ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ελήφθη ακόμη απόφαση για την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακαλώτος

Της Δή­μη­τρας Καδδά

Η συμ­φω­νία για την τρίτη αξιο­λό­γη­ση επι­τεύ­χθη­κε χθες, αλλά ένας νέος μα­ρα­θώ­νιος αρ­χί­ζει από σή­με­ρα και θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 22 Iανουα­ρί­ου. Αύριο τυ­πι­κά η Staff Level Agreement επι­κυ­ρώ­νε­ται από το Eurogroup.

Αμέ­σως μετά πρέ­πει η κυ­βέρ­νη­ση να απο­δεί­ξει ότι την εφαρ­μό­ζει μέσα από μια κα­ται­γί­δα νο­μο­σχε­δί­ων και κρί­σι­μων εφαρ­μο­στι­κών πα­ρεμ­βά­σε­ων. Θα πρέ­πει πα­ράλ­λη­λα να συ­νε­χί­σει τη δια­πραγ­μά­τευ­ση για το ζή­τη­μα της δια­τή­ρη­σης για έναν χρόνο του μειω­μέ­νου συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ σε νησιά του Αι­γαί­ου (που μένει με­τέ­ω­ρο), αλλά και να δια­πραγ­μα­τευ­θεί το πα­κέ­το δό­σε­ων του ESM που επί­σης μένει ανοι­κτό.

Και, βέ­βαια, μένει να φανεί από τα “ψιλά γράμ­μα­τα” των επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νων μνη­μνο­νί­ων (που πλέον… κα­θα­ρο­γρά­φο­νται) ποιοι είναι οι όροι της υπε­ρα­ξιο­λό­γη­σης του 2018 (με επό­πτη το ΔΝΤ), οι οποί­οι επί­σης συμ­φω­νή­θη­καν χθες και πε­ρι­λαμ­βά­νουν δια­πραγ­μά­τευ­ση για δη­μο­σιο­νο­μι­κά μέτρα. Δη­λα­δή πε­ρι­λαμ­βά­νουν μια νέα “γενιά” από προ­α­παι­τού­με­να.

Τα κλει­διά

Τα “κλει­διά” που οδή­γη­σαν στη χθε­σι­νή συμ­φω­νία κυ­βέρ­νη­σης και θε­σμών ήταν η εκ­κί­νη­ση των πλει­στη­ρια­σμών την προη­γού­με­νη Πέμ­πτη, αλλά και η συμ­φω­νία για την πώ­λη­ση του 40% των λι­γνι­τι­κών μο­νά­δων της ΔΕΗ και για τη ΔΕΠΑ (οι οποί­ες μένει πλέον βε­βαί­ως να αρ­χί­σουν να εφαρ­μό­ζο­νται). Ση­μα­ντι­κές για τους θε­σμούς ήταν και οι δε­σμεύ­σεις στο πεδίο των ερ­γα­σια­κών, οι αλ­λα­γές στον τρόπο αντι­με­τώ­πι­σης των στρα­τη­γι­κών κα­κο­πλη­ρω­τών, στη λήψη απο­φά­σε­ων για την κή­ρυ­ξη απερ­γί­ας, στην απο­πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση του δη­μο­σί­ου.

Σύμ­φω­να με ελ­λη­νι­κές πηγές, το μόνο προ­α­παι­τού­με­νο που ανα­βλή­θη­κε για την επό­με­νη αξιο­λό­γη­ση είναι αυτό των αντι­κει­με­νι­κών αξιών. Σε αυτό το πεδίο οι απο­φά­σεις θα κλει­δώ­σουν τον Μάρ­τιο μαζί με τις απο­φά­σεις για πι­θα­νό επα­να­προσ­διο­ρι­σμό του ΕΝΦΙΑ (με αύ­ξη­ση συ­ντε­λε­στών και κα­τάρ­γη­ση εξαι­ρέ­σε­ων, αν κάτι τέ­τοιο κρι­θεί ανα­γκαίο για να δια­σφα­λι­σθούν τα έσοδα).

Σύ­ντο­μος γύρος δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων

Ήταν πραγ­μα­τι­κά ο πιο σύ­ντο­μος γύρος δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων στην Αθήνα. Η κά­θο­δος των δα­νει­στών δι­ήρ­κε­σε μόνο 5 ημέ­ρες, ενώ ο χθε­σι­νός τε­λι­κός συ­νο­λι­κός γύρος δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ήταν διάρ­κειας μόλις επτά ωρώνκαι ολο­κλη­ρώ­θη­κε λίγο πριν τις 9 μ.μ.

Λίγη ώρα μετά την ανα­κοί­νω­ση από τον υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών για την ολο­κλή­ρω­ση της τε­χνι­κής συμ­φω­νί­ας, οι ευ­ρω­παϊ­κοί θε­σμοί σε κοινή τους δή­λω­ση την επι­βε­βαί­ω­σαν, αλλά τό­νι­σαν ότι η κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να εφαρ­μό­σει “το τα­χύ­τε­ρο δυ­να­τό” τα προ­α­παι­τού­με­να για να ολο­κλη­ρω­θεί η γ’ αξιο­λό­γη­ση.

Για κα­λύ­τε­ρη προ­ε­τοι­μα­σία σε σχέση με άλλες φορές κά­νουν λόγο στε­λέ­χη του δια­πραγ­μα­τευ­τι­κού επι­τε­λεί­ου. Ωστό­σο, άλλες πηγές της ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς εξη­γούν με νόημα ότι τώρα αρ­χί­ζουν εν­δε­χο­μέ­νως τα δύ­σκο­λα, αφού πρέ­πει να ξε­τυ­λι­χθεί το εφαρ­μο­στι­κό έργο της κυ­βέρ­νη­σης.

Πηγές εξη­γούν ότι και οι θε­σμοί ήθε­λαν αυτήν τη φορά τα­χεία συμ­φω­νία (πριν από το Eurogroup της Δευ­τέ­ρας) καθώς σε αυτό θα συ­ζη­τη­θούν καί­ρια ζη­τή­μα­τα όπως η αρ­χι­τε­κτο­νι­κή της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και ο νέος πρό­ε­δρος που θα αντι­κα­τα­στή­σει τον Ντάι­σελ­μπλουμ, αλλά και λόγω της πο­λι­τι­κής αστά­θειας στη Γερ­μα­νία…

Τον Μάιο ξανά στο τρα­πέ­ζι τα μέτρα

Ήταν επί­σης η πρώτη δια­πραγ­μά­τευ­ση η οποία δεν πε­ριεί­χε δη­μο­σιο­νο­μι­κά μέτρα, αφού αυτά που απο­φα­σί­στη­καν τον Μάιο-Ιού­νιο του 2017 και το επό­με­νο αντί­στοι­χο “κρας τεστ” θα γίνει στην τέ­ταρ­τη αξιο­λό­γη­ση η οποία προσ­διο­ρί­ζε­ται χρο­νι­κά για τον Μάιο-Ιού­νιο του 2018. Όπως εξή­γη­σε χθες πηγή του δια­πραγ­μα­τευ­τι­κού επι­τε­λεί­ου, τότε θα συ­ζη­τη­θεί το αν θα έρθει πιο νωρίς η μεί­ω­ση του αφο­ρο­λο­γή­του (από το 2019), εάν θα εφαρ­μο­στούν τα αντί­με­τρα και το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Και πολλά θα εξαρ­τώ­νται από τη στάση που θα τη­ρή­σει το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο αλλά και με ποια μορφή θα με­τέ­χει (αν με­τέ­χει τε­λι­κά) στο πρό­γραμ­μα, κάτι που ακόμα μένει με­τέ­ω­ρο.

Πά­ντως πηγές της ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς εκτι­μού­σαν ότι, έτσι όπως δια­μορ­φώ­νε­ται η κα­τά­στα­ση στην Ευ­ρώ­πη και ει­δι­κά στην Γερ­μα­νία, οι πι­θα­νό­τη­τες από­συρ­σης του Διε­θνούς Νο­μι­σμα­τι­κού Τα­μεί­ου μειώ­νο­νται. Εξη­γού­σαν επί­σης ότι δε­δο­μέ­νου του ότι η Ελ­λά­δα έχει ανα­λά­βει ήδη τις δε­σμεύ­σεις που ζητά το ΔΝΤ στο δη­μο­σιο­νο­μι­κό πεδίο (κό­φτης και μετά το 2018 και υπε­ρε­πο­πτεία), ίσως είναι προ­τι­μό­τε­ρο να με­τέ­χει στο πρό­γραμ­μα ώστε να πιέ­ζει για με­γα­λύ­τε­ρες πα­ρεμ­βά­σεις στο χρέος.

Κα­ται­γί­δα νόμων

Οι εφαρ­μο­στι­κοί νόμοι θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν από τον νέο κώ­δι­κα οδι­κής κυ­κλο­φο­ρί­ας (θα πε­ριέ­χει ακόμη και πρό­στι­μο για άσε­μνη συ­μπε­ρι­φο­ρά οδη­γών ταξί) και τις πα­ρεμ­βά­σεις στο κτη­μα­το­λό­γιο, έως το νέο πλαί­σιο των οι­κο­γε­νεια­κών επι­δο­μά­των, τις πα­ρεμ­βά­σεις στον νόμο Κα­τσέ­λη, στο πτω­χευ­τι­κό δί­καιο, στο ερ­γα­σια­κό, στο Δη­μό­σιο και σε δε­κά­δες άλλα πεδία που προ­βλέ­πο­νται στην SLA.

Απο­ζη­μί­ω­ση ερ­γα­ζο­μέ­νων-ΦΠΑ νη­σιών

Όσον αφορά στην κατά προ­τε­ραιό­τη­τα απο­ζη­μί­ω­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων σε πε­ρί­πτω­ση χρε­ο­κο­πί­ας μιας επι­χεί­ρη­σης, θα ακο­λου­θούν με τη γνω­στή σειρά τρά­πε­ζες, δη­μό­σιο και άλλοι πι­στω­τές, εξή­γη­σε χθες ο ΥΠΟΙΚ.

Χθες ανα­κοί­νω­σε ότι ο ερ­γα­ζό­με­νος θα μπο­ρεί να ει­σπράτ­τει κατά προ­τε­ραιό­τη­τα από εκ­ποί­η­ση πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων πτω­χευ­μέ­νης επι­χεί­ρη­σης. Το ποσό υπο­λο­γί­ζε­ται ως το  2,75% επί του κα­τώ­τα­του μι­σθού και επί 6 μήνες. Δη­λα­δή 9.669 ευρώ (2,75% επί 6 μήνες επί 586 ευρώ).

Στο αί­τη­μα για ανα­στο­λή της αύ­ξη­σης των συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ σε νησιά του Αι­γαί­ου από 1/1/2018, χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος ανέ­φε­ρε ότι υπάρ­χει ο δη­μο­σιο­νο­μι­κός χώρος (δη­λα­δή η χρη­μα­το­δο­τι­κή κά­λυ­ψη του μέ­τρου) αλλά ότι από­φα­ση δεν ελή­φθη. Όπως είπε, προς το παρόν θα γί­νουν αλ­λα­γές στο Πρό­γραμ­μα Δη­μο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων ώστε να πα­ρα­σχε­θεί πε­ραι­τέ­ρω στή­ρι­ξη σε αυτά τα νησιά.

Τι αλ­λά­ζει στα οι­κο­γε­νεια­κά επι­δό­μα­τα

Οφέλη για όσους έχουν 1-2 παι­διά και σχε­τι­κά χα­μη­λό ει­σό­δη­μα αλλά και πλήγ­μα για τρί­τε­κνες-πο­λύ­τε­κνες οι­κο­γέ­νειες με σχε­τι­κά υψηλό ει­σό­δη­μα, οι οποί­ες χά­νουν το επί­δο­μα, προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία με τους θε­σμούς όπως πα­ρου­σιά­στη­κε χθες από την αρ­μό­δια ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γό Κοι­νω­νι­κής Αλ­λη­λεγ­γύ­ης, Θεανώ Φω­τί­ου. Ανα­κοί­νω­σε το ύψος των νέων επι­δο­μά­των, αλλά τα ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια (τα οποία είναι ίδια με αυτά του Κοι­νω­νι­κού Ει­σο­δή­μα­τος Αλ­λη­λεγ­γύ­ης) να κλει­δώ­σουν τε­λε­σί­δι­κα με νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Δε­κέμ­βριο για να εφαρ­μο­σθεί από 1η Ια­νουα­ρί­ου του 2018. Η κυρία Φω­τί­ου έκανε λόγο και για θε­τι­κή έκ­βα­ση των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για τα ανα­πη­ρι­κά επι­δό­μα­τα προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας πί­να­κα με τα πο­σο­στά ανα­πη­ρί­ας.

Σύμ­φω­να με την κυρία Φω­τί­ου, συμ­φω­νή­θη­κε η από­δο­ση ενός συ­νο­λι­κού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοι­νω­νι­κές δα­πά­νες. Από αυτό το κοι­νω­νι­κό πα­κέ­το, τα 260 εκατ. ευρώ θα δο­θούν για την αύ­ξη­ση των οι­κο­γε­νεια­κών επι­δο­μά­των από 650 εκατ. σε 910 εκατ (αύ­ξη­ση 40%).

Η νέα συμ­φω­νία προ­βλέ­πει:

– 70 ευρώ τον μήνα το μέ­γι­στο για οι­κο­γέ­νεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ το μέ­γι­στο που είναι σή­με­ρα.

– 140 ευρώ το μέ­γι­στο για οι­κο­γέ­νεια με δύο παι­διά, από 80 ευρώ το μέ­γι­στο που είναι σή­με­ρα.

– 280 ευρώ το μέ­γι­στο για οι­κο­γέ­νεια με 3 παι­διά, από 242 το μέ­γι­στο που είναι σή­με­ρα.

– Για κάθε επι­πλέ­ον παιδί μετά το 3ο θα προ­στί­θε­νται έως 140 ευρώ.

Επί­σης, 40 εκα­τομ­μύ­ρια θα δο­θούν σε ημε­ρή­σια ζεστά σχο­λι­κά γεύ­μα­τα για 130.000 μα­θη­τές δη­μο­τι­κών σχο­λεί­ων το 2018 (μαζί με τα αντί­με­τρα, αν εφαρ­μο­σθούν, θα δια­μορ­φω­θεί πρό­βλε­ψη για 500.000 γεύ­μα­τα σε μα­θη­τές δη­μο­τι­κού και γυ­μνα­σί­ου). Ακόμη 15 εκα­τομ­μύ­ρια θα δο­θούν για τη δη­μιουρ­γία 400 νέων βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών μέσα στο 2018, προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γη­θούν άλλες 10.000 θέ­σεις για παι­διά, πέραν των ση­με­ρι­νών 109.000 (το 2019 με τα αντί­με­τρα, αν εφαρ­μο­σθούν, θα προ­στε­θούν επι­πλέ­ον 1.800 δομές, ώστε οι ση­με­ρι­νές 2.800 να φθά­σουν τις 5.000 κα­λύ­πτο­ντας συ­νο­λι­κά 164.000 παι­διά).

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.