Ρεπορτάζ

Επιτελής των οικονομικών του πρώην Δήμου Πεταλούδων κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος

Αναβιώνει την 6η Οκτωβρίου 2020 υπόθεση με κατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος τον κ. Ι. Σκαμπίλη, μέλος της Επιτροπής Απογραφής και Παράδοσης στο Δήμο Ρόδου των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του πρώην Δήμου Πεταλούδων και πρώην ταμία αυτού, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή.
Αθώοι έχουν κριθεί στην ίδια υπόθεση ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Ν. Τσουκαλάς και ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μ. Παϊτάκης.
Κατηγορήθηκαν για το ό,τι κατά το χρονικό διάστημα από 30 Απριλίου 2013 έως 10 Νοεμβρίου 2014 δεν υπέβαλαν στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα οικονομικά στοιχεία, που τους ζητήθηκαν με αποτέλεσμα να παρακωλύσουν κατασταλτικό έλεγχο και καταλογισμό ελλειμμάτων στους δημοσίους υπολόγους, με σκοπό να βλάψουν το Δημόσιο.
Φέρονται συγκεκριμένα να τους είχαν ζητηθεί εγγράφως 4 φορές στο ως άνω διάστημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίγραφα απολογισμού ή ισολογισμού του πρώην Δήμου Πεταλούδων, συνοδευόμενα από τις σχετικές εκθέσεις τους και πράξεις των αρμοδίων οργάνων, έκθεση των ορκωτών ελεγκτών, τα χρηματικά εντάλματα και τα γραμμάτια είσπραξης και η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα να μην το έπραξαν.
Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν ευθύνες εις βάρος των δύο κατηγορουμένων που αθωώθηκαν ενώ περαιτέρω κρίθηκε ότι ο κ. Σκαμπίλης ως πρώην ταμίας είχε πρόσβαση στα στοιχεία αλλά δεν τα αναζήτησε όταν του ζητήθηκαν.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ζήτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν αναγκαία προκειμένου να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έκτακτος διαχειριστικός κατασταλτικός έλεγχος του πρώην Δήμου Πεταλούδων για τα έτη 2000 έως 2010. Τους αποδίδεται ότι δεν μερίμνησαν σχετικά, αλλά αντίθετα κωλυσιεργούσαν συστηματικά υποβάλλοντας στην Υπηρεσία Επιτρόπου μόνο ελάχιστα εξ αυτών και συγκεκριμένα κάποια απολογιστικά στοιχεία και πίνακες ημερολογίου ταμείου για τα έτη 2000 έως 2003.
Ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, που εκπροσωπήθηκε με πληρεξούσιο στη δίκη, ισχυρίστηκε ότι τήρησε στο ακέραιο κάθε νομική υποχρέωση που είχε για την υποβολή οικονομικών στοιχείων του πρώην Δήμου Πεταλούδων προς το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επεσήμανε ότι με την υπ’ αρίθμ. 337/2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η μη έγκριση της τελικής κατάστασης λογαριασμού διαχείρισης και απολογισμού οικονομικού έτους 2010 του πρώην Δήμου Πεταλούδων και η υποβολή του για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αποφασίστηκε σε άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η μη έγκριση και σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή και η υποβολή για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνεδριο του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων για τη χρήση του οικονομικού έτους 2010 του πρώην Δήμου Πεταλούδων.
Ακολούθως τον Ιούνιο του 2013 με απόφασή του όρισε ως υπεύθυνο τον κ. Σκαμπίλη, ο οποιος υπηρετούσε στις οικονομικές υπηρεσίες και ήταν ο μόνος που μπορούσε να συνδράμει στον έλεγχο.

Επεσήμανε εξάλλου ότι η όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά επίπονη και θα ήταν αδύνατο για τον ίδιο να τηρήσει και να φυλάξει τα ζητούμενα στοιχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι η ευθύνη τήρησής τους για τα έτη 2000 – 2010 βαραίνει τους τότε υπόλογους και όχι τον ίδιο που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου