Τοπικές Ειδήσεις

«Ναυάγησε» η δίκη για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «NOUR Μ»

Αναβλήθηκε την Δευτέρα επ’ αόριστον από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω η δίκη με κατηγορούμενους για πρόκληση ναυαγίου από πρόθεση δια παραλείψεως από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και ξένα πράγματα, για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πράγματος, που χρησιμεύει για κοινό όφελος, από κοινού, τελεσθείσα δια παραλείψεως και από περισσότερους των δύο ατόμων και για ρύπανση θαλάσσιου περιβάλλοντος από κοινού δια παραλείψεως με ενδεχόμενο δόλο, τους Τούρκους υπηκόους Μ. Υ. του C, Ε. S. του Μ. και Ν. Β. του Ν.
Κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία στην πρόκληση ναυαγίου από πρόθεση δια παραλείψεως από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και ξένα πράγματα και για ρύπανση θαλάσσιου περιβάλλοντος από κοινού δια παραλείψεως με ενδεχόμενο δόλο είναι η Βουλγάρα S. Η. του Κ..
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση, παράνομης διαμετακόμισης πυρομαχικών στο νησί της Ρόδου με το φορτηγό πλοίο “Nour Μ”, που βυθίστηκε στον λιμένα της Ακαντιάς. Τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και το σύνολο των μαρτύρων κατηγορίας συμπεριλαμβανομένων και λιμενικών δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο. Το δικαστήριο οδηγήθηκε αναγκαστικά στην λήψη απόφασης για την αναβολή επ’ αόριστον της υπόθεσης και καταδίκασε με πρόστιμα λιπομαρτυρίας τους μάρτυρες.
Την 8η Νοεμβρίου 2013, ο Μ. Υ. του C, υπήκοος Τουρκίας, κάτοικος Hatay Iskenderoum Τουρκίας και προσωρινά Ρόδου, κατελήφθη να πλέει με το Φ/Γ πλοίο «NOUR M» με σημαία Sierra Leone, μήκους 75,42 μέτρων, ιδιοκτησίας της τούρκικης εταιρείας με την επωνυμία «TSS Silah ve Savunma Sanayi dis Ticaret Limited Sirketi», σε απόσταση δώδεκα περίπου ναυτικών μιλίων από τις δυτικές ακτές της Σύμης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το πλοίο κρίθηκε ύποπτο για τη μεταφορά απαγορευμένου φορτίου και οδηγήθηκε, με σύμφωνη γνώμη και του πλοιάρχου, στο λιμάνι της Ακαντιάς για έλεγχο. Από τον έλεγχο των φορτωτικών εγγράφων του πλοίου προέκυψε, ότι μετέφερε 55 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν πυρομαχικά, και συγκεκριμένα διαφόρων διαμετρημάτων, τα οποία και μετέφερε από την Ουκρανία με προορισμό τη Λιβύη και παραλήπτη το Υπουργείο Άμυνας της Λιβύης.
Καθώς όμως από τον έλεγχο του σκάφους προέκυψε ότι, λόγω σοβαρών ελλείψεων και μετά τη διαπίστωση είκοσι έξι αντικανονικοτήτων, δεν ήταν αξιόπλοο, κατόπιν ολοκλήρωσης και της διενεργηθείσας σχετικής επιθεώρησης, το πλοίο δεσμεύτηκε από τη Λιμενική Αρχή σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 16/2011, μέχρι την αποκατάσταση των αντικανονικοτήτων που παρουσίαζε από τον πλοίαρχο και το πλήρωμά του. Κατόπιν ολοκλήρωσης της καταμέτρησης, διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω πλοίο μετέφερε 728.160 φυσίγγια από την Ουκρανία μέσω της Ελληνικής Επικράτειας με προορισμό τη Λιβύη, παράνομα.
Το πλοίο τελικώς βυθίστηκε στον λιμένα της Ακαντιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου