Τοπικές Ειδήσεις

Κλήθηκαν για κατάθεση Κολιάδης, Χαλκιάς και Βαγιανός για τις διαγραφές οφειλών στην ΔΕΥΑΡ

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 κλήθηκαν για κατάθεση ως μάρτυρες από την Πταισματοδίκη Ρόδου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε προς διερεύνηση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παραβάσεως καθήκοντος από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, κατόπιν των δημόσιων καταγγελιών που έγιναν για τις διαγραφές αλλά και τους διακανονισμούς οφειλών που ζημίωσαν την ΔΕΥΑ Ρόδου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς και ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Σωτήρης Βαγιανός.
Οι τρείς μάρτυρες ήταν εξάλλου εκείνοι που κίνησαν αρχικώς με προφορική τους ενημέρωση στην Εισαγγελέα Υπηρεσίας την 19η Ιανουαρίου 2024 την διαδικασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αιτηθούν να καταθέσουν σχετικά την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024.
Θυμίζουμε ότι η όλη υπόθεση συνοπτικώς έχει τρία επίπεδα και αφορά:
-Στη νομιμότητα της λήψεως απόφασης και εφαρμογής αυτής από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου το πρώτον τον Οκτώβριο του 2022 για την ρύθμιση οφειλών κατόπιν εφ’ άπαξ καταβολής τους σε βάθος 5ετίας από την λήψη της αποφάσεως.
Η αρχική απόφαση ανανεώθηκε τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2023 με τις ίδιες προβλέψεις, ενώ τον Αύγουστο του 2023 υπήρξε τροποποίηση των ευεργετημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑ Ρόδου ως επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου όφειλε να μεριμνήσει για την μη παραγραφή των οφειλών σε 5ετία και με την αρχική ρύθμιση που έλαβε προέβλεψε πέραν της διαγραφής τόκων σε περίπτωση εφ’ άπαξ καταβολής να υπάρξει κλιμακωτή διαγραφή κύριας οφειλής.
Η αρχική απόφαση του έτους 2022 προέβλεπε διαγραφή του 50% της κύριας οφειλής για το έτος 2017 και κλιμακωτά ως 10% για το έτος 2021, ενώ η απόφαση του Αυγούστου του 2023 προέβλεπε κάθετα μείωση της κύριας οφειλής κατά 50%.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου καθιστά σαφές ότι μείωση κυρίας οφειλής δεν προβλέπεται από τον νόμο, ενώ παράνομη είναι και η απόφαση γιατί δεν έχει ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
-Στη νομιμότητα εφαρμογής της απόφασης αυτής ανεξαρτήτως αν ήταν νόμιμη ή όχι.

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της έχουν διαπιστωθεί δύο τακτικές:
-Μεγαλοοφειλέτες με οφειλές της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ συνολικώς κατόρθωσαν να πετύχουν την διαγραφή του 50% της κυρίας οφειλής τους αλλά και των προσαυξήσεων χωρίς να καταθέσουν στο ταμείο της επιχείρησης εφ’ άπαξ τα εναπομείναντα οφειλόμενα, αλλά κάνοντας χρήση μεταχρονολογημένων αξιογράφων.
Φέρεται να υπάρχουν επιταγές που λήγουν το 2029 κατά παράβαση της ρύθμισης όταν το πρώτον δεν υφίσταται διακανονισμός ώστε να δικαιολογείται μεταχρονολογημένη επιταγή για την εξόφληση και εξασφάλιση δόσεως αλλά και περαιτέρω ότι δεν προβλέπεται η αποπληρωμή με άλλο τρόπο παρά μόνο με τραπεζική επιταγή (ημέρας) ή έμβασμα.
-Μεγαλοοφειλές υπήχθησαν στην ρύθμιση για εφάπαξ καταβολή χωρίς να καταθέσουν έστω επιταγές μεταχρονολογημένες, αλλά με απλές βεβαιώσεις καμίας νομικής αξίας που προέβλεπαν την εξόφληση σε 24 δόσεις!
-Θα ερευνηθεί ακόμη γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα εντός 6μήνου από την σφράγιση επιταγών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο διακανονισμών οφειλών ή παρανόμων εφ΄άπαξ καταβολών με αποτέλεσμα οφειλές να κινδυνεύουν με παραγραφή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου