Τοπικές Ειδήσεις

Στην Ρόδο αύριο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας και του εκσυγχρονισμού του Κτηματολογίου Ρόδου θα επιληφθεί σε επίσκεψη που έχει προγραμματίσει για αύριο στο νησί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών, που είναι υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον Ιούνιο του 2023, διετέλεσε Β΄ Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (2019–2023), αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας (2016–2019) και πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (2013–2017).
Αφορμή για την επίσκεψη του αποτέλεσε επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Θέμα: Ενέργειες για μη αναστολή της λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου και επιτάχυνση της ένταξης του «τον φορέα ‘Ελληνικό Κτηματολόγιο”.
Αξιότιμοι κύριοι.
Οπως ορίζεται στο άρθρο I. παρ. 2, π.δ. 3/2021, ΦΕΚ Α’ 3/6-1-2021 ο «Φορέας» Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που ιδρύθηκε βάσει του ν. 4512/2018, ως διάδοχη κατάσταση της ΕΚΧΑ ΑΕ εποπτεύεται ήδη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Ν. 4934/2022 (ΦΕΚ Ι00/Α/23-05-2022) έγινε η ένταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδέκανήσου στον φορέα ‘Ελληνικό Κτηματολόγιο”, με εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας. Η μετάπτωση όμως του Κτηματολογίου Ρόδου στον φορέα ‘Ελληνικό Κτηματολόγιο” θα
ολοκληρωθεί μετά την έκδοση διαπιστωτικής πράξης και εφόσον ολοκληρωθεί η καταχώρηση των εκκρεμών πράξεων, οι οποίες ανέρχονται σε 40.000 περίπου.
Από τις χιλιάδες αυτές πράξεις που εκκρεμούν, μεταγράφονται ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αχτίδα φωτός για την μετάπτωσή του στον φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο ” στο μέλλον.
Αυτό οφείλεται στην μεγάλη υποστελέχωσή του και στην παντελή έλλειψη μηχανοργάνωσης, αφού όλες οι καταχωρήσεις στα κτηματολογικά βιβλία γίνονται αποκλειστικά και μόνο χειρόγραφα. Η χορήγηση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, βαρών, μη διεκδικήσεις κ.λπ. καθυστερεί απελπιστικά, αφού εκκρεμούν αιτήσεις για έκδοσή τους πάνω από έτος, με αποτέλεσμα η εκδίκαση υποθέσεων, στις οποίες απαιτούνται αυτά, να αναβάλλεται συνεχώς, ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στη μεταγραφή των εισερχόμενων πράξεων, γεγονός που δημιουργεί πλημμελή ενημέρωση των κτηματικών βιβλίων και ανασφάλεια των συναλλαγών. Αυτό έχει ως συνέπεια να ματαιώνονται αγοραπωλησίες και επενδύσεις ακινήτων με απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
Εκθέσαμε τα υπάρχοντα προβλήματα κατ’ επανάληψη στο παρελθόν προς όλους τους αρμοδίους, ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπουργείου για τη στελέχωση του Κτηματολογίου με υπαλλήλους και Τεχνικό Προσωπικό, την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου και Δικηγορικού Συλλόγου για την πρόσληψη Δικηγόρων, προκειμένου να βοηθήσουν στην καταχώρηση των εκκρεμών πράξεων, την στελέχωση του με προσωπικό, την τροποποίηση λειτουργίας του απηρχαιωμένου θεσμού του Κτηματολογικού Δικαστή, την κατάργηση της ενημέρωσης οικοδομών και την προσαρμογή τους στον τρόπο λειτουργίας του ενιαίου πίλον για τη χώρα ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ” και την εφεξής καταχώρηση των εισερχομένων πράξεων με ψηφιακό τρόπο. Προτείναμε’ λύσεις για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του και τον περιορισμό των εκκρεμών πράξεων προκειμένου να εναρμονιστεί ταχύτερα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και να υλοποιηθεί συντομότερα η μετάπτωση του σε αυτό.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους νομικούς, τους μηχανικούς, τους επιχειρηματίες και όλη την τοπική κοινωνία και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Από μοχλός ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε μοχλό υπανάπτυξης και πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστεί, να μεταγράφουν οι εκκρεμείς πράξεις και να ενταχθεί στον φορέα ”Ελληνικό Κτηματολόγιο” προκειμένου να περάσει στην ψηφιακή εποχή. Αν δεν βρεθούν λύσεις μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγηθούμε σε αναστολή λειτουργίας μέρους του, αφού ο μοναδικός εναπομείνας μηχανικός του Τεχνικού Τμήματος κ. Ποσειδώνας Καλαμπόκης θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδοτήσεως με κίνδυνο να σταματήσει η καταχώρηση κάθε τεχνικής πράξης, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης του. ενώ συνταξιοδοτούνται και άλλοι υπάλληλοι.
Με την παρούσα σας απευθύνουμε έκκληση να επισκεφτείτε το Κτηματολόγιο Ρόδου άμεσα για να διαπιστώσετε την κρισιμότητα της κατάστασης, προκειμένου σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον φορέα ‘Ελληνικό Κτηματολόγιο τον Διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου να προωθηθούν λύσεις προτού η κατάσταση οδηγήσει σε αναστολή της λειτουργίας του και σε παράλυσης της οικονομίας του νησιού.
Παρακαλούμε για την έμπρακτη ανταπόκρισή σας και την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να λυθεί το ακανθώδες αυτό πρόβλημα. Σ’ αυτή την προσπάθεια σας οι Δικηγόροι της Ρόδου είμαστε δίπλα σας και στη διάθεση σας για κάθε συνδρομή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου