες όλου του κόσμου. Επιστολές, κάρτες, γραμματόσημα, στρατιωτικά ρούχα και σκεύη είναι εκείνα που ζητιούνται πιο πολύ.
Χαρακτηριστικό δείγμα της ζήτησης που υπάρχει είναι η κόντρα που διεξάγεται τις τελευταίες πέντε μέρες μεταξύ των συλλεκτών για να αποκτήσουν έναν φάκελο με μια επιστολή (ο φάκελος της φωτογραφίας). Η τελευταία απεστάλη από τη Ρόδο προς την πόλη Frantzburg και συγκεκριμένα προς την οδό Αδόλφου Χίτλερ (προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο). Ο φάκελος είναι σφραγισμένος με τα τότε σύμβολα της ιταλοκρατούμενης Ρόδου. Για το φάκελο με τα στοιχεία αυτά και το σπάνιο γραμματόσημο της Ρόδου, γίνεται δημοπρασία και ο μέχρι στιγμής πλειοδότης προσφέρει 1.261 ευρώ. Η δημοπρασία ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες και θα λήξει σε τρεις ημέρες.
Οι Ροδίτες στο ebay
Το ebay.com σαν ιστότοπος έχει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μόνο στη διάρκεια του περασμένου έτους διακίνησε περίπου 1 δισεκατομμύριο δέματα, η αξία των οποίων είναι ανυπολόγιστη.
Από έναν τέτοιο χρόνο θα ήταν αδύνατο να λείπουν οι Ρόδιοι πωλητές. Οι πωλήσεις που επιτυγχάνουν οι Ρόδιοι μέσα από το συγκεκριμένο χώρο ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες. Τα εμπορεύματα που διακινούν οι Ροδίτες ποικίλουν και δεν είναι εκείνα που θα μπορούσε να φανταστεί ο κοινός νους.  Οι ντόπιοι χρήστες επιδίδονται κυρίως σε τριγωνικές πωλήσεις (drop shipping) που σημαίνει ότι εντοπίζουν ανά τον κόσμο εμπορεύματα που πωλούνται στο ίντερνετ και αυτά τα εμπορεύματα τα μεταπωλούν.
Η πρακτική αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη στο διαδίκτυο και αποδεκτή από την πλειοψηφία των αγοραστών.  Από τη στιγμή που διασφαλίζεται η ποιότητα και η καλή τιμή, τότε συνήθως οι αγοραστές δεν έχουν αντίρρηση να πληρώσουν τον μεσάζοντα. Μάλιστα τις περισσότερες φορές το κάνουν εν αγνοία τους και υπάρχουν φορές που ουδέποτε μαθαίνουν ότι το αγαθό που τους πωλήθηκε από τη Ρόδο, τελικώς βρισκόταν στην κατοχή κάποιου που βρισκόταν, για παράδειγμα στην Κίνα.
Η όλη διαδικασία, εφόσον γίνεται με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, αποφέρει υψηλά κέρδη. Μάλιστα, σήμερα στο νησί της Ρόδου υπάρχουν πρόσωπα που κερδίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο κάνοντας πωλήσεις αντικειμένων που ουδέποτε είχαν (ούτε και θα έχουν) στην κατοχή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου