Αθήνα, 3
Σε σίριαλ που ξεπερνά και τη Λάμψη του Νίκου Φώσκολου εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Επί της ουσίας από τη μέρα που οι Έλληνες διαπραγματευτές πρότειναν στις Βρυξέλλες μια παλιά ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ για ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του ΦΠΑ στο κόκκινο κρέας και ειδικά από τότε που το Μαξίμου διαπίστωσε ότι η αύξηση στον ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση πλήττει οριζόντια όλα τα κοινωνικά στρώματα και δύσκολα θα αποφέρει τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν, έχουν δει το φως της δημοσιότητας μια ντουζίνα ισοδύναμα.
Άλλες τόσες φορές τα κυβερνητικά στελέχη έχουν πάρει πίσω αποφάσεις που τα ίδια έχουν ανακοινώσει, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης μόλις χθες είπε ότι η κυβέρνηση καταλήγει σε ισοδύναμα, ενώ προ ημερών είχε πετάξει το μπαλάκι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η Όλγα Γεροβασίλη συνεχίζει να δηλώνει ότι η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα.
Το γαϊτανάκι
των ισοδύναμων
Ακολουθώντας τον δικό της «Μίτο της Αριάδνης» αρχικώς η Κυβέρνηση πρότεινε ως ισοδύναμο τη φορολόγηση των ακινήτων του εξωτερικού για να διαπιστώσει σύντομα ότι το μέτρο ελάχιστα θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία.
Ακολούθως αποφάσισε να πάει σε μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, 6% στα φροντιστήρια και 13% σε γυμνάσια, λύκεια και κολέγια. Κάπου εδώ ήρθε το «Stop» από την Κομισιόν αφού με βάση την κοινοτική νομοθεσία ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή θα είναι 23% ή θα είναι μηδενικός.
Μετά η κυβέρνηση επανήλθε στη φορολόγηση του κόκκινου κρέατος, λύση που επιβαρύνει όλη την κοινωνία ενώ και οι «φίλοι» μας οι Γάλλοι δεν βλέπουν με καλό μάτι αφού η Ελλάδα εισάγει το 70% του κόκκινου κρέατος από τη Γαλλία.
Στο τραπέζι έπεσε και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αλλά πόσο ακόμη να επιβαρύνεις με φόρους την αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα;
Ακολούθησε η πρόταση για «χαράτσι» στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, αλλά και αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε ως ανεδαφική.
Από τα ισοδύναμα δεν θα μπορούσε να λήψη και η αύξηση στο γνωστό «τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια», αλλά και πάλι κάθε αύξηση θα επιφέρει μείωση της κατανάλωσης και αύξηση του λαθρεμπορίου. Εννοείται πως το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα καύσιμα.
Ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς πέταξε την ιδέα για αύξηση του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να μπορέσει να καλυφθεί ένα μέρος των ισοδυνάμων.
Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο σκέφτηκαν να αντικαταστήσουν το μέτρο με μια δέσμη 11 μέτρων.
Όπως για παράδειγμα:
•    Η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που εκµεταλλεύονται εθνικές οδούς, γέφυρες και υποθαλάσσιες σήραγγες.
•    Η υιοθέτηση φόρου µε προοδευτική κλίµακα για την περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό.
•    Η φορολόγηση των επενδύσεων Ελλήνων στο εξωτερικό.
•    Η έκτακτη εισφορά στις ενδοοµιλικές συναλλαγές
•    Η θέσπιση ΦΠΑ σε χρηµατοοικονοµικές συναλλαγές.
•    Η έκτακτη εισφορά επί των ακαθάριστων εσόδων πολυχώρων διασκέδασης ή πολυκαταστηµάτων.
•    Η έκτακτη εισφορά στα ακαθάριστα έσοδα των ΕΛ.ΤΑ.
•    Η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που κατέχουν «στόλο» Ι.Χ.
•    Η έκτακτη εισφορά ή φορολόγηση µεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιγνίων.
Τελευταία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι η φορολόγηση του τζόγου και συγκεκριμένα του ΚΙΝΟ με 5΄ανά στήλη που μπορεί λέει να αποφέρει πάνω από 200 εκατ. ευρώ και για συμπλήρωμα η φορολόγηση με 23% κρεάτων «πολυτελείας», όπως το κυνήγι (αγριογούρουνα, ελάφια βίσονες κ.λ.π.).
Όπως και νά χει το θέμα πρέπει να λήξει εντός της τρέχουσας εβδομάδας αφού η κυβέρνηση ευελπιστεί πως στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. Ευρώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ