Ειδήσεις

Οχι στα 5 ευρώ για το ΠΕΔΥ λέει το ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας και την επιβολή 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για την επιβολή των 5 ευρώ στα ΠΕΔΥ, δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι το νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει και να πάρει την τελική του μορφή, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για το όλο ζήτημα το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει μετά από συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα παραπάνω ζητήματα.
Σε συνέχεια της παραπάνω ανακοίνωσης, ο επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του κόσμου στον τομέα της υγείας, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή. Μετά την κατάργηση των 25 € για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία, είναι επιβεβλημένο να μην υπάρξει νέα επιβάρυνση υπό τη μορφή των 5 € στον νεοσύστατο χώρο του ΠΕΔΥ. Ξεκάθαρη πρότασή μας παραμένει οι γιατροί οι οποίοι θα προσληφθούν με συμβάσεις από το ΠΕΔΥ να εξακολουθούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, όπως το έκαναν όταν υπηρετούσαν στα ταμεία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Γενικότερα, όμως, το οικονομικό πρόβλημα της υγείας πρέπει να καλυφθεί από επιβαρύνσεις εκείνων των χώρων όπου υπάρχει ροή χρήματος με οποιοδήποτε τρόπο που κατά κανόνα δαπανάται ούτως ή άλλως από τους έχοντες. Δηλαδή, με απλά λόγια, όπως ακριβώς συνέβη με την επιβάρυνση των ολίγων λεπτών στα τσιγάρα και αποφεύχθηκε η επιβάρυνση των 25 € για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία, ανάλογες επιβαρύνσεις μπορούν να υπάρξουν σε όλες τις κατηγορίες των τυχερών παιχνιδιών (καζίνο, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Στοίχημα κλπ.), τα έσοδα από τις οποίες όμως θα καταλήγουν κατευθείαν στον χώρο της Υγείας. Ακόμα και η έκδοση ειδικού εθνικού λαχείου, στο πρότυπο του παλαιού λαχείου των Συντακτών, θα αποτελούσε οριστική λύση για να μην επιβαρύνεται ο κόσμος, όχι μόνο για τη νοσηλεία του αλλά ακόμα και για τα φάρμακά του.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου