Τοπικές Ειδήσεις

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κεντρικές ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων Ρόδου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου με τους υποψηφίους να ολοκληρώνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα με τις κεντρικές τους ομιλίες.
Για αύριο Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 είναι προγραμματισμένη η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Ρόδου Νικόλαου Γερονικόλα, στις 19:00 στο ξενοδοχείο Sheraton στην Ιξιά. Στην εκδήλωση θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης».
Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτό χώρο στο κέντρο της πόλης Ρόδου. Η επίσημη πρόσκληση και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας. Είναι η δεύτερη προεκλογική εκδήλωση του κ. Κολιάδη. Η πρώτη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ για την παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων της παράταξης «Ενωμένοι Αλλάζουμε – Μαζί Για Τη Ρόδο».
Για την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 7.30 έχει προγραμματιστεί η κεντρική πολιτική ομιλία του δημάρχου Ρόδου και εκ νέου υποψήφιου Αντώνη Καμπουράκη στο κλειστό γήπεδο Καλλιθέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη ομιλία του κ. Καμπουράκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ με αφορμή την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού. Ο κ. Καμπουράκης αναμένεται να αναφερθεί στο έργο που έχει παράγει η δημοτική αρχή στην πρώτη της θητεία αλλά και στους στόχους της νέας πενταετίας.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ρόδου με τις ομιλίες τους και τις ημέρες που απομένουν μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας στοχεύουν στους αναποφάσιστους αλλά και στον μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που δεν θέλει να πάει να ψηφίσει.
Λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι η τουριστική περίοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ένας ακόμα σκόπελος είναι το μέγεθος της αποχής που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Με τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα καταλύματα και τις εποχιακές επιχειρήσεις να είναι ακόμα σε λειτουργία, εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν θα πάει να ψηφίσει.
Πολλοί από τους εργαζόμενους ψηφίζουν στα χωριά τους και σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στην κάλπη, γι’ αυτό και πολλοί είτε δεν θα προλάβουν, είτε θα προτιμήσουν να μην ταλαιπωρηθούν. Υπάρχει και το μεγάλο κοινό που δεν επιθυμεί να πάει να ψηφίσει. Το άθροισμα των παραπάνω είναι ένας σεβαστός αριθμός ψηφοφόρων στους οποίους έχουν εστιάσει οι υποψήφιοι για να τους μεταπείσουν.

Τι ισχύει με τις απαγορεύσεις
Με βάση την υπ’ αριθμ. 27212/2019 (ΦΕΚ 1305/Β/16-4-2019) Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, ορίζεται ότι:

α. Χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών, επιτρέπεται μόνο μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις και κατά την ημέρα της συγκέντρωσης τις παρακάτω ώρες:
α) Από 19.00 – 22.00 την προηγούμενη από τη συγκέντρωση ημέρα.
β) Από 11.00 – 13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης.
γ) Μία ώρα και 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και
δ) 15 λεπτά της ώρας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης.
β. Τις παραπάνω ώρες, επιτρέπεται η εκφώνηση μόνο συνθημάτων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η μετάδοση μουσικών υποκρούσεων και ασμάτων στις περιπτώσεις υπό στοιχεία γ και δ.
Κατά την ημέρα διενέργειας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και την παραμονή αυτής, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως η πραγματοποίηση ομιλιών και η διανομή έντυπου υλικού.
Απαγορεύεται η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων, μέσω του τύπου, καθώς και η διανομή τους από καταστήματα δημόσιων υπηρεσιών και υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με την ανωτέρω Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν εμποδίζονται οι συνδυασμοί να διακινούν οι ίδιοι το σχετικό υλικό στους χώρους αυτούς ή μέσω ταχυδρομικών αποστολών, διαδικτύου κλπ.
Απαγορεύεται η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, αεροπανό, πανό, αφισών, γιγαντοαφισών, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών οποιασδήποτε μορφής για την προβολή τους, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο. Οι δήμαρχοι υποχρεούνται για την άμεση καθαίρεση των παραπάνω. Παράβαση της ανωτέρω υποχρέωσης, από τους δημάρχους, επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων. Από τα μεσάνυκτα της προσεχούς Παρασκευής και μέχρι και την ημέρα διενέργειας των εκλογών, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα όπως:
Πραγματοποίηση Ομιλιών
Ανάρτηση και διανομή αφισών και εντύπων
Μετάδοση εκπομπών και μηνυμάτων προεκλογικού περιεχομένου
Προεκλογική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου