Ειδήσεις

«Δεν θα χάσουν οι Ελληνες τα σπίτια τους»

Αποφασισμένος να δημιουργήσει «ομπρέλα» προστασίας για τους δανειολήπτες που δικαιολογημένα καθυστερούν την καταβολή των δόσεών τους για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους είναι ο πρωθυπουργός.

Με συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση του κορυφαίου ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, που αφορά στη διάσωση της οικογενειακής στέγης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των εταίρων και θα εξασφαλίσει μια δίκαιη πολιτική λύση.
«Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο -για πρώτη φορά- να ικανοποιήσουμε τα 46 από τα 48 προαπαιτούμενα παρά τις προφανείς δυσκολίες και γνωρίζοντας την επιβάρυνση των πολιτών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια άδικη και απάνθρωπη λύση για τα “κόκκινα δάνεια” στην οποία επιμένουν οι τεχνοκράτες.
Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα με πολιτικό τρόπο για να επικρατήσει κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής», ξεκαθάρισε μιλώντας σε συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα επιχειρήσει να περιγράψει με ενάργεια όλες τις πτυχές του «καυτού» φακέλου στον Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι για την κυβέρνηση η «μητέρα των μαχών» είναι η πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κάνοντας χιλιάδες πολίτες να ζουν με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.
Προστασία για περισσότερους
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μάχη, όχι μόνο για την προστασία των κατοικιών σε λαϊκές συνοικίες όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, αλλά και για τους δανειολήπτες των μεσαίων στρωμάτων, που ζουν για παράδειγμα στο Χαλάνδρι ή σε άλλες αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στην προστασία προνομιούχων δανειοληπτών που διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες σε ακριβές περιοχές. Κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως αποφασισμένος να μην ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει για τα «κόκκινα» δάνεια.
Δεν ήταν τυχαία η επισήμανση που κατά πληροφορίες έκανε και στον Γερμανό ΥΠΕΞ προχθές στην Αθήνα. Απευθυνόμενος στον Φ.Β. Σταϊνμάγερ, ο πρωθυπουργός διατύπωσε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι «δεν γίνεται την ώρα που αναζητούμε στέγη για τους πρόσφυγες, κάτι που θα έκανα έτσι κι αλλιώς, να πετάω έξω από τα σπίτια τους τούς Ελληνες! Δεν θα επιτρέψω να χάσουν τα σπίτια τους οι Ελληνες».
Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί να στηρίζει τον Αλ. Τσίπρα στη μάχη για τα «κόκκινα» δάνεια και επιδιώκει να υπάρξει άμεσα θετική έκβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Ως γνωστόν, ο Γάλλος πρόεδρος είχε από το βήμα του ελληνικής Βουλής διαμηνύσει προς τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία των εταίρων στην πολιτική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Κάτι που μπορεί να γίνει, είτε διά της απόφασης του Eurogroup είτε μέσω της Συνόδου Κορυφής, εφόσον χρειαστεί.
Το δεύτερο κομβικό ζήτημα για το οποίο ο κ. Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του αφορά στη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στέλεχος του Μαξίμου υπενθυμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, ο οποίος είχε ανακοινώσει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις την παράταση μέχρι τα μέσα Νοέμβρη προκειμένου να εξευρεθούν ισοδύναμα.
Οπως προσθέτει χαρακτηριστικά ένας εκ των βασικών συνομιλητών του, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη, και μάλιστα δεν κατανοεί τις δηλώσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών που δείχνουν «τιμωρητική διάθεση» απέναντι στους γονείς που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Γι’ αυτό και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την Παρασκευή την παράταση της προθεσμίας για τον ΦΠΑ για μία εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα και με την εντολή του Αλ. Τσίπρα προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να βρεθεί και να τεκμηριωθεί η πρόταση για τα ισοδύναμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Το σίγουρο είναι ότι αναζητούνται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταλήξει ακόμη, αφού ο στόχος επιβάλλει προσεκτική μελέτη όλων των παραμέτρων.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου