Ρεπορτάζ

Σύσκεψη – διαβούλευση στο Δημαρχείο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Σύσκεψη – διαβούλευση με θέμα τις προτάσεις του Δήμου Ρόδου για μια σειρά από ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε χτες αργά το μεσημέρι, με την συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες φορτηγών, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων οχημάτων, οι ιδιοκτήτες και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι καταστηματάρχες της Μεσαιωνικής Πόλης, ο αστυνομικός διευθυντής, ο διοικητής της Τροχαίας, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, ενώ παρόντες ήταν η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου και ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ κ. Δημήτρης Παρασκευάς.
Προηγήθηκε παρουσίαση από υπηρεσιακούς παράγοντες που με την βοήθεια προτζέκτορα, έδειξαν τα σημεία στα οποία θα γίνουν αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι σημείο αιχμής για τις ρυθμίσεις αυτές, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την στάθμευση αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.
Οι προτάσεις του Δήμου Ρόδου, αφορούν κυρίως την αλλαγή στις ώρες για να γίνεται η τροφοδοσία στα καταστήματα της πόλεως, ενώ τονίσθηκε ότι παύουν να ισχύουν οι προσωπικές θέσεις των καταστημάτων για φορτοεκφόρτωση πλην μερικών περιπτώσεων.
Αυστηρή προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη κατάσταση σε σημεία αιχμής, όπως η πλατεία Δημαρχείου και τα ΕΛΤΑ, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνονται πολύ μεγάλα προβλήματα ενώ συζητηθηκαν και προτάσεις για την Μεσαιωνική Πόλη.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρόταση για την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και δίκυκλα, τις διάφορες επιχειρήσεις, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολικά κτήρια, τα καταστήματα ΟΤΕ, με καταβολή τέλους κοινοχρήστου χώρου με μια σειρά από προϋποθέσεις.

Οι φορείς και οι θέσεις τους
Οι χωροθετήσεις για τις θέσεις στάθμευσης και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεν βρήκαν σύμφωνους τους συμμετέχοντες.
Από το Σωματείο Ενοικιαστών Αυτοκινήτων ο κ. Γιαννάς, εξέφρασε πρώτος τις αντιρρήσεις του, εκτιμώντας πως «δεν έγινε σοβαρή δουλειά από τον Δήμο Ρόδου».
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Ρόδου, είπε ότι όλοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, επισημαίνοντας κάποια σημεία της πόλης που δημιουργούν προβλήματα στις πιάτσες ταξί, ενώ επιβαρύνεται η εικόνα της πόλης -όπως στην Κολόνα με τα σταθμευμένα δίκυκλα. Παράλληλα, μίλησε για τα λεωφορεία, που καθυστερούν την διέλευση ταξί και οχημάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι ιδιοκτήτες και οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων που δεν συμφώνησαν με τις προτάσεις και παρουσίασαν τις δικές τους θέσεις, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις που απηύθυναν στον δήμαρχο για μια σειρά από θέματα.
Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Τάσος Μελετίου εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, λέγοντας πως «δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε καταθέσει εγγράφως», τονίζοντας την ανάγκη σωστής διαχείρισης για τις ώρες τροφοδοσίας και για τις θέσεις στάθμευσης για μοτοποδήλατα. Για τα πούλμαν και τα φορτηγά, είπε πως πρέπει να μπουν φανάρια στην Πλατεία Σύμης που είναι σημείο αιχμής και ίσως βοηθήσουν την κυκλοφορία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης κ. Κώστας Στυλιανού μίλησε για τα προβλήματα με το επιβαρυμένο κυκλοφοριακό και την ανάγκη να βρεθεί λύση.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ. Κώστας Σπανός, μιλώντας για τις ρυθμίσεις εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να απαγορευτεί η κυκλοφορία σε κάποια σημεία της πόλης.
Ο διοικητής της Τροχαίας κ. Στέργου, είπε πως «υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά την αστυνόμευση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να επιτηρήσουμε τους χώρους αλλά κάθε οδηγός θέλει κι έναν….αστυνόμο πίσω του. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ως υπηρεσία, θα δώσουμε την ανάλογη βαρύτητα ώστε να καταλάβουν όλοι πως όταν καταστρατηγούνται οι νόμοι θα παρεμβαίνουμε».
Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Καληωράκης είπε: «Εμείς θα συμβάλουμε όσο μπορούμε στην επίλυση του θέματος και ό,τι αποφασιστεί θα είμαστε ευαισθητοποιημένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Κι εμείς ζούμε σ’ αυτό τον τόπο», ευχόμενος να πάει καλά η τουριστική σεζόν.

Ο δήμαρχος Ρόδου
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος υπογράμμισε τα εξής: «Αυτή η συνάντηση εργασίας, με ικανοποιεί. Η προετοιμασία για την νέα σεζόν είναι η πιο σοβαρή διαδικασία. Έχω εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της αστυνομίας και της τροχαίας. Αν είχαμε και την δημοτική αστυνομία θα ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα. Ωστόσο, εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να συντονιστούμε καλύτερα. Υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός ενόψει της έναρξης της σεζόν που ανοίγει στο τέλος Μαρτίου. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης, είναι το κυκλοφοριακό. Κι αυτό οφείλεται στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και σε άλλα προβλήματα» και κάλεσε όλους να συνεργαστούν, λέγοντας πως «το συμφέρον της πόλης είναι πάνω απ’ όλα».
Ο γενικότερος σχεδιασμός αφορά την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι υπηρεσίες σε συνδυασμό με προγενέστερες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, αλλαγές στις κατευθύνσεις, κατάργηση θέσεων στάθμευσης, δημιουργία χώρων πάρκινγκ κ.ά.) με απώτερο στόχο να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από τον υπερβολικό όγκο της κυκλοφορίας οχημάτων. Ο δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, λέγοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν και απάντησε σε όλες τις απορίες που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν και αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων πέριξ της Μεσαιωνικής Πόλης.
Να σημειωθεί ότι αυτής της σύσκεψης, προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου με τους ξενοδόχους της πόλεως Ρόδου. Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Μίλτος Παγκάς, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιώργος Κακούλης και επιχειρηματίες που έχουν ξενοδοχεία στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου