Πολιτιστικά

Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Άρατε πύλας» για ροδίτες και επισκέπτες, στα απόκρυφα της Μεσαιωνικής Πόλης»

Εντυπωσιακό τριήμερο για ροδίτες και επισκέπτες του νησιού, που είχαν τη μοναδική ευκαιρία της ξενάγησης, σε σημεία της Μεσαιωνικής Πόλης,  τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα προσέγγιζαν.

Οι εκδηλώσεις, με τίτλο: «Ανοιχτές Πόρτες – Ανοιχτή Πόλη» διοργανώθηκαν από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΔΟΠΑΡ και το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο πλαίσιο της 30ης Επετείου από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου στην UNESCO και σημείωσαν απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή.

Η επίσημη έναρξη, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου ΠΝΑ Κάλλιστος Διακογεωργίου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του θεσμού και του σπάνιου εγχειρήματος, της πρόσβασης  στην πλέον πολύτιμη κληρονομιά του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος RICHeS κ. Χριστόδουλος Μαλλιαράκης, Προϊσταμένη  Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Ειρήνη Τόλιου και ο Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής, εξήγησαν, το πώς μέσα από το θεσμό, όσοι παρευρεθούν, θα μπουν στα κιτάπια της ιστορικής εξέλιξης της Μεσαιωνικής Πόλης και των απόκρυφων σημείων, όπου έγραψαν ιστορία στο πέρασμα των αιώνων.

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά, που αναπτύχθηκε, ταυτόχρονα με την αειφόρο ανάπτυξη. Ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Καραγιάννης, επί ημερών του οποίου, η Μεσαιωνική Πόλη εντάχθηκε στην UNESCO, αναφέρθηκε στο θαύμα αυτό της Αιώνιας Πόλης. Η  Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς κ. Λη Μηναϊδη, τόνισε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται σε τόπους, όπου υπάρχει έντονο το στίγμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας κ. Γιώργος Κρεμλής, ανέπτυξε τη σχέση Κυκλικής Οικονομίας και Τουρισμού. Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Μεσαιωνικής Πόλης κ. Ζαφείρης Σκανδαλιάρης, έκανε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εισήγηση, για τη ζωή, πέρα από τα τείχη… Η εορταστική εκδήλωση που ακολούθησε στον εξωτερικό χώρο του Περιφερειακού Μεγάρου, με θέα το συγκλονιστικό ροδίτικο τοπίο, ήταν εκπληκτική.

Τις επόμενες ημέρες, όσοι παρακολούθησαν τις ξεναγήσεις, έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις που τους προσέφερε η ξενάγηση, του μοναδικού αυτού, οικιστικού συγκροτήματος, που συγκεντρώνει πολιτισμό και ιστορία αιώνων.

 

 

Κάλλιστος Διακογεωργίου

 

Εντεταλμένος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Πολιτισμού Ν. Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου