Τοπικές Ειδήσεις

Κ. Χαλκιάς για τα χρέη της ΔΕΥΑΡ: Ο Δήμος Ρόδου θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του

Σήκωσε το… γάντι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς, μετά τις δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος ανακοίνωσε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, ότι η ΠΝΑι είναι αποφασισμένη να κινηθεί νομικά και να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να διεκδικήσει τις οφειλές που έχει η ΔΕΥΑΡ απέναντί της.
Ερωτηθείς από την ‘δημοκρατική’ ο κ. Χαλκιάς, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η δημοτική αρχή, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της:
«Είναι ένα αντικείμενο με το οποίο ασχολούμεθα σαν δημοτική αρχή. Εάν υπάρχουν οι όποιες οφειλές, εννοείται ότι θα πρέπει να μπούμε στην διαδικασία να τις εξυπηρετήσουμε. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα να μην εξυπηρετηθούν υφιστάμενες υποχρεώσεις. Ποιες ακριβώς είναι αυτές, σε ποιο ύψος ανέρχονται και από πού απορρέουν θα το εξετάσουμε επισταμένως. Για να το λέει ο κ. Χατζημάρκος, προφανώς και έχει στοιχεία για όλα αυτά. Στον βαθμό που υπάρχουν τέτοιου είδους υποχρεώσεις, θα πρέπει να τακτοποιηθούν. Η ΔΕΥΑΡ και η διοίκησή της, μαζί με τον δήμαρχο, θα εξετάσουν το πώς θα κινηθούν, εφεξής».
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΡ
Θυμίζουμε ότι ο κ. Χατζημάρκος τοποθετούμενος για το επίμαχο θέμα, υπογράμμισε στο περιφερειακό συμβούλιο, τα ακόλουθα:
«Η ΠΝΑι απέκτησε την ευθύνη διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά και του υδραγωγείου με Νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2013. Από ό,τι μάθαμε τελείωσαν τα χρήματα του έργου και ο εργολάβος… μάλλον πτώχευσε. Κατόπιν τούτων, το υπουργείο το μετέφερε στην ΠΝΑι, χωρίς χρήματα στον κωδικό και με έναν πτωχευμένο εργολάβο. Ωστόσο, το 2016, το Φράγμα λειτούργησε ενώ ολοκληρώσαμε και το υδραγωγείο. Η τότε κυβέρνηση, βοήθησε σε αυτό καθώς έπρεπε να δούμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Επιπλέον, επειδή ήρθε μια απειλητική επιστολή από την Κομισιόν για ένα πρόστιμο που επεβλήθη στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να βρούμε λύση από κοινού με ένα κυβερνητικό επιτελείο για να το αποτρέψουμε. Δυστυχώς, το 2017 ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά… ψυχολογικά προβλήματα: ενώ δεν το ήθελε κανένας αυτό το έργο, όταν κατασκευάστηκε το υδραγωγείο, άρχισαν να το ζητάνε από την ΔΕΥΑΡ. Έγινε μια συνεδρίαση όπου ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς, η ΠΝΑι, μπορούμε να σας το παραδώσουμε, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει και την ευθύνη των 148 εκ. ευρώ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για να λειτουργήσει). Για να κλείσει ο φάκελος που ήταν ανοιχτός από το 1980, ήθελε υπογραφή δική μου. Εγώ μπορώ να σας παραδώσω τα κλειδιά αύριο το πρωί υπό την προϋπόθεση να αναλάβετε και την συγκεκριμένη ευθύνη. Και φυσικά, κανένας δεν ήθελε να βάλει υπογραφή σε αυτό (!). Γι’ αυτό το λειτουργήσαμε εμείς. Υπεγράφη η 1η Προγραμματική, διάρκειας 5 ετών, η οποία και έλαβε παράταση χωρίς αύξηση οικονομικού αντικειμένου. Οι πληρωμές γίνονταν με μεγάλη δυσκολία και φάνηκε, ότι ποτέ δεν ήθελε –ουσιαστικά- ούτε ο Δήμος Ρόδου, ούτε και η ΔΕΥΑΡ να πληρώνουν. Μας αντιμετώπιζαν πάντα, σαν ‘εισβολείς’ στα χωράφια τους… Τους είχαμε πει εξ αρχής ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη το νερό –ακόμη και όταν η Ρόδος είχε μείνει από νερό. Μιλάμε για μνημειώδεις πολιτικές συμπεριφορές…
Ποτέ δεν είχαμε κανονική οικονομική ροή, πάντως. Σήμερα που μιλάμε, 3.885.000 ευρώ έχουν βεβαιωθεί στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου (από τον Νοέμβριο του 2023) και αφορούσαν σε μια συγκεκριμένη περίοδο, και όχι σε ολόκληρο το έτος. Σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο, είναι 3.350.000 ευρώ ενώ αυτά, που είναι σε γνωστούς λογαριασμούς, είναι 7.236.000 ευρώ. Πώς μια επιχείρηση η οποία πουλάει νερό, το οποίο δεν το αγοράζει, πτωχεύει η εταιρεία που δεν πληρώνει και πτωχεύει ο προμηθευτής που έφαγε… το φέσι, νομίζω ότι ούτε σενάριο για ταινία δεν μπορεί να γίνει! τι θα κάνουμε;
Όχι, θα σας πω τι ΔΕΝ θα κάνουμε.
Δεν θα κόψουμε ποτέ το νερό. Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι πάνω στο τραπέζι –και θα παρθούν. Είναι και ποινικά κολάσιμο να μην τα διεκδικήσουμε. Εννοείται ότι θα το κάνουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Οφείλουμε όμως να πούμε δημόσια και ξεκάθαρα ότι ΠΟΤΕ δεν θα κόψουμε την παροχή του νερού επειδή η ΔΕΥΑΡ, μας χρωστάει λεφτά. Θα υπάρξει συνεννόηση με την νέα δημοτική αρχή Ρόδου, να δούμε και τα πλάνα τους. Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την λειτουργία κανενός. Δίνουμε λύση στα προβλήματα υδροδότησης του νησιού κι από εκεί και πέρα, θέλουμε να υπάρχει κι ένας ελάχιστος σεβασμός προς την ΠΝΑι (και το φορτίο που σηκώνουν οι υπηρεσιακοί μας).
Η ΔΕΥΑΡ θα ωφεληθεί από αυτά. Όπως θα ωφεληθεί και από το έργο που εκτελούμε για τη Νότια Ρόδο αφού θα μπορέσει να αποκτήσει χιλιάδες νέους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε κρατηθεί πολύ μακριά όλα αυτά τα χρόνια, από την συζήτηση και την κριτική για το τι γίνεται στο εσωτερικό ενός άλλου οργανισμού. Εμείς κάνουμε 12 φορές την ημέρα, έλεγχο ποιότητας στο νερό από το Φράγμα Γαδουρά και οι χημικές αναλύσεις ανεβαίνουν στο σχετικό σάιτ. Κάνουμε χημικές αναλύσεις ακόμη και για καρκινικούς δείκτες. Όμως, επειδή έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα κόστη διαχείρισης συν τα χημικά, και η Σύμβαση ‘τρέχει’ με ένα πολύ υψηλό ποσό (ήδη φτάσαμε στα 7,2 εκ. ευρώ ενώ προς το τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 10 εκ. ευρώ!)
Ε, αυτό το… φέσι δεν μπορεί να φορεθεί!!!
Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα με όλους τους δυνατούς τρόπους που δίνει ο Νόμος…»
Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι είναι ανοιχτές στη συνεργασία και στην συνεννόηση για την εύρεση λύσης για το επίμαχο ζήτημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου