Οι πιθανότητες ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς και η αποφυγή των “επικίνδυνων” τουριστικών προορισμών, θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των Βρετανών τουριστών τη σεζόν που έρχεται. Εκτός από τους μεγάλους tour operators που επιβεβαιώνουν στην πράξη την παραπάνω τάση στις προτιμήσεις των πελατών τους από τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων, στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα της World Travel Market, μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (2-5 Νοεμβρίου) στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία έξι στους δέκα τουρίστες προτίμησαν να μείνουν εντός των “βρετανικών τειχών” υπό το φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ δύο στους δέκα σημειώνουν πως ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος.

Ήδη, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού που παρατηρούν από στενά τις τάσεις των Βρετανών τουριστών, οι επιπτώσεις στην ζήτηση των πακέτων για Τουρκία και Αίγυπτο είναι από τώρα ορατές, με τους προορισμούς να καταγράφουν πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Ελλάδα στο αντίποδα δείχνει μέχρι στιγμής να βγαίνει ωφελημένη από τη ανησυχία που επικρατεί στη βρετανική αγορά, έχοντας σημειώσει θετικό ξεκίνημα στις προκρατήσεις πακέτων για τη χρονιά που έρχεται. Το κλίμα στους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αισιόδοξο, καθώς η έκθεση του Λονδίνου αποτελεί παραδοσιακά “ορόσημο” για τις προβλέψεις σε επίπεδο αφίξεων κάθε προορισμού. Όσον αφορά την Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κάνουν λόγο για αύξηση 6% στο κομμάτι των πρώτων κρατήσεων, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια πολύ καλή αφετηρία για τις ελληνικές πωλήσεις. Θεωρείται τέλος, πως ένα μεγάλο ποσοστό της αύξησης αυτής έχει να κάνει με την επιφύλαξη των Βρετανών να κλείσουν τις διακοπές τους σε Τουρκία, Τυνησία και Αίγυπτο, παρά το γεγονός πως οι τιμές των πακέτων έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό τουρισμό; Ξενοδόχοι και επιχειρηματίες επενδύουν πολλά στη βρετανική αγορά για την επόμενη σεζόν, αφού οι Βρετανοί έχουν φέτος εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αύξησης, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα. Ειδικότερα, τα στοιχεία του οκταμήνου δείχνουν πως η αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο φθάνει το 25%, δηλαδή περίπου 1,8 εκατ. τουρίστες από 1,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ο αριθμός τους μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να κυμανθεί στα 2,5 εκατ. από περίπου 2 εκατ. το 2014. Ταυτόχρονα, στο κομμάτι των εισπράξεων, η άνοδος αγγίζει το 33,5%, δηλαδή 1,48 δισ. ευρώ, ποσό που τους κατατάσσει στην πρώτη θέση των εθνικοτήτων με τις υψηλότερες ταξιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας, ακόμη και πάνω από τους Γερμανούς με 1,43 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές δαπάνες.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ