Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας

Mε απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια, απορρίφθηκε η ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του έργου: «Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών Φράγματος Κρητηνίας Νήσου Ρόδου», προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ.
Οι εργασίες στο πολύπαθο έργο ξεκίνησαν εκ νέου την 24η Φεβρουαρίου 2020 μετά την έκδοση άλλης απόφασης του προϊσταμένου του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων περί άρσης προηγούμενης διακοπής εργασιών του έργου και η ανάδοχος κοινοπραξία “ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ – ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ” υπέβαλε την 23η Μαρτίου 2020 νέα Δήλωση Διακοπής Εργασιών η οποία πλέον απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης:
1. Για το έργο ισχύουν οι διατάξεις περί κατασκευής Δημοσίων Έργων του Ν.3669/2008 «Κύρωση της κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων» όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4070/2012 και το Ν.4146/2013 και της λοιπής ισχύουσας Νομοθεσίας για την εκτέλεση των Δημοσίων Έργων.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 62, παρ. 3, του Ν. 3669/2008 «Αν υπάρχει υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, για διακοπή των εργασιών, ο ανάδοχος υποβάλλει την ειδική δήλωση διακοπής εργασιών στον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας». Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου «Μετά την επίδοση της ειδικής δήλωσης κατά την προηγούμενη παράγραφο, η διευθύνουσα υπηρεσία εξακριβώνει μέσα σε δέκα (10) ημέρες τα στοιχεία της δήλωσης και εκδίδει απόφαση που αποδέχεται ή απορρίπτει το περιεχόμενο της δήλωσης».
3. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 60 της από 20-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68/τ.Α’/20-03-2020) περί αναστολής κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών και χορήγησης παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών.
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του έργου από την ανάδοχο κοινοπραξία έγινε δεκτή κατόπιν της από 12 Αυγούστου 2019 αιτήσεως της λόγω υπαιτιότητας του φορέα κατασκευής για τους κάτωθι λόγους:
– Αδυναμία εκτέλεσης του έργου λόγω μη πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου
– Έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
– Αλλαγή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος
- Προβλήματα με όμορες ιδιοκτησίες.
Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος προβλέπεται στο άρθρο 39 της Γενικής – Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (Τεχνικός Σύμβουλος
– Εργαστήριο σκυροδέματος – εδαφομηχανικής).
Οι εκκρεμότητες που υφίσταντο έχουν αποκατασταθεί και κυρίως το ζήτημα απασχόλησης γαιοτεχνικού συμβούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου