Ειδήσεις

146 άτομα μετέτρεψαν τις ποινές τους σε κοινωφελή εργασία

146 καταδικασθέντες με αποφάσεις των δικαστηρίων της Ρόδου επέλεξαν να μετατρέψουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2014 έως την 30η Νοεμβρίου 2016 σε κοινωφελή εργασία στον Δήμο Ρόδου.
Στον Δήμο Ρόδου απασχολούνται συγκεκριμένα σήμερα 59 άτομα στα πλαίσια της κοινωφελούς εργασίας, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά υψηλός.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία το 2014, 54 καταδικασθέντες μετέτρεψαν τις ποινές τους σε κοινωφελή εργασία ενώ 7 εξ’ αυτών απασχολούνται έως και σήμερα, το 2015 50, εκ των οποίων οι 9 απασχολούνται μέχρι και σήμερα και από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα ακόμη 42.
Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, αν εκείνος που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, δηλώσει ότι επιθυμεί την μετατροπή της ποινής του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, το Δικαστήριο, μετατρέπει την ποινή, εν όλω ή εν μέρει, εκτός εάν, η βαρύτητα της πράξης, οι συνθήκες τέλεσής της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καταδικασθέντος, καθιστούν αναγκαία την εκτέλεση της στερητικής της ελευθερίας ποινής στις φυλακές, προκειμένου να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση νέων αξιοποίνων πράξεων.
Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή ένα έως δύο έτη, 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, 721 έως 960 ώρες για ποινή από τρία έως τέσσερα έτη και 961 έως 1.200 ώρες για ποινή από τέσσερα έως πέντε έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία όχι μεγαλύτερη από πέντε έτη για την εκτέλεσή τους. Κατά μέσο όρο οι ανωτέρω καταδικασθέντες απασχολούνται επί 4ωρο στον Δήμο Ρόδου.
Η κοινωφελής εργασία παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και άλλα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τυχόν συναρμόδιων Υπουργών.
Μπορεί επίσης να αφορά και σε παροχή υπηρεσιών προς τον παθόντα, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του.
Την εκτέλεση της κοινωφελούς εργασίας επιβλέπει ο επιμελητής κοινωνικής αρωγής, εκτός αν το δικαστήριο διατάξει διαφορετικά.
Με την ίδια υπουργική απόφαση ορίζονται επίσης η οργάνωση της παροχής κοινωφελούς εργασίας, η διαδικασία επιλογής, ανάθεσης και επίβλεψης της σχετικής εργασίας και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Σημειώνεται ότι οι καταδικασθέντες που υπήχθησαν στο μέτρο στην πλειονότητά τους, απασχολούνται στην Διεύθυνση Καθαριότητας και στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου και λιγότεροι, όσοι έχουν γνώσεις υπολογιστών ή άλλες ειδικότητες, απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου