Τοπικές Ειδήσεις

A. Kαμπουράκης: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Είμαστε στο τέλος της… αρχής της πανδημίας»

-«Οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι και πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να βγάλουν ένα πολύ δύσκολο και βαρύ χειμώνα»

-Σε πολύ υψηλούς τόνους η συνεδρίαση, με αλληλοκατηγορίες και αποκαλύψεις

-Ευθεία επίθεση του Δ. Κωνσταντίνου κατά του Φ. Χατζηδιάκου

 

Χωρίς να λείψουν οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι φραστικές επιθέσεις, πραγματοποιήθηκε προχτές, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Η συνεδρίαση διεξήχθη κανονικά ενώ αρκετοί συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη –λόγω των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία του κορωνοϊού.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης μίλησε για την κρίση της πανδημίας: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Είμαστε στο τέλος… της αρχής της πανδημίας. Στην Ρόδο εξελίχθηκαν αλλιώς. Οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι και πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας για να βγάλουν ένα πολύ δύσκολο και βαρύ χειμώνα». Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για την συνδρομή τους όλο αυτό το διάστημα με το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στον σεισμό της Σάμου και την κατάσταση στην Σμύρνη και ζήτησε να εκδοθεί «ένα ψήφισμα εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στην περιοχή».
Ο Σ. ΚΑΡΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ
ΚΤΗΡΙΑ
Τοποθετούμενος σε ένα εκ των θεμάτων της προ ημερησίας διατάξεως, ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης αναφέρθηκε στο κτηριακό πρόβλημα που υπάρχει στο δημοτικό σχολείο Κρεμαστής, λέγοντας: «Είναι γνωστό το μεγάλο ζήτημα αφού υπάρχει μόνον ένα δημοτικό σχολείο για πάνω από 400 παιδιά. Αναζητούμε νέο χώρο για την δημιουργία 2ου δημοτικού σχολείου και στο επόμενο χρονικό διάστημα ευελπιστούμε να έχουμε νεώτερες εξελίξεις».

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γ. Κορωναίος ζήτησε να μάθει εάν υπάρχει εισήγηση από την Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης λέγοντας πως «επειδή δεν το είχαμε καταφέρει εμείς στην θητεία μας, θα ήθελα να προτείνω το 20ο εξαθέσιο δημοτικό στην περιοχή Μήδεια και το 19ο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο» αν και συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Καρίκη.
Ο χωρικός αντιδήμαρχος κ. Ν. Καραμαρίτης είπε πως στην Λάρδο δεν υπάρχουν αίθουσες για να στεγάσουν παιδιά -του νηπιαγωγείου και του δημοτικού- ζητώντας να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε ανέγερση νέων σχολείων.
Ο χωρικός αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σπανός είπε πως το θέμα «αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων» ευχαριστώντας τον δήμαρχο και όλους όσους προέρχονται από την Δ.Ε. Κρεμαστής, που από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν σαν μια ομάδα για τα προβλήματα της περιοχής. «Ελπίζω να προχωρήσουμε και σε νέο νηπιαγωγείο στην Κρεμαστή», ανέφερε.
Ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Ταρασλιάς αναφέρθηκε στο 22ο νηπιαγωγείο Ρόδου (κτήριο Ακαδημίας) με αφορμή την αλλαγή της οργανικότητας όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση. «Μετά την κατάργηση της προσχολικής αγωγής στους παιδικούς σταθμούς, έχει αυξήσει πολύ την δραστηριότητά του. Αυτό μας δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του νηπιαγωγείου που πρέπει να έχει τις απαραίτητες αίθουσες, αλλά και του ειδικού σχολείου. Θα πρέπει να το δούμε ως 2ο ειδικό σχολείο. Η παρουσία παιδιών σε κτήριο που δεν πληροί ανάγκες με πολύ-διάσπαση αιθουσών κ.λπ. θα πρέπει να εξεταστεί».
Ο κ. Καρίκης, συμφωνώντας με τον κ. Κ. Ταρασλιά είπε: «Δεν αρνηθήκαμε τις παρεμβάσεις και εργασίες όπου μάς ζητήθηκε.
Για τα ΣΔΙΤ, είναι σε εξέλιξη μια σειρά από συνεργασίες για διάφορα θέματα. Αναμένουμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, να παραλάβουμε οκτώ ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες για να καλύψουμε τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Καταφέραμε πάντως, να εφαρμόσουμε υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Τα σχολικά κτήρια είναι γηρασμένα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση τις δυνατότητές μας».
Τοποθετούμενος ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Κωνσταντίνου τόνισε: «Έργα εκατομμυρίων και σχολεία, θα δημοπρατηθούν και θα συμβασιοποιηθούν από την δημοτική αρχή έως τέλος του χρόνου. Ήδη υπογράφτηκε ο β/ν σταθμός Κοσκινού (2,2 εκ. ευρώ), οδεύει προς συμβασιοποίηση το κονδύλι για συντηρήσεις στα σχολεία (1,6εκ. ευρώ), 550.000 ευρώ για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ προχωράμε σε συντηρήσεις, σε παρεμβάσεις στους β/ν σταθμούς, σε πυρασφάλεια για τους β/ν σταθμούς κ.λπ. Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, έχει λήξει η διαδικασία του τεχνικού και οικονομικού συμβούλου επειδή έχει λήξει η σύμβασή του, και πιθανόν να ζητήσει ανανέωση».
Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως.

«ΑΣΤΡΑΨΕ
ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ»
Ο Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία επίθεση του αντιδημάρχου κ. Δ. Κωνσταντίνου κατά του τέως δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου σχετικά με κάποιες δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, όπου έκανε λόγο για ‘βιομηχανία’ εργολαβιών. Μιλώντας με πολύ σκληρή γλώσσα, υπογράμμισε τα εξής:
«Μιλήσατε για ‘βιομηχανία’ εργολαβιών. Αναρωτιέστε με επιστολή σας ‘νόμιμο είναι, ηθικό είναι;’ Εγώ θα δώσω απαντήσεις, διά ζώσης, εντός της αιθούσης, γιατί δεν έχω μάθει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η αλήθεια είναι πως είχατε ποντάρει στην αποτυχία αυτής της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου κ. Καμπουράκη. Κι επειδή επαναλαμβάνετε κάποιες εκφράσεις και δηλώσεις, και αναφέρεστε στις Τεχνικές Υπηρεσίες και μιλάτε για την ‘λάμψη’ της Ρόδου θα σας απαντήσω γι αυτό το ‘τροπάριο’ που χρησιμοποιείτε! Θα σας συνιστούσα λίγη υπομονή μέχρι τον απολογισμό που θα κάνουμε. Εν κρυπτώ και παραβύστω, δεν υπάρχει κύριε Χατζηδιάκο! Εκτός κι αν στην δική σας θητεία, είχατε ανακαλύψει άλλες διαδικασίες που εμείς δεν ξέρουμε! Να μας τις πείτε! Οι δικές μας διαδικασίες είναι νόμιμες. Έχουν ανατεθεί έργα σε εργολάβους, αλλά μέσα από συγκεκριμένες και νόμιμες διαδικασίες. Είναι ηλίου φαεινότερον πως ποντάρετε στο χάος και μάλλον, ποντάρετε στην επανεκλογή σας όταν η παράταξή σας ψάχνει ήδη αρχηγό!!! Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, κύριε Χατζηδιάκο! Στην δική σας θητεία, ενδεικτικά αναφέρω την ΔΕΥΑΡ και το Λιμενικό Ταμείο, αυτό δεν ήταν πάρτι… ήταν… ρωμαϊκό πάρτι!!! Να σας θυμίσω ότι 2017 – 2019, οι αναθέσεις έφτασαν το 1.250.000 ενώ στην ΔΕΥΑΡ χάθηκε η μπάλα. Συν τις κατατμήσεις που αφήνατε απλήρωτους… Και τώρα, ερχόμαστε να κλάψουμε τον… μακαρίτη! Κι εσείς είστε ο αποκλειστικά υπεύθυνος. Δεν θα μιλήσω για ΔΟΠΑΡ, ΔΕΡΜΑΕ, αναθέσεις, LED… Είτε επιλεκτική μνήμη έχετε, είτε μνήμη χρυσόψαρου έχετε! Θα σας παραπέμψω στο 2013 που συμμετείχα κι εγώ ως αντιδήμαρχος με τον κ. Σ. Κουσουρνά που εκλέξαμε τον κ. Χατζηδιάκο δήμαρχο. Κάναμε κάποιο πάρτι τότε και δεν ξέραμε; Απαντήστε!»
Ο Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
Τοποθετούμενος ο τέως δήμαρχος, απάντησε στον αντιδήμαρχο και αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα λέγοντας: «Αν ήθελα να αποδομήσω τους διαγωνισμούς, θα βλέπατε ότι η νομιμότητα έχει κάποιους κανόνες. Εάν ψάξετε κάπως παραπάνω θα βλέπατε ότι υπήρξε το κατεπείγον. Αναφερθήκατε στην παλιά ιταλική γέφυρα του Γαδουρά και στο τοιχίο στον Έμπωνα. Ήταν ‘κατεπείγον’. Το 2013 έγιναν οι διαδικασίες κι έγινε συνεννόηση με όλους τους φορείς. Οι εκπτώσεις δεν ήταν της τάξης του 2%. Να σας πω κι εγώ μια παροιμία: όταν πιάνεσαι με την γίδα στην πλάτη… δεν δικαιούσαι να ομιλείς…»
Ακολούθησαν τοποθετήσεις όπως του κ. Μιχ. Χριστοδούλου (ο οποίος διετέλεσε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών) που απάντησε στον κ. Δ. Κωνσταντίνου λέγοντας πως «οι διαδικασίες ήταν νομιμότατες και δεν υπάρχει τίποτε να μου προσάψετε. Και στο Λ.Τ. τα έργα ήταν νόμιμα και αφορούσαν την διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπηρέτησα 9 χρόνια με ήσυχη την συνείδησή μου και είμαι περήφανος που μου εμπιστεύτηκαν τόσο σημαντικές θέσεις…»
«Όλα τα έργα έγιναν με ανοιχτούς διαγωνισμούς, είναι όλα αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και υπάρχουν πρακτικά. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα και μην το ξεχνάτε αυτό…» είπε ο κ. Σ. Διακοσταματίου.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αντιδήμαρχο κ. Αλ. Κολιάδη με τον κ. Φ. Χατζηδιάκο που μετά από κάποιες (άσεμνες) εκφράσεις οι οποίες ειπώθηκαν, απάντησε: «Αν υπάρχουν παρατυπίες και ‘πάρτι’ να μου φέρετε στοιχεία! Κι αν υπάρχουν, εγώ θα πηδήξω πρώτος από το καράβι! Γι αυτό υπάρχει και αυτή η απαξίωση από τον κόσμο»
Κλείνοντας, ο κ. Δ. Κωνσταντίνου απευθύνθηκε στους συναδέλφους του (με τους οποίους διετέλεσε στην τέως δημοτική αρχή) λέγοντας: «Σας προειδοποίησα. Η μπάλα στην… εξέδρα! Για την ταμπακιέρα δεν είπατε τίποτα! Μιλάνε για γίδες αυτοί που έφαγαν το βόδι ολόκληρο!»
Ο ΑΝΤ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος ανέφερε τα εξής: «Για να είμαι ειλικρινής μέχρι ενός ορισμένου σημείου, ήμουν υπερήφανος για την λάμψη που εκπέμπει ο πολιτισμός μας σχετικά με την συζήτηση. Μετά, έγινε μια τρικλοποδιά… Με προκαλεί η δήλωση δημοτικού συμβούλου που είπε ότι δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με συναδέλφους που εκτιμά…
Προφανώς με θεωρεί ως ‘εξωκοινοβουλευτικό’ δήμαρχο!
Έχω γνώση αυτού που συμβαίνει και αναλαμβάνω την ευθύνη. Δεν είμαστε οπαδοί του 57% έκπτωση. Και ο νόμος, μάς δίνει το δικαίωμα να ζητήσουμε εξηγήσεις από τον εργολάβο όταν μας δίνει μία τιμή, όπως αυτές που εδίδοντο στο παρελθόν. Αλλά, Γιάννη Ιατρίδη, το 2008 & 2009 που έπαθε ‘αμόκ’ κομματικού χώρου η τοπική ηγεσία της Ρόδου, να ενωθούν 11 Δήμοι –νομίζω, επειδή ο λόγος ήταν η σύνδεση του αποχετευτικού και της ύδρευσης από το Φράγμα στην πόλη. Υπήρχαν αν θυμάμαι καλά δύο δήμαρχοι που διαφωνούσαν (Αρχαγγέλου και Αφάντου) γι αυτό και αποφασίστηκε να ενωθεί ο Δήμος σε ένα ‘τέρας’ 10 Δήμων σε δύο μέρες. Επιτρέψτε μου να μειοψηφήσω στο ποιος συμφωνούσε τότε με αυτό. Το ίδιο έλεγα και για τα σκουπίδια. Να τις βράσω τις εκπτώσεις εγώ! Η έκπτωση αποτυπώνει την πραγματικότητα είναι κάτι σχετικό και δεν πρέπει να δικαιολογεί κακοτεχνίες. Τα έργα θα πρέπει να γίνονται ποιοτικά. Το καλό, κοστίζει ακριβά…»
Αναφέρθηκε και στον τουρισμό λέγοντας: «Το πώς διαχειριστήκαμε την κρίση και κάναμε τουρισμό στην Ρόδο εν μέσω κορωνοϊού, θα πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας και να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα και τις συμβουλές των ειδικών. Καλά τα έχουμε πάει. Ο κόσμος έχει ανάγκη να δουλέψει»

Ο Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ
Ο Κ. ΤΑΡΑΣΛΙΑΣ
Ο κ. Δ. Κρητικός ασκώντας κριτική είπε ότι η Ρόδος βρίσκεται στην τελευταία θέση των πόλεων της χώρας όπου δεν έχουν γίνει έργα και πράγματα που έπρεπε (κυκλοφοριακό, σήμανση, Εθνικό Θέατρο κ.λπ.) «Είναι εικόνα του πρώτου τουριστικού προορισμού αυτή; Όλοι οι προηγούμενοι, έχουν ευθύνες. Ας καθίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί. Όσον αφορά στο θέμα των σφαγείων παραμένει μία υγειονομική βόμβα και ο Δήμος Ρόδου θα πρέπει να προχωρήσει διότι έχουμε αργήσει…»
Ο κ. Κρητικός ζήτησε να επιβληθούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους στην Ρόδο και να εφαρμόζονται τα αυστηρά μέτρα προστασίας.
Απαντώντας ο κ. Κ. Ταρασλιάς είπε ότι «τίποτε δεν είναι τυχαίο. Το ό,τι έχουμε τουρισμό μέχρι και τον Νοέμβριο σημαίνει ότι όλοι μαζί οι φορείς, εργάστηκαν συντονισμένα. Κάποια πράγματα που έγιναν, ήταν αποτέλεσμα ευρείας συμμαχίας χωρίς κορώνες…»
Η συνεδρίαση ολοκηρώθηκε με την ψήφιση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που πέρασαν κατά πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου