Τα πυρά των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας δέχθηκε η δημοτική αρχή για το σχέδιο προϋπολογισμού του έτους 2016 που κατέθεσε προς ψήφιση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία  πραγματοποιήθηκε  προχθές.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το έτος 2016  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Στοιχεία του  προϋπολογισμού    παρουσίασε στην προχθεσινή συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.
«Λογικές  μεμψιμοιρίας δεν μας ταιριάζουν. Ο  φετινός προϋπολογισμός είναι προϊόν αυστηρής τήρησης κανόνων και σεβασμού των αρχών της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. Είναι εργαλείο πολιτικό και κοινωνικό. Καθορίζει και οριοθετεί τους στόχους της δημοτικής αρχής. Είναι λιτός, ρεαλιστικός,  πραγματικός και υλοποιήσιμος. Αξιολογήθηκε ήδη από το παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών  και δεν είχε καμία απόκλιση. Ανέρχεται στα  189.189.565 ευρώ», τόνισε  μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ο κ. Περδίκης δήλωσε  ότι στην κατηγορία των τακτικών εσόδων έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος.
«Τα ταμειακά διαθέσιμα το   2014  ανήλθαν στα  14,9 εκατομμύρια ευρώ.  Οι υπολογισμοί μας δείχνουν πως τώρα διαμορφώνονται στα 18.198.000 ευρώ  χωρίς το φόρο εισοδήματος, τη ΣΑΤΑ, τα  ληξιπρόθεσμα και κυρίως χωρίς το δημοτικό φόρο. Αυτό είναι ένας άθλος. Οι λειτουργικές δαπάνες το  2014  ανήλθαν στα 67 εκατομμύρια,  ενώ  σήμερα  είναι 54 εκατομμύρια ευρώ. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε το Δήμο καλά ακόμη και με τα capital controls. Eξοφλήσαμε χρέη, αποπληρώνουμε δάνεια  και  υποχρεώσεις σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να επιβάλλουμε νέους φόρους και τέλη στους πολίτες. Η επιτυχημένη στρατηγική της δημοτικής αρχής θα συνεχιστεί και το 2016», τόνισε ο κ. Γιάννης Περδίκης
Ωστόσο η τοποθέτηση του  κ. Περδίκη έγινε η αιτία να ασκηθεί δριμεία  κριτική από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στη δημοτική αρχή για τον «μίζερο προϋπολογισμό»  που κατέθεσε προς ψήφιση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας  σε μια παρατήρηση που είχε κάνει πριν μήνες  ο πρόεδρος του τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ για τα οικονομικά του Δήμου και την ανάγκη  σύνταξης ειδικής μελέτης.
«Υποστηρίξατε ότι το  σχέδιο του προϋπολογισμού  είναι ρεαλιστικό . Είναι σίγουρο ότι ο Δήμος  θα έφθανε σε αυτό το σημείο.  Σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αδικήσατε την παράταξη του  κ. Χατζή Χατζηευθυμίου  που  επιτέλεσε μεγάλο έργο. Όλοι έχουμε όραμα για το Δήμο Ρόδου το οποίο   δεν συνδυάζεται με απλή διαχείριση αλλά με μεγάλα έργα και ανάπτυξη. Η εικόνα του νησιού δεν είναι αυτή που θέλουμε  Δεν  μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα», τόνισε ο  επικεφαλής της παράταξης  της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης.
«Παρατηρούμε μεγάλη υστέρηση εσόδων  που οφείλεται στην   απουσία σχεδιασμού  από την πλευρά της δημοτικής αρχής.  Οι ασχολούμενοι με τα δημοτικά πράγματα γνώριζαν για  τις δραματικές μειώσεις  των πόρων και την κατάργηση του δημοτικού φόρου  Θα έπρεπε να είχαν συντάξει ένα οικονομικό  σχέδιο δράσης. Ο  προϋπολογισμός του έτους 2016 είναι προϋπολογισμός  διαχείρισης της μιζέριας. Δεν είναι ρεαλιστικός επειδή  δεν είναι σύμφωνος με τις δυνατότητες του νησιού μας», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ  κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
«Η εικόνα είναι ζοφερή.  Πέρσι  είχα  χαρακτηρίσει φτωχό  τον   προϋπολογισμό.   Φέτος πιστεύω ότι κινείται στα όρια της χρεοκοπίας. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών  δήλωσε πως συνεχίζουμε να λειτουργούμε. Αυτό  είναι το όριο της χρεοκοπίας.  Να μην λέμε πως μας φταίει  η οικονομική κρίση.  Να ασκηθεί καλή  οικονομική πολιτική», δήλωσε  μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Υψηλάντης και πρότεινε να συνταχθεί  μελέτη βιωσιμότητας για τα οικονομικά του Δήμου.
«Ο  κρατικός προϋπολογισμός   κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και των μνημονίων. Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο και ο προϋπολογισμός του Δήμου. Σαν βασικό άξονά του έχει  την κλιμακούμενη μείωση χρηματοδότησης των πόρων. Μπορεί κανείς να καταλάβει και   το «πετσόκομμα» των πόρων από την κεντρική διοίκηση», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Πότσος.
Το έργο της δημοτικής αρχής υπερασπίστηκαν στις τοποθετήσεις τους οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών,  Ανάπτυξης, Κοινωνικής Πολιτικής   κκ. Μιχ. Παλαιολόγου,  Δ. Κωνσταντίνου,  Γ. Πόκκιας, Λ. Κρεμαστινού,  οι  εντεταλμένοι  δημοτικοί  σύμβουλοι  κ. Β. Ξεπαπαδάκη  και Δ. Μουτάφης  και  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Σταυρής.
Κριτική στη δημοτική αρχή  για το σχέδιο του προϋπολογισμού άσκησε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας.
Στη διάρκεια της συζήτησης  έγινε αναφορά στη διαχείριση που γίνονταν από τους πρώην ΟΤΑ γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κκ. Στράτου Καρίκη και Χ. Χατζηευθυμίου που υπερασπίστηκαν το έργο που έγινε κατά τις προηγούμενες θητείες.
«Άφησε ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου χρέη; Παρέλαβε το ταμείο του Δήμου με 800 ευρώ και άσκησε  την καλύτερη οικονομική πολιτική. Εμείς θα συνεχίσουμε να  φωνάζουμε για τα κακώς κείμενα», τόνισε ο κ. Στράτος Καρίκης στη δευτερολογία του.
«Υπάρχει   διάθεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής να μηδενιστεί  το έργο που έγινε από τους προηγούμενους δημάρχους. Γίνεται  προσπάθεια απαξίωσης της θητείας μου. Υπάρχει έργο που είναι ορατό και μετρήσιμο.  Υλοποιήθηκαν σε τέσσερα χρόνια 991 έργα και άλλαξε η όψη της Ρόδου.  Πήραμε μεν  δάνειο αλλά με το χαμηλότερο επιτόκιο. Τα χρήματα δόθηκαν για να πληρωθούν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δάνεια.  Σήμερα τα ανείσπρακτα έφθασαν τα 80 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.

Στην πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων χωρίς επιβάρυνση των πολιτών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Στην δημιουργία  ανάπτυξης  θα  πρέπει να  συμβάλουν όλοι. Κάποιοι  Νέστορες της πολιτικής, που υπηρετούν και τώρα  την ΤΑ, πίστευαν  ότι ο Δήμος Ρόδου θα κατέρρεε με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. Θα έπρεπε να μας συγχαρείτε για την προσπάθεια. Γιατί δεν αναγνωρίζετε τις προσπάθειες που έγιναν για να μειωθούν οι οφειλές  από το παρελθόν; Θα γίνουν και άλλα έργα που δεν απεικονίζονται στον προϋπολογισμό»,τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε και στα όσα έχουν ανακοινωθεί  σε κεντρικό επίπεδο για τα οικονομικά της ΤΑ.
Την άποψη ότι ο Δήμος Ρόδου δεν θα χρεοκοπήσει, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Περδίκης με αφορμή την δριμεία κριτική που ασκήθηκε από τους  επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ