Την ικανοποίησή του για τα πεπραγμένα της θητείας του στην προεδρία της ΔΕΥΑΡ εκφράζει σήμερα, μιλώντας στην «δημοκρατική» ο κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης. Όπως αναφέρει, η ΔΕΥΑΡ έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για να συνεχίσει την καλή πορεία της ενώ στον μίνι-απολογισμό πεπραγμένων, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιχείρηση με την επάρκεια νερού, τα έργα που έγιναν, το Φράγμα Γαδουρά και τη συνεργασία του με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πιο πέρα μιλάει για το μέλλον της, αφού όπως τονίζει «αυτή την επιχείρηση, την έχει ανάγκη το νησί».
Η συνέντευξη αναλυτικά:

Κύριε Μανωλάκη, έληξε η θητεία σας στην ΔΕΥΑΡ και θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας ένα πρώτο σχόλιο για το «τι παραδίδετε» στην νέα δημοτική αρχή.
Παραδίδουμε μια επιχείρηση ζωντανή, με καθημερινές δραστηριότητες, με σχεδιασμένα προγράμματα και έργα που θα υλοποιούνται για περίπου έξι ακόμη μήνες με αποφάσεις οι οποίες έχουν παρθεί από το παρόν διοικητικό συμβούλιο κι έχουν να κάνουν με μεγάλα έργα στο νησί της Ρόδου, όπως τα αντλιοστάσια, οι βιολογικοί, οι νέες γεωτρήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή του Αταβύρου. Θα έλεγα ότι παραδίδουμε μια επιχείρηση η οποία θα έχει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσει πολύ καλά. Εάν συμπληρωθούν και οι κενές θέσεις με τα 100 επιπλέον άτομα από το ΑΣΕΠ θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση για το νησί και οι αιρετοί θα πρέπει να βοηθούν και να συμβάλλουν στο έργο που επιτελεί και τα επόμενα χρόνια, μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη και να παρέχει ακόμη πιο βελτιωμένες υπηρεσίες.
Κατά την εκτίμησή σας, είναι μια βιώσιμη επιχείρηση; Έχει ικανά έσοδα που σας κάνουν να είστε αισιόδοξος;
Βεβαίως. Τα δύο τελευταία χρόνια, η ΔΕΥΑΡ έχει κερδοφόρες χρήσεις. Ειδικά η χρήση του 2018 παρουσιάζεται με ακόμη πιο αυξημένη κερδοφορία σε σχέση με το 2017. Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, σαφώς και είναι πολύ βελτιωμένο. Οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους δημόσιους φορείς, εξοφλούνται κανονικά ενώ έχουμε βελτιώσει την εισπρακτική ικανότητα της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΡ έχει δυνατότητες να εκτελέσει πολλά έργα στο νησί με ίδιους πόρους. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Ακολουθήσατε μια κοινωνική πολιτική, αρκετά φιλική ως προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είχε αποτελέσματα;
Σαφώς και είχε αποτελέσματα και μάλιστα θετικά. Πέραν του τυπικού που ορίζουν οι κανονισμοί και η νομοθεσία το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο προσπάθησε να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορούσε τους συμπολίτες μας οι οποίοι, αποδεδειγμένα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε έναν λογαριασμό νερού. Προσωπικά, εφάρμοσα μια πολιτική –ίσως και λίγο πιο αυστηρή από όσο κάποιοι άλλοι, ζητώντας πάντα να ικανοποιούνται τα αιτήματα των πολιτών, εφόσον είχαν τις προϋποθέσεις. Κατά την άποψή μου, η ΔΕΥΑΡ μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα με ασφάλεια μιας και τα οικονομικά της, είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και να δώσει ελαφρύνσεις ακόμη και στα τιμολόγια των τριτέκνων.
• Κύριε Μανωλάκη, η Ρόδος αντιμετώπισε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα με την έλλειψη επάρκειας σε νερό ενώ το νησί αντιμετωπίζει ζήτημα με την λειψυδρία. Τελικά, έχει βελτιωθεί η κατάσταση;
Πρόσφατα αποκαταστήσαμε το ζήτημα της Κρητηνίας. Βρήκαμε περίπου 10-12 κυβικά νερό που επαρκούν για την υδροδότηση της περιοχής. Παράλληλα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ακόμη μια συστάδα γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αφενός για να λύσουμε και τις μελλοντικές ανάγκες που θα παρουσιαστούν και αφετέρου, να καλύψουμε και την μεγάλη επένδυση που κάποια στιγμή θα ξεκινήσει στ’ Αφάντου. Όσον αφορά άλλες περιοχές στη Νότια Ρόδο το πρόβλημα αποκαταστάθηκε ενώ στον Αρχάγγελο οι ανάγκες καλύφθηκαν με γεωτρήσεις. Επιπλέον, σε περιοχές που υδροδοτούνται από το Φράγμα Γαδουρά, κάναμε κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις με συνοδά έργα και λύσαμε ένα μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν. Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από την παρούσα κατάσταση. Ωστόσο, έχουμε σχεδιάσει και νέες γεωτρήσεις οι οποίες, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο για την επάρκεια σε αποθέματα νερού στο μέλλον.
• Η ΔΕΥΑΡ έχει μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με το Φράγμα Γαδουρά. Πώς προχωράει η συνεργασία; Υπάρχουν ακόμη οφειλές της ΔΕΥΑΡ;
Κοιτάξτε, προσωπικά δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επί του θέματος. Νομίζω πως ενεργήσαμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου. Προσωπικά δεν ήθελα ποτέ να ανεβάσω τον πήχη της αντιπαράθεσης. Λειτούργησα πάντα με γνώμονα το συμφέρον του νησιού και των δημοτών. Είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας. Υπάρχει ακόμη μια οφειλή περίπου 700.000 ευρώ, από το τελευταίο τετράμηνο του 2018 το οποίο θα εξοφλήσουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα και απομένει ο τρέχων λογαριασμός του 2019. Συνεπώς, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις οφειλές μας προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την προγραμματική σύμβαση. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια επιμέρους προβλήματα που πρέπει να λυθούν σχετικά με δεδομένα που πρέπει να στέλνει η ΔΕΥΑΡ από σημεία υδροληψίας, τα οποία έχουν επίσης προγραμματιστεί και θα υλοποιηθούν άμεσα, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η λειτουργία του Φράγματος.

• Υπήρχαν πολλά προβλήματα με τις παράνομες συνδέσεις όπως είχατε αναφέρει στο παρελθόν. Είχατε συστήσει και συνεργεία για ελέγχους σε χωριά κ.λπ. Τελικά, απέδωσαν καρπούς;
Όχι μόνον απέδωσαν καρπούς και βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά ενδεικτικά, σας αναφέρω πως το προηγούμενο έτος τιμολογήσαμε περίπου… έξι εκατομμύρια κυβικά παραπάνω νερό! Αυτό δεν προέκυψε από νέες συνδέσεις. Τα περισσότερα είναι από τις παράνομες συνδέσεις και προέκυψαν από τους ελέγχους που γίνονταν συστηματικά. Το φαινόμενο αυτό συναντάται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα χωριά (κυρίως σε περιοχές όπου δεν υπήρχε η αντίστοιχη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, παλαιότερα). Αντιμετωπίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό με τους ελέγχους που κάναμε -αν και υπάρχουν ακόμη συνδημότες μας, οι οποίοι υδροδοτούνται παράνομα. Ελπίζω να συνεχιστούν οι έλεγχοι διότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
• Όσον αφορά την περιοχή του Αρχαγγέλου, υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και μάλιστα σε μεγάλη έκταση, με συνεχείς βλάβες κ.λπ. σε όλη την διάρκεια της θητείας. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον;
Η κατάσταση στην περιοχή του Αρχαγγέλου έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Αυτό οφείλεται στην απόφαση να αναθέσουμε σε ιδιώτη την παρακολούθηση των προβλημάτων της περιοχής, σε καθημερινή βάση, όλο το 24ωρο. Το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια νερού για να καλύψει τις ανάγκες. Είναι οι συνεχείς βλάβες που είχαμε μέχρι και πέρσι. Με τον εργολάβο που έχουμε αποκαθιστούμε άμεσα τις βλάβες και δεν χάνουμε νερό. Αυτό που απομένει και πρέπει να το κοιτάξει η νέα δημοτική αρχή (διότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες) είναι η δημοπράτηση και αντικατάσταση του σημερινού δικτύου ύδρευσης -κι ενδεχομένως του δικτύου αποχέτευσης το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ και θα έχει προβλήματα. είναι ένα έργο της τάξης του 1,5εκ. ευρώ και θεωρώ πως είναι πολύ καλύτερο να σχεδιαστεί από την αρχή. Το υφιστάμενη δίκτυο δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες ενώ προκαλεί τεράστια οικονομική ζημία στην ΔΕΥΑΡ που κοστολογείται περίπου στις 400.000 ευρώ. Είναι προτιμότερο να δημοπρατηθεί ένα έργο της τάξης του 1,5εκ. ευρώ και να γίνει ένα δίκτυο από την αρχή.
• Τι θα λέγατε στους διαδόχους σας;
Θέλω να πιστεύω πως, όποια κι αν είναι η επόμενη διοίκηση στην ΔΕΥΑΡ θα συμβάλει με την σειρά της τα μέγιστα για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο αυτή η επιχείρηση και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον Ροδίτη και στην Ροδίτισσα, αφού, πραγματικά, την έχει ανάγκη το νησί.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ