Ειδήσεις

Περιορίστηκαν σημαντικά στη Ρόδο τα κρούσματα Aids

Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι νοσούντες από τον ιό HIV (γνωστό ως AIDS) στην περιοχή μας, ενώ τα νέα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον ιατρό κ. Στέλιο Καραταπάνη από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου της Ρόδου, που μίλησε προς την ‘δ’, τα νέα περιστατικά είναι περιορισμένα ενώ οι ασθενείς παραμένουν σε σταθερό αριθμό τα τελευταία χρόνια:
«Όσον αφορά τα νέα κρούσματα,που εμφανίζονται κάθε χρόνο (και περνούν από το Νοσοκομείο της Ρόδου, διότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα που απευθύνονται αμέσως σε ιδιωτικές κλινικές) είναι από τρία έως πέντε.
Η κατάσταση με τον ιό του AIDS στην Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της περιοχής μας, είναι ελεγχόμενη. Δεν έχει σημειωθεί καμία έξαρση τα τελευταία δέκα χρόνια. Όσον αφορά τους ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία κανονικά, στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι γύρω στα 35 άτομα. Ωστόσο, το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σήμερα σε όλους είναι ότι όταν κάποιος διαγνωστεί ότι πάσχει από τον ιό HIV, δεν κινδυνεύει να πεθάνει από αυτό. Η θνησιμότητα έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Η θεραπεία είναι απλή, αφορά μια σειρά από φάρμακα και δεν είναι επώδυνη, ούτε πολυδάπανη. Κυρίως δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν έχει παρενέργειες».
Η προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο για τους ασθενείς του AIDS από το σημείο της διάγνωσης μέχρι και την παρακολούθηση, δεν ήταν εύκολη.
Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην ‘δ’ ο παθολόγος κ. Κώστας Κατσιμπρής, (από ιδιωτική κλινική της πόλης μας) η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια: «Η μονάδα λοιμώξεων στο Νοσοκομείο της Ρόδου ξεκίνησε το 2002 -όταν υπηρετούσα εκεί. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά προχώρησε λόγω της στήριξης πολλών ανθρώπων, παραγόντων κλπ. Υπάρχουν ασθενείς που δεν πιστοποιούνται στο Νοσοκομείο της Ρόδου αλλά σε ιδιωτικές κλινικές. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν περιστατικά που δεν καταγράφονται. Ωστόσο, στην Ρόδο αλλά και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου δεν σημειώνεται έξαρση του ιού. Σήμερα, βέβαια, οι ασθενείς του AIDS έχουν το περιθώριο να ζήσουν καλύτερη ζωή και δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας, όπως τότε που εμφανίσθηκε ο ιός. Χρειάζονται μια σειρά από εξετάσεις που αρχικά γίνονται στην Ρόδο και μετά στην Αθήνα. Ο ιός του AIDS χρειάζεται εργαστηριακή υποστήριξη και οι ασθενείς πρέπει να κάνουν τακτικά τις εξετάσεις τους.
Να σημειώσω ότι σε πανελλαδικό επίπεδο έχει μειωθεί αρκετά το ποσοστό μετάδοσης του ιού. Μόνον το 2010-2011 έως και το 2013 (που είχε να κάνει κυρίως με τους χρήστες ναρκωτικών) σημειώθηκε μία έξαρση της νόσου στην χώρα μας, αλλά όχι στην δική μας περιοχή. Φέτος, καταγράφεται μείωση: από το 4,8% σήμερα είναι στο 4,1% ανά 100.000 πληθυσμό. Αυτό που έχει σημασία είναι η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η θεραπεία», εξήγησε ο κ. Κατσιμπρής.
Γεγονός πάντως είναι ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου, δεν νοσηλεύονται πλέον οι ασθενείς του AIDS εκτός από έκτακτα περιστατικά που δεν το γνωρίζουν και παθαίνοντας κάποια λοίμωξη, φτάνουν σε στάδιο να αναζητήσουν βοήθεια ύστερα από διάγνωση.
«Τα πιο πολλά περιστατικά (από την αρχή της καταγραφής της νόσου) βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Τα νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην περιοχή μας, είναι ευτυχώς πολύ λίγα και ελεγχόμενα ενώ τα πολύ βαριά περιστατικά, είναι πολύ περιορισμένα» κατέληξε ο κ. Κατσιμπρής.
Η Ημέρα κατά του AIDS
Θυμίζουμε ότι: η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2015), ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV (2015). Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.
Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2015, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2015), όπως και στα παιδιά (150.000 το 2015).
Στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, παρατηρήθηκε μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης το 2014 και το πρώτο δεκάμηνο του 2015, τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στην ομάδα των XEN. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών.
Τα περιστατικά HIV λοίμωξης, που έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσιάζουν πτωτική τάση το πρώτο δεκάμηνο του 2015, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους την τριετία 2011-2013. Πιο συγκεκριμένα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2013 είχαν καταγραφεί 7,2 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ο ρυθμός δήλωσης έχει πέσει στο 6,2. Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2015, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ 667 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 590 (88,5%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 77 (11,5%) σε γυναίκες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2015 είχαν καταγραφεί 15.109 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.732 εμφάνισαν AIDS και περίπου 7.700 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.562.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου