Ειδήσεις

Μεγάλη κάμψη σημείωσε ο τουρισμός στα μικρά νησιά

Κατακόρυφη «βουτιά» καταγράφεται στον τουρισμό των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, όπου κάτοικοι και επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση αφού τα ποσοστά μείωσης ξεπερνούν το 30% και 40% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», στη Σύμη, την Χάλκη, την Τήλο και την Λέρο η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική και όπως λένε οι δήμαρχοι των νησιών ακόμα κι αν τους επόμενους μήνες η τουριστική κίνηση παρουσιάσει αύξηση, δεν θα καταστεί δυνατόν να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Λ. Παπακαλοδούκας, δήμαρχος Σύμης: Η μείωση ξεπερνά το 30%
«Η τουριστική κίνηση φέτος δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τα οποία επηρεάζουν άμεσα και εμάς. Η δύναμή μας στον τουρισμό, προέρχεται κυρίως από την Τουρκία οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι μας επηρέασαν άμεσα τα γεγονότα στη γειτονική χώρα. Ενας ακόμα βασικός παράγοντας είναι η δυσφήμιση που έγινε όλη τη διάρκεια του χειμώνα από τα ξένα ΜΜΕ λόγω του προσφυγικού. Τα ξένα ΜΜΕ μετέδιδαν καθημερινά ότι το Αιγαίο είναι γεμάτο μετανάστες. Ο επισκέπτης δεν ξεχωρίζει τα νησιά και πού υπάρχει το πρόβλημα, οπότε έχει καταχωρίσει στο μυαλό του ότι όλο το Αιγαίο έχει πρόβλημα άρα πολλοί απέκλεισαν τα νησιά του Αιγαίου λόγω του μεταναστευτικού. Δυστυχώς δεν ελήφθη μέριμνα εγκαίρως ώστε να αντιδράσει η Ελλάδα με διαφημιστικές καμπάνιες για να διορθωθεί η στρεβλή εικόνα της χώρας που βγήκε προς τα έξω, ως προς το μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να γίνει αυτό, μπορούμε να το διορθώσουμε. Παράλληλα φέτος, η Σύμη εμφανίζει μείωση και στις προσεγγίσεις σκαφών. Αρκεί να σας πω ότι χθες κατέπλευσαν 50 τουριστικά σκάφη από τη Ρωσία, στο πλαίσιο regatta που πραγματοποίησαν, όμως η οικονομική τους δύναμη είναι περιορισμένη. Οι Ρώσοι δεν είναι οι οικονομικά εύρωστοι τουρίστες που γνωρίζαμε, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η μείωση στην τουριστική κίνηση συνολικά στην Σύμη ξεπερνά το 30%», λέει ο κ. Παπακαλοδούκας.
Ο δήμαρχος της Σύμης, θέτει ένα ακόμα πρόβλημα που επηρεάζει την τουριστική κίνηση και δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο, κι αυτό είναι ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει έλεγχος στους τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στον έλεγχο των διαβατηρίων επισκεπτών από τρίτες χώρες, μετά την εγκατάσταση του οικίσκου στο Ρολόι της Σύμης. Αρκεί να σας πω ότι απαιτείται περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά για να ελεγχθούν δύο άτομα ενός σκάφους. Πώς θα γίνει έλεγχος σε 80, 90, 100 σκάφη που έρχονται στην Σύμη μέσα σε μία ημέρα όταν απαιτείται μιάμιση ώρα για να ελεγχθούν δύο άτομα; Η τεράστια αυτή καθυστέρηση οφείλεται στις χαμηλές ταχύτητες του ίντερνετ. Τράβηξαν ένα καλώδιο 30 μέτρων από την αστυνομία για να φτάσει στον οικίσκο, η σύνδεση με το ίντερνετ είναι αργή και άρα ο έλεγχος των διαβατηρίων γίνεται με ταχύτητες χελώνας. Καθημερινά μου παραπονούνται οι επισκέπτες για την καθυστέρηση και λένε ότι είναι ντροπή για το νησί μας να γίνονται οι έλεγχοι των διαβατηρίων κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στη Ρόδο άραγε τηρείται αυτή η διαδικασία; Τι να σας πω; Το ότι χάσαμε εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης ένα κρουαζιερόπλοιο με 650 επιβάτες, αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα. Ηρθε το κρουαζιερόπλοιο στη Σύμη και έφυγε. Διαμαρτυρήθηκα εντόνως στο Υπουργείο Εξωτερικών και η διαβεβαίωση που πήρα είναι ότι όλα θα φτιάξουν, άμεσα. Ακόμα βέβαια δεν έχει γίνει τίποτα».

Μιχάλης Πατρός, δήμαρχος Χάλκης: Εχουν βάλει στόχο να διαλύσουν τα νησιά
«Ο τουρισμός στη Χάλκη φέτος, δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι. Δεν μιλάμε πλέον για το ελληνικό στοιχείο, το οποίο δύσκολα συναντάς λόγω των συνθηκών. Οι ημερήσιες εκδρομές γίνονται αλλά ο αριθμός των τουριστών έχει μειωθεί σημαντικά. Η μείωση είναι εύκολα αντιληπτή, αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα στην πιάτσα του νησιού. Τα καταστήματα δεν δουλεύουν, ο χρόνος κυλάει και έχουμε ήδη μπει στον Ιούνιο. Πότε θα δουλέψουν αυτά τα καταστήματα; Ακόμα κι αν δουλέψουν Ιούλιο και Αύγουστο, ποιες υποχρεώσεις να καταφέρουν να καλύψουν; Ξέρετε όλα αυτά είναι αλυσίδα. Αν τα καταστήματα δεν δουλέψουν, δεν θα μπορέσουμε κι εμείς να τους ζητήσουμε τα οφειλόμενα προς τον Δήμο όταν οι ιδιοκτήτες τους έχουν να σκεφτούν πώς θα επιβιώσουν τον χειμώνα. Κάτι άλλο συμβαίνει πίσω από όλα αυτά. Εδώ και καιρό λέω, ότι υπάρχει στόχος να διαλύσουν τα νησιά. Δεν ξέρω γιατί. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν αποφάσεις που ήταν κατά της ανάπτυξης των νησιών και οι σημερινοί συνεχίζουν. Δεν μπορώ να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από την επίθεση που γίνεται στα νησιά», δήλωσε ο δήμαρχος Χάλκης.

Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, δήμαρχος Τήλου: Δραματικός μήνας ο Μάιος
«Η μείωση της τουριστικής κίνησης τον Μάιο, ξεπέρασε το 40%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου με αποτέλεσμα και να μην μπορούν και οι tour operators να φτιάξουν σωστά το πρόγραμμά τους για το νησί. Λόγω των προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου, δεν είμαι αισιόδοξη για την πορεία της σεζόν. Από του χρόνου όμως, μετά τα πέντε επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα που καταφέραμε να εγκριθούν για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε η δήμαρχος Τήλου.

Μιχάλης Κόλλιας, δήμαρχος Λέρου: Μειωμένες οι κρατήσεις
«Υπάρχει μείωση αυτή την περίοδο στην τουριστική κίνηση προς την Λέρο. Οι κρατήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα έρθει κόσμος φέτος. Προσβλέπουμε στον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι εμείς κυρίως δεχόμαστε Τούρκους τουρίστες», δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George    03.06.2016 18:28

    Καλα δεν το περιμενατε ;; Ο τουρίστας προτιμα τα μικρα νησια για τον απλουστατο λογο ότι θα βρη ησυχια. Εχετε παει στην Συμη ; Είναι χειροτερη από την Αθηνα στο κυκλοφοριακο και στην φασαρια. Εγω και δεν θελω να παω που είμαι Ελληνας ποσο μαλλον ο ξενος.

Σχολιασμός άρθρου