Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως 2,5 εκατ. ευρώ ανά ΜμΕ

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2015-2016, 99 στις 100 επιχειρήσεις είναι ΜμΕ,  και απασχολούν συνολικά τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι προφανές γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών προγραμμάτων στήριξης και ευκαιριών χρηματοδότησης που παρέχει η Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, το μέσο για τις ΜμΕ βοηθά μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σχεδιάσουν καινοτόμα νέα έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξή τους τόσο εντός όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Η χρηματοδότηση χορηγείται σε ΜμΕ που υποβάλλουν επιτυχείς αιτήσεις και υπόσχεται καλύτερη σχέση χρόνου-επένδυσης, μεγαλύτερες δυνατότητες καινοτομίας, επιχειρηματική καθοδήγηση παγκόσμιου επιπέδου και ταχύτερη ανάπτυξη.

Πώς λειτουργεί το μέσο;

Το μέσο για τις ΜμΕ περιλαμβάνει τρεις φάσεις και στις ΜμΕ συνιστάται να ξεκινήσουν υποβάλλοντας αίτηση για την 1η φάση:

1η φάση: Αξιολόγηση ιδέας και σκοπιμότητας – Από την ιδέα στον σχεδιασμό (6 μήνες). Σε αυτή τη φάση, η ΜμΕ καταρτίζει μια αρχική επιχειρηματική πρόταση και η ΕΕ εκπονεί μελέτη σκοπιμότητας για να εξετάσει τη βιωσιμότητά της. Διατίθεται χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ.

2η φάση: Επίδειξη, εμπορική αξιοποίηση, έρευνα και ανάπτυξη – Από τον σχεδιασμό στην ωριμότητα της αγοράς (1-2 έτη). Σε αυτή τη φάση, η ΜμΕ αναπτύσσει περαιτέρω την πρότασή της μέσω δραστηριοτήτων καινοτομίας και εκπονεί πιο αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Διατίθεται χρηματοδότηση από 0,5 εκατ. ευρώ έως 2,5 εκατ. ευρώ.

3η φάση: Επιτάχυνση της επιχείρησης και υπηρεσίες υποστήριξης – Προετοιμασία για κυκλοφορία στην αγορά. Στην τελική φάση, οι ΜμΕ λαμβάνουν υποστήριξη για την επιτάχυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης κατάρτισης, καθώς μετατρέπουν το έργο τους σε προϊόν που θα διατεθεί στην αγορά. Δεν διατίθεται επιπλέον άμεση χρηματοδότηση σε αυτή τη φάση.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για το μέσο;

Μεμονωμένες ΜμΕ με σκοπό το κέρδος, ή κοινοπραξίες ΜμΕ με σκοπό το κέρδος μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου για τις ΜμΕ. Όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να είναι νόμιμα εγκατεστημένοι στην ΕΕ-28 ή σε χώρα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα-πλαίσιο “Ορίζοντας 2020”.

Πού μπορούν οι ΜΜΕ να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλουν αίτηση για το μέσο;

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι στο πλησιέστερο εθνικό σημείο επαφής για ΜΜΕ ή με τον συνεργάτη του δικτύου Enterprise Europe Network (EEN), για να λάβουν πληροφορίες και συμβουλές για το πρόγραμμα-πλαίσιο “Ορίζοντας 2020” και το μέσο για τις ΜμΕ.

Τι έχει επιτύχει μέχρι σήμερα το μέσο;

Κατά την πρώτη τριετία εφαρμογής του, το μέσο για τις ΜΜΕ χορήγησε χρηματοδότηση ύψους άνω των 882 εκατ. ευρώ και στήριξε περίπου 2.500 ΜμΕ. Ο τελικός στόχος είναι να στηρίξει 7.500 ΜμΕ μέχρι το τέλος του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου