Ρεπορτάζ

Mειώνονται οι ταχυδρόμοι -Aυξάνεται ο χρόνος παράδοσης της αλληλογραφίας από τα ΕΛ.ΤΑ.

Στήριξη των φορέων και των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών, ενάντια στη συρρίκνωση των ταχυδρομικών τομέων ζητά η Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Δωδεκανήσου.
Οπως δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Διακοσταματίου, πρόεδρος του συλλόγου, σε συνέντευξη τύπου χθες μαζί με τον γενικό γραμματέα Νικόλαο Ζωγράφο και τον ταμία Χαρίλαο Μιχαηλίδη, η υπουργική απόφαση για τον περιορισμό του ταχυδρομικού έργου, θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Όπως εξήγησε, από την 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το νέο πρόγραμμα διανομής αλληλογραφίας των ΕΛΤΑ, γεγονός που συνεπάγεται τη μεγάλη μείωση των διανομέων. Παράλληλα, το σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυξάνει το διάστημα επίδοσης της αλληλογραφίας σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα κατάθεσης της επιστολής, ενώ έως τώρα ήταν μία εργάσιμη ημέρα (για επιστολές Α’ προτεραιότητας). Προβλέπει επίσης μόλις μία εβδομαδιαία επίσκεψη ταχυδρόμου σε ορισμένες περιοχές με λιγότερους από 7.000 κατοίκους, όπως π.χ. στα μικρότερα νησιά της περιοχής μας.
«Στη Ρόδο λειτουργούσαν μέχρι πρότινος 13 ταχυδρομικοί τομείς, οι οποίοι είχαν οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2020. Πριν, μέχρι και το 2018 υπήρχαν 20 ταχυδρόμοι. Μείναμε πλέον έξι ταχυδρόμοι να εξυπηρετούμε όλη την πόλη μέχρι τα Κρητικά και τα Κοσκινού, δηλαδή 70.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011! Από τότε δημιουργήθηκαν πολλές νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ο πληθυσμός αυξάνεται κατά πολύ τη θερινή περίοδο με την προσέλευση στη Ρόδο εργαζόμενων στον τουρισμό… », ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ, τσαμπίκος Διακοσταματίου, ενώ τόνισε ότι οι ταχυδρόμοι φτάνουν και στα πιο απομακρυσμένα χωριά διανέμοντας συντάξεις ΟΓΑ ή ΙΚΑ σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να τις παραλάβουν με άλλο τρόπο. Όπως εξήγησε παραπέρα ο κ. Διακοσταματίου (έγραψε σχετικά η δημοκρατική), στην Ιαλυσό θα μείνουν μόνο δύο ταχυδρόμοι να εξυπηρετούν 20.000 και πλέον κατοίκους και μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων. Μόνο ένας ταχυδρόμος θα υπάρχει στην Κρεμαστή. Τρεις μέρες την εβδομάδα θα εξυπηρετεί την περιοχή της Κρεμαστής και δύο το χωριό του Παραδεισίου, όπου σημειωτέον πριν από κάποια χρόνια έκλεισε το ταχυδρομικό υποκατάστημα που λειτουργούσε εκεί. Στην Κω, οι διανομείς των ΕΛΤΑ θα μειωθούν από πέντε σε τρεις, ενώ από ένα θα διαθέτουν η Σύμη, η Κάρπαθος και η Λέρος και τρεις η Κάλυμνος.
Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ Δωδεκανήσου, είπε ότι δίνονται κίνητρα για εθελούσια έξοδο στο «πλεονάζον» προσωπικό. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την μείωση των ταχυδρομικών καταστημάτων πανελλαδικά και πιθανότατα και στα Δωδεκάνησα, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 27 εκ των οποίων τα 11 στη Ρόδο.
«Μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι έχει μειωθεί η αλληλογραφία λόγω του διαδικτύου. Αυξήθηκε όμως πάρα πολύ ο όγκος των μικροδεμάτων, καθώς έχουν εκτοξευθεί οι ηλεκτρονικές παραγγελίες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο όγκος της δουλειάς μας είναι τώρα μεγαλύτερος. Είναι αδύνατο να εξυπηρετούν έξι διανομείς την περιοχή της Ρόδου και αναπόφευκτα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση της αλληλογραφίας. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κάθε διανομέας αναλαμβάνει τρεις τομείς, δηλαδή 12.000 κατοίκους! Εμείς θα καταβάλλουμε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρακτικά μιλώντας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε τους μεγάλους χρόνους παραδόσεων», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου και συμπλήρωσε ότι:

«Όλα αυτά που συζητάμε εφαρμόστηκαν, όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Μπορούν ακόμη να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμα τα πράγματα. Ζητούμε την στήριξη των τοπικών μας αρχών και των βουλευτών μας και βέβαια των νησιωτικών μας κοινωνιών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου