Ειδήσεις

“Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου”

«Η κυβέρνηση, είτε δεν έχει, είτε αποφεύγει να δώσει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό όσων παράνομων μεταναστών επαναπροωθήθηκαν από κάθε νησί στην Τουρκία»

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών αποφεύγει να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Μάνος Κόνσολας με την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 3 Οκτωβρίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της δημιουργίας πλωτών κέντρων παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό των αφίξεων παράνομων μεταναστών και προσφύγων αναλυτικά σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω, Λέρος) από τις αρχές του 2017 έως σήμερα αλλά και τον αντίστοιχο αριθμό των επαναπροωθήσεων.

Από την απάντηση του κ. Τόσκα στο Βουλευτή Δωδεκανήσου δεν παρατίθενται αυτά τα στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για το τι ακριβώς επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αν. Υπουργός, στην απάντησή του, μιλά γενικώς και αορίστως, για είκοσι οχτώ (28) επιχειρήσεις επιστροφής μέσω θαλάσσης και δέκα (10), μέσω αέρος, στην Τουρκία, χωρίς να δίνει ακριβή αριθμό ατόμων.

Αντίστοιχα, δεν δίνει και ακριβή στοιχεία για τις αφίξεις από την αρχή του χρόνου σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά.

Φυσικά, δεν απαντά ούτε για τα πλωτά κέντρα που φαίνεται να εξετάζει τη δημιουργία τους η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κόνσολας είχε θέσει σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα όπως το που θα εγκατασταθούν αυτά τα πλωτά μέσα και αν πρόκειται να εγκατασταθούν στα λιμάνια των πέντε αυτών νησιών, δημιουργώντας νέα προβλήματα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι τα λιμάνια αυτών των νησιών είναι πύλες εισόδου τουριστών.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, είτε δεν έχει, είτε αποφεύγει να δώσει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την αρχή του χρόνου αλλά και για τον αριθμό των αφίξεων.

Προφανώς γιατί τα στοιχεία αυτά την εκθέτουν.

Επισημαίνω, επίσης, και τη σιωπή για το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών μέσων παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα πέντε νησιά του Αιγαίου και αναμένω απαντήσεις από τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας.

Αυτό που εύκολα αντιλαμβάνονται όλοι, είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης είναι να εγκλωβίζει εκεί παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, την ίδια ώρα που οι διαδικασίες ασύλου και οι επαναπροωθήσεις διεξάγονται με ρυθμούς χελώνας».

Η ερώτηση του κ. Μ. Κόνσολα, έτσι όπως την έθεσε την 3η Οκτωβρίου 2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ: «Πλωτά μέσα παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων»

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό, έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια την πραγματικότητα, από τις οριακές καταστάσεις που βιώνουν τα νησιά που φιλοξενούν τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.

Πρόσφατα, την 1η Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφας προανήγγειλε, ουσιαστικά, τη χρήση πλωτών μέσων για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Το οξύμωρο είναι ότι χρησιμοποίησε, ως επιχείρημα, ότι με τον τρόπο αυτό θα ανακουφιστούν τα πέντε νησιά του Αιγαίου στα οποία έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, με τον εγκλωβισμό σε αυτά παράνομων μεταναστών και προσφύγων (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος)

Προκύπτουν, όμως, πολύ σοβαρά ερωτήματα , όπως:

1ον: Που θα εγκατασταθούν αυτά τα πλωτά μέσα; Μήπως θα εγκατασταθούν στα λιμάνια των πέντε αυτών νησιών, δημιουργώντας νέα προβλήματα; Έχει συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι τα λιμάνια αυτών των νησιών είναι πύλες εισόδου τουριστών;

2ον: Σε τι είδος πλωτών μέσων αναφέρεται και ποιος θα καλύψει το κόστος; Επιπρόσθετα, ποιος θα αναλάβει να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος είναι ήδη υποστελεχωμένες;

Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ως άμεση προτεραιότητα τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επαναπροωθήσεις.

Είναι ο μόνος αξιόπιστος και ρεαλιστικός τρόπος για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Η λειτουργία πλωτών μέσων για την παραμονή παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, ουσιαστικά, θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση και θα μεγενθύνει τις αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

 

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλωτών κέντρων φιλοξενίας και παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων;
  2. Τα πλωτά μέσα θα εγκατασταθούν στα λιμάνια των πέντε νησιών που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού ή θα εγκατασταθούν και σε άλλα λιμάνια νησιών του Αιγαίου;
  3. Έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς;
  4. Ποιος είναι ο αριθμός των αφίξεων αναλυτικά σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω, Λέρος) από τις αρχές του 2017 έως σήμερα και αντίστοιχα ποιος είναι ο αριθμός των επαναπροωθήσεων;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου