Γράφει ο
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ

Όλες οι παρακάτω  τροφές και πίνοντας παράλληλα πολύ νερό ,το σώμα μας και η επιδερμίδα μας θα είναι σίγουρα καλά ενυδατωμένη και προετοιμασμένη για ένα υγιεινό και όμορφο μαύρισμα.
Η ενίσχυση της διατροφής με αντιοξειδωτικές βιταμίνες ή καροτενοειδή ένα σωστό αντηλιακό γαλάκτωμα με υψηλό δείκτη προστασίας, γυαλιά και καπέλο θα μας προσφέρουν ένα καλό καλοκαίρι με χρυσαφένιο σώμα.
Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι μία κατηγορία θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος. Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, η μαργαρίνη και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, τα οποία προστατεύουν από τις ρυτίδες, ενώ παράλληλα ενισχύουν την δράση της μελανίνης.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην παραγωγή της μελανίνης και στο ομοιόμορφο μαύρισμα. Καταναλώνοντας λοιπόν δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, ψάρια και άφθονα φρούτα και λαχανικά, συμβάλλετε σε ένα πιο υγιές μαύρισμα!
Συμβουλές διατροφής
για υγιεινό μαύρισμα
• Χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο στο καθημερινό γεύμα (1-2 κουταλιές/ μέρα).
• Τρώτε λιπαρά ψάρια: σαρδέλες, τόνο, σκουμπρί, λαβράκι, τσιπούρα 2-3 φορές/ εβδομάδα.
• Μην παραμελείτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέγετε τα στην άπαχη μορφή τους.
• Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
• Πίνετε πολύ νερό και πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.
Κατάλληλες διατροφικές συνήθειες για υγιή και ωραίο μαύρισμα είναι:
Αβγά: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.
Βερίκοκα: Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.
Καρότα: Είναι πλούσια σε β-καροτίνη και δεν είναι ευεργετικά μόνο για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν στη διατήρηση ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.
Ροδάκινα: Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.
Αναποφλοίωτα δημητριακά: Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Ψάρια: Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2.
Ακτινίδια και λεμόνια: Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.
Γάλα και τυριά: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (1,5% – 2%) για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.
Μην ξεχνάμε την σπουδαιότητα της ενυδάτωσης τους καλοκαιρινούς μήνες, να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την χρήση αλκοολούχων ποτών και καφέ στην παραλία γιατί ενισχύουν την αφυδάτωση που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Μια τέλεια επιλογή είναι τα smoothies, με φρέσκα φρούτα, γάλα και πάγο καθώς και το πράσινο τσάι.
ΚΑΛΟ – ΔΡΟΣΕΡΟ –
ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΟ  ΜΗΝΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ