Ρεπορτάζ

590 νέες επιχειρήσεις στα Δωδ/νησα κατεγράφησαν στο 9μηνο από το ΕΒΕΔ

Θετικό είναι το ισοζύγιο που εμφανίζουν στο εννιάμηνο του 2019, οι εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική».
Όπως προκύπτει, στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν 590 εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα και 102 διαγραφές.
Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και τις 3 Οκτωβρίου 2019, στη ΔΟY Ρόδου καταγράφηκαν 369 εγγραφές εκ των οποίων 129 ατομικές, 116 ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαουχική Εταιρεία) και 71 ομόρρυθμες.
Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, στη ΔOΥ Κω καταγράφηκαν 221 εγγραφές, εκ των οποίων 134 ατομικές, 54 ΙΚΕ και 21 ομόρρυθμες.
Ως προς τις διαγραφές, στη Ρόδο καταγράφονται 64 και στην Κω 38, αισθητά μειωμένες σε σχέση με άλλα έτη.
Αν και είναι ενθαρρυντικό το θετικό ισοζύγιο που καταγράφεται, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σχεδόν το 90% των νέων αυτών επιχειρήσεων αφορούν στους κλάδους παροχής υπηρεσιών και εστίασης.
Πρόκειται ουσιαστικά για καταστήματα που αφορούν γρήγορο φαγητό και πολλές φορές απασχολούν ελάχιστο προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν επιχειρήσεις έντασης απασχόλησης, κάτι που είναι πολύ βασικό για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, είναι πως πρόκειται στην πλειονότητά τους για εποχιακές επιχειρήσεις, που από τον ερχόμενο μήνα θα διακόψουν την λειτουργία τους, μέχρι την επόμενη σεζόν.
Παράλληλα, όπως συμβαίνει σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία του μητρώου τους, δεν είναι ένας «καθαρός» αριθμός. Σε αυτόν περιλαμβάνονται εκατοντάδες επιχειρήσεις, που ενώ στο μητρώο παρουσιάζονται ενεργές, κατ ‘ ουσίαν βρίσκονται σε αδράνεια – «ομηρεία» και αδυνατούν να προχωρήσουν σε διακοπή, καθώς αντιμετωπίζουν κωλύματα προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και λοιπούς οργανισμούς. Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κλείσει τα βιβλία του με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τους να φαίνονται λειτουργούσες ενώ στην ουσία έχουν κλείσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου