Συνεντεύξεις

E. Διακουράκη: «Η νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα έχει ξεκινήσει και για το νησί μας»

Με την κρίση που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, δεν βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Κι επειδή η Ρόδος έχει παραδοσιακά αναπτύξει το οικονομικό μοντέλο της, στην απόλυτη μονοκαλλιέργεια του μαζικού Τουρισμού και την διασύνδεσή του με οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί κανείς να σκεφτεί, η νέα τάση δείχνει ότι οι νέοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να επενδύσουν σε αυτό που δεν σε προδίδει ποτέ: στην γη και στα προϊόντα της!
Η κα Ευγενία Διακουράκη – Καραπάνου, μιλάει στην «δημοκρατική» για τα προϊόντα που είναι όλα τοπικά και φυσικά είναι υγιεινά και εξαιρετικής ποιότητας.
Άλλωστε, οι παραδοσιακές συνταγές για τα γλυκά του κουταλιού, τις μαρμελάδες αλλά και αλμυρά είδη είναι φτιαγμένα με μεράκι και ξυπνούν σε κάθε γευσιγνώστη, πάντα τις παιδικές μνήμες.
Πριν από λίγα χρόνια η νέα αγρότισσα Ευγενία Διακουράκη, έκανε το μεγάλο βήμα και αποφάσισε να μπει ενεργά στην παραγωγή των δικών της προϊόντων με τις παραδοσιακές συνταγές που όλοι αγαπάμε. Από μια μεγάλη ποικιλία σε μαρμελάδες (κυδώνι, ρόδι, περγαμόντο, λεμόνι, ροδάκινο, σταφύλι, φραγκόσυκο, νεράντζι, βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, σύκο, κουμκουάτ, εσπεριδοειδών, δαμάσκηνο, λωτός, μήλο – κανέλλα μέχρι γλυκά του κουταλιού (νεράτζι, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, σύκο, περγαμόντο, τριαντάφυλλο, κυδώνι, φράουλα, καρότο, κουμκουάτ, παντζάρι – τζίντζερ, σταφύλι, ρόδι, λωτός) σπιτικό πετιμέζι και διάφορα είδη σαπουνιού.
«Οραματιστήκαμε να αναβιώσουμε τις αξίες του παραδοσιακού τρόπου ζωής με διαλεχτά αγνά προϊόντα από το Αγρόκτημα Διακουράκη», όπως αναφέρει.
Η νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα, έχει ξεκινήσει και για το νησί μας…

• Κυρία Διακουράκη πείτε μας, πώς προέκυψε η σχέση σας με τον πρωτογενή τομέα; Πώς κι επιλέξατε αυτόν τον τομέα που είναι ως επί το πλείστον… ανδροκρατούμενος;
Το αγρόκτημα Διακουράκη είναι οικογενειακή υπόθεση η οποία ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια από τον παππού μου, πέρασε στον πατέρα μου και σήμερα σε μένα.
Τα παιδικά μου βιώματα με έκαναν να αγαπήσω τη φύση και τα αγαθά της και κατάφερα να εξελίξω – συνδυάσω τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες από την πρώτη ύλη έως το τελικό αποτέλεσμα.
Η ενασχόληση με τη γη είναι επίπονη και με πολλές απαιτήσεις όμως με αγάπη, πείσμα και μεθοδικούς χειρισμούς επεδίωξα να έχω ένα πολύ καλό προϊόν που μπορεί να σταθεί επάξια στο ράφι κυ
ρίως λόγω της ποιότητάς του.
Είστε από τους νέους αγρότες, τους ανθρώπους που επιλέγουν να στραφούν στην παραγωγή τοπικών προϊόντων. Κατά την άποψή σας υπάρχουν επαρκή ‘εργαλεία’ από το κράτος για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επιλέγουν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα;
Μεγάλωσα στο πανέμορφο χωριό της Κρητηνίας και παρόλο που κατοικώ στη πόλη της Ρόδου, η σχέση μου με την αγροτική ζωή και τα «καλούδια» που σου προσφέρει, παρέμεινε άρρηκτη.
Ωριμάζοντας η ιδέα ενός οργανωμένου αγροκτήματος τόλμησα να στραφώ κατά αποκλειστικότητα πλέον στον τομέα της παραγωγής, οπλισμένη με δύναμη και αποφασιστικότητα και το κατάφερα!
Ομολογώ πως αντιμετώπισα δύσκολες καταστάσεις με αντιξοότητες στις αντίστοιχες υπηρεσίες όμως γνώρισα και ανθρώπους, σε τοπικό κυρίως επίπεδο, που υποστηρίζουν τέτοιες “παράτολμες” πρωτοβουλίες.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας και για ποιον λόγο πιστεύετε ότι η ροδίτικη γη μπορεί να δώσει καλά και ποιοτικά προϊόντα;
Επέλεξα να στραφώ στην οργανωμένη παραγωγή και μεταποίηση ικανοποιώντας την επιθυμία μου να μπορώ να παρέχω αυθεντικά τοπικά προϊόντα χωρίς να αλλοιώνω τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Με σεβασμό στα όσα έμαθα από την οικογένειά μου, εφαρμόζω παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής και συγκομιδής των πρώτων υλών, αφού όλα τα προϊόντα παράγονται από δικές μας καλλιέργειες,
Η Ρόδος ενδείκνυται για καλές καλλιέργειες λόγω των εδαφών της, του ήλιου και πολλών ακόμη παραγόντων με κυρίαρχο ρόλο το μικροκλίμα της κάθε γεωγραφικής περιοχής.
Εκτιμώ πως η κυριότερη και σημαντικότερη προϋπόθεση για αγνό και αυθεντικό αποτέλεσμα είναι η παραγωγή της ιδανικής πρώτης ύλης που προέρχεται από τοπικές ποικιλίες, με την αποφυγή χρήσης φυτοφαρμάκων, με την συγκομιδή στην κατάλληλη στιγμή, ακολουθώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα μεταποίησης.
Με σεβασμό στην εποχικότητα των πρώτων υλών δημιουργούμε μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, αμπελόφυλλα, λιαστή ντομάτα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, πετιμέζι και άλλα προϊόντα άλμης χωρίς να πειραματιζόμαστε επεμβαίνοντας έτσι στις βιωματικές γευστικές αναμνήσεις μας. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του σλόγκαν μας “Επιστροφή στην παράδοση!”

Οι καταναλωτές, επιλέγουν τα ροδίτικα προϊόντα; Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Διανύουμε δύσκολους καιρούς όμως τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να στραφούμε στην σωστή επιλογή τροφίμων που δεν μας «δηλητηριάζουν» με επικίνδυνα πρόσθετα και συντηρητικές ουσίες, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην υγεία μας, μέσα από τη σωστή διατροφή μας. Είμαι πεπεισμένη πως όλο και περισσότεροι συμπολίτες μου διαβάζουν σχολαστικά και προσέχουν τις ετικέτες, αναζητώντας το καλύτερο προϊόν για αυτούς και την οικογένειά τους.
• Οι επιχειρήσεις εστίασης, τα ξενοδοχεία και τα σούπερ μάρκετ, είναι θετικά στο να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα;
Είμαι αποδέκτης πολλών θετικών μηνυμάτων από την τοπική αγορά που θέλει να στραφεί στα τοπικά προϊόντα, ειδικά στο χώρο της εστίασης και ακόμη περισσότερο στον ξενοδοχειακό τομέα.
Πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν την υψηλή τους εμπορικότητα και την επιθυμία των καταναλωτών για μεταστροφή στον αγνό τρόπο διατροφής.
Ένα αυθεντικό αγνό προϊόν οφείλει να συνδυάζει ποιότητα, διαθεσιμότητα, ποικιλία και αρκετές ακόμη εμπορικές προϋποθέσεις και είμαι στη θέση να το παρέχω μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών, Super market, κρεοπωλείων, οπωροπωλείων κ.α. που καθημερινά διευρύνεται.
Εμείς, συνεχίζοντας με όρεξη και μεράκι την αγροτική παράδοση της οικογένειάς μας προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά δημιουργώντας την οικοτεχνία μεταποίησης.
Με πρώτες ύλες από τα αγροκτήματά μας και με σεβασμό στην εποχικότητα των παραγόμενων προϊόντων τηρώντας αυστηρούς κανόνες, αναβιώσαμε γεύσεις και αρώματα.
Σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, προϊόντα άλμης, αμπελόφυλλα, σταφίδες, πετιμέζι, λιαστές ντομάτες, σάλτσα ντομάτας, ελιές, ελαιόλαδο, σούμα, σαπούνι ελαιολάδου και πολλά ακόμη που θα ακολουθήσουν!
Δημιουργούμε κατά παραγγελία παραδοσιακά γλυκίσματα για βαπτίσεις, γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Όλα τα προϊόντα μας διατίθενται προς πώληση χονδρική και λιανική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου