ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλ. Τσίπρας: Να μην παραδώσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας

Υπαρ­ξιακή πρό­κληση χαρα­κτή­ρισε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας την αλλαγή για την Ευρώπη και τις προ­ο­δευ­τι­κές δυνά­μεις, μιλώ­ντας κατά το δείπνο εργα­σίας των αρχηγών κρατών και κυβερ­νή­σεων που μετέ­χουν στο Ευρω­παϊκό Σοσια­λι­στικό Κόμμα (ΕΣΚ).

Σύμφωνα με κυβερ­νη­τι­κές πηγές, που επι­κα­λεί­ται το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας υπο­γράμ­μισε ότι «η αλλαγή απο­τε­λεί υπαρ­ξιακή πρό­κληση για την Ευρώπη και τις προ­ο­δευ­τι­κές δυνά­μεις», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η αύξηση των ανι­σο­τή­των ενί­σχυσε τον ευρω­σκε­πτι­κι­σμό και τις δυνά­μεις της άκρας δεξιάς κι είχε ως συνέ­πεια την εκλο­γική πτώση προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­μεων.

Επα­νέ­λαβε τη στήριξή του στην υπο­ψη­φιό­τητα του Πορ­το­γά­λου υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών Μάριο Σεντένο για τη θέση του επι­κε­φα­λής του Eurogroup.

«Είναι σημα­ντικό», τόνισε, «να έχουμε όλες οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνά­μεις ένα κοινό πλαίσιο για τις προ­ο­δευ­τι­κές αλλαγές που χρειά­ζε­ται η Ευρώπη» και σημεί­ωσε ότι «για εμάς το πιο σημα­ντικό είναι η δια­φά­νεια και η δημο­κρα­τία στη λει­τουρ­γία των Ευρω­παϊ­κών θεσμών», κυρίως στο Eurogroup και στον Ευρω­παϊκό Μηχα­νι­σμό Στα­θε­ρό­τη­τας (ΕΜΣ).

Υπο­γράμ­μισε την ανα­γκαιό­τητα για κοινό, ισχυρό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό στην Ευρω­ζώνη. Χρειά­ζο­νται, σημεί­ωσε, αντι­κυ­κλι­κές δημο­σιο­νο­μι­κές πολι­τι­κές, για να δια­σφα­λί­σουν την οικο­νο­μική στα­θε­ρό­τητα, κοι­νω­νική συνοχή και τη βιώσιμη ανά­πτυξη. Τόνισε επίσης ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να είναι δανει­στής της ύστατης κατα­φυ­γής για τα κράτη-μέλη σε κρίση και χρη­μα­το­δο­τι­κός εγγυ­η­τής του Ευρω­παϊ­κού Συστή­μα­τος Εγγύ­η­σης Κατα­θέ­σεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS).

Επι­σή­μανε ότι θα πρέπει να λογο­δο­τεί στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο, «γιατί δεν πρέπει να παρα­δώ­σουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνο­κρά­τες». «Δεν πρέπει», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «να αφαι­ρε­θούν αρμο­διό­τη­τες στην επο­πτεία της οικο­νο­μι­κής και δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής των κρατών-μελών από την Κομι­σιόν και να μετα­φερ­θούν στον ESM».

Ανα­φέρ­θηκε σε πολι­τι­κές που θεωρεί ότι είναι απα­ραί­τη­τες για να δια­σφα­λι­στεί η σύγκλιση.

Συγκε­κρι­μένα:

  • Τρα­πε­ζική Ένωση με εισα­γωγή του EDIS.
  • Σύγκλιση στη φορο­λο­γική πολι­τική και κοινοί φορο­λο­γι­κοί συντε­λε­στές ώστε να απο­τρα­πεί ο φορο­λο­γι­κός αντα­γω­νι­σμός και να κλείσει η πόρτα στους φορο­λο­γι­κούς παρα­δεί­σους στην Ευρώπη.
  • Στα­διακή σύγκλιση κατώ­τα­του ημε­ρο­μι­σθίου στο 60% του διά­με­σου ημε­ρο­μι­σθίου σε εθνικό επίπεδο.
  • Ισότιμη μετα­χεί­ριση των υπερ­βο­λι­κών πλε­ο­να­σμά­των τρε­χου­σών συναλ­λα­γών των χωρών του Βορρά με τα δημο­σιο­νο­μικά ελλείμ­ματα των χωρών του Νότου.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για έναν νομικά και πολι­τικά δεσμευ­τικό ευρω­παϊκό πυλώνα κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των.

Το πρωί του Σαβ­βά­του (στις 11:30 ώρα Ελλάδας), ο πρω­θυ­πουρ­γός συνα­ντά­ται με τον Ευρω­παίο Επί­τροπο Οικο­νο­μι­κών Υπο­θέ­σεων, Πιερ Μοσκο­βισί.

naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.