Ειδήσεις

ΝΔ: Ποιον αρχηγό ψηφίζουν οι βουλευτές και οι “βαρόνοι”

Τα στρατόπεδα έχουν πάρει θέσεις μάχης και σιγά-σιγά όσο πλησιάζουμε στην εσωκομματική αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου για την εκλογή της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. αρχίζουν και σχηματοποιούνται οι στρατοί που υποστηρίζουν τους υποψηφίους αρχηγούς.

Το ενδιαφέρον είναι η στάση των πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή που στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά που φαίνεται πως κλίνει περισσότερο το μάτι στον Άδωνι Γεωργιάδη, αν και πολλοί υποστηρικτές του στηρίζουν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο μόνος που δεν έχει κάποιο κεντρικό στέλεχος μαζί του είναι επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι αυτονόητο πως στηρίζεται από τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει την στήριξη της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη που προτιμά τον Βαγγ. Μεϊμαράκη για τον οποίο όλοι εκτιμούν πως θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το τρίτο Μνημόνιο διχάζει…

Η μάχη των υποψηφίων επικεντρώθηκε τις τελευταίες ώρες γύρω από την αντιπαράθεση για το εάν έπρεπε ή όχι η Ν.Δ. να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε πυρά κατά του Βαγγ. Μεϊμαράκη και του χρέωσε την «εγκληματική επιλογή», όπως είπε, της ψήφισης του μνημονίου αλλά και το γεγονός πως «ο Τσίπρας πήρε λευκή επιταγή».

Στην ίδια λογική και ο Απ. Τζιτζικώστας που ανέφερε πως αν δεν συμφωνούσε η ΝΔ, κινδύνευε η χώρα μας να βρεθεί έξω από τον πυρήνα της Ευρώπης και έξω από τον πυρήνα του ευρώ, αλλά διευκρίνισε πως είναι «άλλο να ψηφίζουμε μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση».

Αντίθετος στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας δεν αντέξει κοινοβουλευτικά να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ζήτησε σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και των θεμάτων της επικαιρότητας.

Πως διαμορφώνονται τα στρατόπεδα

Σε αυτό το κλίμα της αντιπαράθεσης των τεσσάρων υποψηφίων παίρνουν θέσεις μάχης, νυν και πρώην βουλευτές, πολιτευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ ανά την επικράτεια.

Στην Α΄ Αθήνας η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Βασίλη Κικίλια τηρούν στάση ουδετερότητας, αν και ο τελευταίος μιλάει με τον Απ. Τζιτζικώστα. Υπέρ του Βαγγ. Μεϊμαράκη έχει ταχθεί η Ντόρα Μπακογιάννη με το Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ ο Θάνος Πλεύρης και ο Αλέκος Μωραϊτάκης στηρίζουν τον Άδ. Γεωργιάδη. Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ που εκλεγόταν στην Α΄ Αθηνών κλίνει προς τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ πρώην βουλευτής η Φωτεινή Πιπιλή δεν έχει τοποθετηθεί αν και λέγεται πως προτιμά τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οι άλλοι ευρωβουλευτές έχουν ταχθεί, ο επικεφαλής τους Μανώλης Κεφαλογιάννης υπέρ του Βαγγ. Μεϊμαράκη και η Μαρία Σπυράκη και ο Γιώργος Κύρτσος υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη Β΄ Αθήνας ο Νίκος Δένδιας στηρίζει τον Ευάγγελο Μειμαράκη, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, αν και κλίνει προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, λόγω και των κοινών θέσεων και απόψεων. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι ουδέτερος έως αυτή τη στιγμή, αν και Γιάννης Βαρβιτσιώτης είπε πως ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ένωσε το κόμμα. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εκ των πιο επωνύμων «καραμανλικών» στηρίζει Βαγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος του έδωσε τη δυνατότητα να βρεθεί την Παρασκευή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα κατά την Ωρα του Πρωθυπουργού για το προσφυγικό. Η Άννα Καραμανλή στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, όπως πράττει η Σοφία Βούλτεψη, ο Μάκης Γιακουμάτος και η Κατερίνα Παπακώστα ενώ η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Απ. Τζιτζικώστα, στο πλευρό του οποίου βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο πολιτευτής Νίκος Κωστόπουλος στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στην περιφέρεια Αττικής ο Μάκης Βορίδης, έχει συμφωνήσει να στηρίξει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τον οποίο ακολουθεί ανά την επικράτεια ο Γιώργος Βλάχος και ψήφο του δίνει και ο πρώην γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Θανάσης Μπούρας.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Κώστας Γκιουλέκας ψηφίζει Βαγγ. Μεϊμαράκη, όπως και οι πολιτευτές Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Βαρτζόπουλος (πρώην γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά με τον οποίο είναι στενοί φίλοι). Με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη φαίνεται να συντάσσεται τελικά και ο πρώην υπουργός Επικρατείας και νυν βουλευτής και εκ των πιο στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά, ο Δημήτρης Σταμάτης. Ο Σταύρος Καλαφάτης, η Έλενα Ράπτη και οι πρώην υφυπουργοί Γιώργος Ορφανός και Κώστας Κιλτίδης στηρίζουν τον περιφερειάρχη. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης ο Θόδωρος Καράογλου ψηφίζει Βαγγ. Μεϊμαράκη ενώ ο Σάββας Αναστασιάδης, αν και καραμανλικός, στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη στηρίζουν στην Α΄ Πειραιά ο Κώστας Κατσαφάδος, ενώ στην ίδια γραμμή είναι στη Β΄ Πειραιά, ο Γιάννης Τραγάκης με τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Αντίθετα στη Β΄Πειραιά ο Τάσος Νεράντζης στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ φαίνεται προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να κλίνει και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, πρώην υπουργός.

Οι συσχετισμοί στην περιφέρεια

Ψήφο στον Απ. Τζιτζικώστα, πολιτική της ίδιας γενιάς με τον ίδιο, δίνει ο Κορίνθιος Χρήστος Δήμας (γιος του πρώην επιτρόπου Σταύρου Δήμα), ενώ τον Βαγγ. Μεϊμαράκη στηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου και πολιτικός του φίλος Πελοπίδας Καλλίρης. Ο πρώην βουλευτής Κώστας Κόλλιας φαίνεται πως κλίνει προς τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ άγνωστο είναι ακόμα ποιον θα στηρίξει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς.

Στην Αρκαδία ο Κώστας Βλάσσης, γνωστός για την υποστήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά, στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ ο πρώην γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Βαγγ. Μεϊμαράκη. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης λέγεται ότι στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα, όπως και η κόρη του, η υποψήφια βουλευτής Εύη Τατούλη.

Στη Μεσσηνία, το σύστημα Σαμαρά κινείται μεταξύ Απ. Τζιτζικώστα και Άδ. Γεωργιάδη, με τον πρώην υφυπουργό Γιάννη Λαμπρόπουλο να στηρίζει Βαγγ. Μειμαράκη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπατζιώτης και ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης («πολιτικό παιδί» του Αντ. Σαμαρά) να τάσσονται υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα. Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί πρώην συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά στηρίζουν τον Αδ. Γεωργιάδη, όπως ο Γιώργος Μουρούτης, διευθυντής του γραφείου τύπου όταν ήταν Πρωθυπουργός, κ.α., ενώ λέγεται από κάποιους με αρκετή χολή πως τους λόγους του Απ.Τζιτζικώστα γράφει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Στην Αργολίδα ο Γιάννης Ανδριανός στηρίζει τον Βαγγ. Μειμαράκη, ενώ δήμαρχοι της περιοχής τάσσονται με τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ στη Λακωνία ο Θανάσης Δαβάκης προκρίνει τον 37χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Αχαΐα ο Ανδρέας Κατσανιώτης, με τους πρώην βουλευτές Θανάση Νταβλούρο και Νατάσα Ράγιου, και τον πολιτευτή Άγγελο Τσιγκρή στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα ενώ ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδημάτος και οι πολιτευτές Γιώργος Καλαμαλίκης και Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος τον Βαγγ. Μειμαράκη. Με τον Κυρ. Μητσοτάκη συντάχθηκε εξ αρχής ο κουμπάρος του και πρώην υφυπουργός, Μιχάλης Μπεκίρης, αλλά και διάφορα επώνυμα κομματικά στελέχη με θέσεις επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στην Ηλεία ο Κώστας Τζαβάρας κλίνει προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα ενώ στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως τόσο ο Μάριος Σαλμάς όσο και ο Κώστας Καραγκούνης θα ταχθούν στο πλευρό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα Γιάννενα ο πρώην υφυπουργός Κώστας Τασούλας είναι από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Βαγγ. Μεϊμαράκη μαζί με την πρόεδρο της νομαρχιακής επιτροπής, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης μαζί με τον πρώην υπουργό Σταύρο Καλογιάννη και την αδελφή του την αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα.

Στην Άρτα ο Γιώργος Στύλιος στηρίζει ανοικτά τον Απ. Τζιτζικώστα ενώ ο πρώην βουλευτής του νομού Κώστας Παπασιώζος, ως καραμανλικός υποστηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Στην Πρέβεζα τόσο ο βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης όσο και η πολιτευτής Μαρία Κατσικοβόρδου, στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ προς τα εκεί φαίνεται να κλίνει και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τρυφωνίδης. Στη Θεσπρωτία, μαζί με τον Απ. Τζιτζικώστα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης και ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, ενώ με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη συντάσσεται ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας.

Στην Κοζάνη ο Γιώργος Κασαπίδης φαίνεται πως στηρίζει τον Βαγγ. Μειμαράκη ενώ ο πρώην υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος θα αποφασίσει τι θα κάνει από κοινού με τον πολιτικό του φίλο, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Στην Καστοριά η Μαρία Αντώνιου κλίνει προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. στο νομό, όπως ο πρώην διευθυντής της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστας Σημαιοφορίδης στηρίζουν Κυρ. Μητσοτάκη. Στα Γρεβενά ο πρώην βουλευτής Τιμολέων Κοψαχείλης, στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη ενώ στη Φλώρινα ο Γιάννης Αντωνιάδης συντάσσεται με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Στην Εύβοια ο Σίμος Κεδίκογλου με τον Κώστα Μαρκόπουλο στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα ενώ στη Φθιώτιδα ο Χρήστος Σταικούρας έχει ταχθεί στο πλευρό του Βαγγ. Μεϊμαράκη και ο δήμαρχος Λαμίας Κοτρωνιάς με τον δήμαρχο Δομοκού Δημήτρη Τζιαχρήστα στηρίζουν τον 37χρονο περιφερειάρχη. Στην Ευρυτανία ο Γιώργος Κοντογιώργος είναι μαζί με τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, ενώ ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης τηρεί αποστάσεις από την αναμέτρηση.

Στη Θεσσαλία, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός συντάσσεται με τον Απ. Τζιτζικώστα. Στη Λάρισα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κινείται προς την πλευρά Μεϊμαράκη ενώ ο Χρήστος Κέλλας κρατάει κλειστά χαρτιά. Στη Μαγνησία ο Χρήστος Μπουκώρος στηρίζει υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ενώ η πρώην υφυπουργός Ζέτα Μακρή ψηφίζει Βαγγ. Μεϊμαράκη. Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας κλίνει προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στα Τρίκαλα ο Κώστας Σκρέκας (σ.σ. ο πατέρας του, Θόδωρος Σκρέκας, πρώην βουλευτής, ήταν σε προχθεσινή εκδήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη) στηρίζει ανοιχτά τον Απ. Τζιτζικώστα, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Λιούτας, ενώ ο Ηλίας Βλαχογιάννης ψηφίζει Βαγγ. Μειμαράκη. Στην Καρδίτσα υπέρ του Βαγγ. Μεϊμαράκη τάσσονται ο βουλευτής Κώστας Τσιάρας και η πρώην βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα.

Στην Πέλλα υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα κινούνται ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Καρασμάνης και ο πρώην βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης (σ.σ. η σύζυγός του είναι επί πάρα πολλά χρόνια γραμματέας του Αντ. Σαμαρά), ενώ ο πρώην βουλευτής Δάνης Τζαμτζής στηρίζει τον κουμπάρο του Βαγγ. Μεϊμαράκη.

Στην Ημαθία ο Απόστολος Βεσυρόπουλος στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα ενώ ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης όπως και η Γεωργία Μπατσαρά κλίνουν προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τον οποίο φαίνεται πως υποστηρίζει και ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος. Στην Πιερία επίσης, ο πρώην υφυπουργός και «καραμανλικός» Γιώργος Κωνσταντόπουλος είναι με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Στο Κιλκίς ο Γιώργος Γεωργαντάς στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ στις Σέρρες ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Καραμανλής έδωσε ψήφο μαζί με τον πατέρα του, πρώην υπουργό Αχιλλέα Καραμανλή στον Βαγγ. Μεϊμαράκη τον οποίο και υποδέχθηκαν στις Σέρρες την 28η Οκτωβρίου και μάλιστα φωτογραφήθηκαν μαζί του. Με τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. τάσσεται και η Φωτεινή Αραμαπτζή, όπως και ο Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής).

Στον Έβρο ο Τάσος Δημοσχάκης τηρεί στάση αναμονής, ενώ ο Αλέκος Δερμεντζόπουλος στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει ο Ακης Γεροντόπουλος, στενός φίλος του Αντ. Σαμαρά. Στη Ροδόπη ο πρώην υπουργός Ευρίπιδης Στυλιανίδης στηρίζει τον Βαγγ. Μειμαράκη (σ.σ. έχουν κάνει συμφωνία πως εάν εκλεγεί θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος) όπως και ο πρώην βουλευτής της Ξάνθης, Αλέκος Κοντός. Ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης θα ακολουθήσει τον φίλο του Μάκη Βορίδη προς την υποστήριξη Μεϊμαράκη, τον οποίο στηρίζει και ο βουλευτής Καβάλας και πρώην υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο Λασίθι ο Γιάννης Πλακιωτάκης, γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ στηρίζει τον Βαγγ. Μειμαράκη, όπως και ο Μάνος Κόνσολας (Δωδεκάνησα) και Γιάννης Βρούτσης (Κυκλάδες) και Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρα). Στη Λέσβο, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, πρώην υπουργός, φαίνεται πως κλίνει υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα, ενώ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου λέγεται ότι συντάσσεται με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου