Μπορεί η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά να επαίρεται για τις αυξημένες αφίξεις και για τους αριθμούς που δείχνουν ότι το α’ τρίμηνο του 2018 κατέγραψε αύξηση 14% στην άφιξη τουριστών, την ίδια ώρα που έχει «επιστρατευθεί» και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για το νέο σποτ το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως με μεγάλη επιτυχία στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ από την υπουργό, όμως η πραγματικότητα και η καθημερινότητα «εξοστρακίζουν» κάθε θετικό πρόσημο, στις μαθηματικές πράξεις…
Οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Ρόδο γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αυξημένοι αριθμοί, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και τα λειτουργικά τους έξοδα, αφού οι τουρίστες μπορεί να έρχονται για διακοπές στο νησί μας, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν χρήματα στην τσέπη για να ξοδέψουν εκτός ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, όπου με το σύστημα all inclusive, τρώνε και πίνουν δωρεάν χωρίς περιορισμό στις ποσότητες.
Στον αντίποδα, έξω από τα ξενοδοχεία, καθημερινά εκτυλίσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον τουρισμό, να μην γνωρίζουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν με όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Μια ακόμα ιστορία καθημερινής τρέλας, που καταδεικνύει και την οικονομική στάθμη μεγάλης μερίδας των επισκεπτών μας, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «δ», έπειτα από απαίτηση των εμπλεκομένων προσώπων, εκτυλίχθηκε στην Παλιά Πόλη…
Ζευγάρι αλλοδαπών επισκεπτών, επισκέφθηκε ταχυφαγείο στην Παλιά Πόλη, όπου ακολούθησε, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο εξής διάλογος:
-Πόσο κάνει μία πίτα με κοτόπουλο, απ΄όλα;
-Τρία ευρώ
-Αν δεν βάλουμε κρέας, πόσο θα μας κοστίσει;
-Δύο ευρώ.
-Αν βάλουμε μόνο πατάτες και τζατζίκι;
Ένα ευρώ.
-Θα πάρουμε την πίτα του ενός ευρώ. Μπορείτε να μας βάλετε λίγο παραπάνω τζατζίκι;
Οι δύο υπάλληλοι του καταστήματος, ετοίμασαν την πίτα και πριν προλάβουν να την προσφέρουν, η κοπέλα τούς ζήτησε να την κόψουν στα δύο (!) και να τα τυλίξουν ξεχωριστά, ώστε να την μοιραστούν με τον σύντροφό της.
Ρώτησε πόσο κοστίζει το νερό, πληροφορήθηκε ότι κοστίζει 50 λεπτά, πήραν ένα μπουκαλάκι νερό και κάθισαν σε ένα πεζουλάκι για να φάνε με συνολικό κόστος μόλις 1,5 ευρώ!
Ο ένας από τους δύο υπαλλήλους του καταστήματος, απορημένος, κι αφού δεν είχε δουλειά εκείνη την ώρα, τους πλησίασε και τους ρώτησε σε ποιο ξενοδοχείο διαμένουν. Το ζευγάρι απάντησε ότι διαμένει σε ξενοδοχείο της πόλης και πως έκλεισε το πακέτο διακοπών για δύο εβδομάδες με 375 ευρώ all inclusive.
Προχωρώντας παραπέρα την συζήτηση, ο άνδρας είπε ότι έχουν φέρει μαζί τους από 40 ευρώ (!) ο καθένας για να περάσουν τις δύο εβδομάδες των διακοπών τους και ο υπάλληλος του καταστήματος τούς ρώτησε αν έχουν έρθει κι άλλοι με τις ίδιες τιμές στο γκρουπ τους, για να πάρει την απάντηση ότι ήρθαν κι άλλοι, οι περισσότεροι είναι παλιοί επισκέπτες και πολλοί από αυτούς δεν έκλεισαν καν διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο αλλά πήραν μαζί τους αντίσκηνα που θα στήσουν κοντά στην παραλία του «Κόβα»!
Ο διάλογος μεταφέρθηκε στην «δημοκρατική», όπως είπε ο επιχειρηματίας-αυτόπτης μάρτυρας, προκειμένου να αναδειχθεί η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, μακριά από τους πανηγυρισμούς και τις φιέστες του Υπουργείου Τουρισμού.
«Αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά πολλές μαζί, συνθέτουν μια πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που θέλουν να παρουσιάσουν οι ιθύνοντες.
Με αυτούς τους επισκέπτες, εμείς καλούμαστε να βγάλουμε πέρα τις υποχρεώσεις μας, τα λειτουργικά κόστη τις μισθοδοσίες, τα τέλη και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Οι μεν μετράνε αφίξεις και οι δε πανηγυρίζουν για το ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια άδεια. Με αυτή την ποιότητα του τουρισμού όμως, εμείς δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε», δηλώνει στην «δ» επιχειρηματίας που διατηρεί εστιατόριο σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, ρεπορτάζ της «δ» με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι Βρετανών έχει προκαλέσει σάλο αφού σύμφωνα με την καταγγελία, επισκέφθηκε εστιατόριο στην Παλιά Πόλη αλλά όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, επέδειξε τα βραχιολάκια του all inclusive, θεωρώντας πως με το πακέτο διακοπών που πλήρωσαν, θα τρώνε και να πίνουν δωρεάν σε όλο το νησί και όχι μόνο στο ξενοδοχείο!
Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα –έντυπα και ηλεκτρονικά- αλλά και από μέσα στης Μεγάλης Βρετανίας, με αιχμηρά σχόλια για την οικονομική κατάσταση των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές, κυρίως στην αρχή της σεζόν, καθώς πρόκειται για επισκέπτες που επιλέγουν πακέτα ειδικών προσφορών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού λένε, ότι από πέρυσι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και οι ιστορίες καθημερινής τρέλας είναι σύνηθες φαινόμενο, με το μεγαλύτερο χτύπημα να δέχεται ο κλάδος της εστίασης.
Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα στην «δ» ο πρόεδρος των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, από τα 1050 εστιατόρια που λειτουργούσαν στη Ρόδο έχουν απομείνει περίπου 700 (!), ενώ κάποια έχουν μετατραπεί σε ταχυφαγεία και σε σνακ μπαρ στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μειώσουν τα εργατικά-λειτουργικά κόστη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ