Καθαρίστηκε το σύνολο της οδού που οδηγεί προς την Φιλέρημο με παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την συνδρομή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ενώ την επόμενη εβδομάδα, εγκαθίσταται ο ανάδοχος για να εκτελέσει τις παρεμβάσεις στο κωδωνοστάσιο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Σάκης Στάγκας «η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν εντολής του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου με την συνδρομή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πραγματοποίησαν καθαρισμό στην περιοχή με τα απαραίτητα κλαδέματα κ.λπ. καθώς υπήρχε πρόβλημα με την διέλευση των λεωφορείων, των οχημάτων και των τουριστικών πούλμαν.
Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε το σύνολο των εργασιών της καθαριότητας στον λόφο Φιλερήμου, όσον αφορά το δασικό κομμάτι, περιμετρικά (από Ιαλυσό, προς Κρεμαστή και Παστίδα). Παράλληλα με μικρότερα μηχανήματα καθαρίστηκε από τις πευκοβελόνες η ίδια περιοχή.
Η περιοχή εφοδιάστηκε με νερό που υπήρχε διαθέσιμο στις δεξαμενές και φτιάχτηκαν οι υπάρχοντες κρουνοί».
Να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει βάρδιες στην Φιλέρημο, σε 24ωρη βάση μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου (που κλείνει η αντιπυρική περίοδος). Αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα για την περιοχή που είναι επίφοβη στις πυρκαγιές και βεβαίως, απαιτεί πολύ προσοχή.
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, ότι απαγορεύεται η επίσκεψη στον λόφο Φιλερήμου μετά τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 7 το πρωί καθώς και περιαστικά στο δάσος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ διαθέτει έναν παρατηρητή πάνω στον Σταυρό της Φιλερήμου, όπου σε συνεργασία με αντίστοιχα παρατηρητήρια που έχει η υπηρεσία και πληρώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρακολουθούν το σύνολο της λεκάνης που εκτείνεται μέχρι την Κοιλάδα των Πεταλούδων και πιο πέρα», δήλωσε ο κ. Στάγκας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις παρεμβάσεις στο κωδωνοστάσιο στην Φιλέρημο, ο κ. Στάγκας δήλωσε: «Ήδη από την Τρίτη, με την εργοληπτική εταιρεία, τον υπεύθυνο και τους μηχανικούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επισκεφθήκαμε τον χώρο και από την επόμενη εβδομάδα, εγκαθίσταται ο ανάδοχος προκειμένου να εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες στο κωδωνοστάσιο που είναι ετοιμόρροπο. Είναι μια πολύ δύσκολη παρέμβαση, οι προσπάθειες της οποίας ξεκίνησαν από το 2008 περίπου. Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν τόσα πολλά χρόνια για να φτάσουμε σήμερα, με την παρούσα περιφερειακή αρχή και με την εντολή του κ. Χατζημάρκου να ενταχθούν οι παρεμβάσεις σε σχετικό πρόγραμμα με προϋπολιγισμό 310.000 ευρώ περίπου. Ο ανάδοχος πρέπει να παραδώσει το έργο μέσα στους επόμενους έξι μήνες».
Σημειώνεται ότι η προγραμματική σύμβαση 310.000 ευρώ, υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά το έργο «Δομητική αποκατάσταση – επεμβάσεις στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήμου στην νήσο Ρόδο».
Η προγραμματική σύμβαση έχει ως στόχο την ενίσχυση του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήμου σύμφωνα με την στατική μελέτη και την συντομότερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών που έχουν εμφανιστεί στο μνημείο.
Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 310.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία, με βάση την προγραμματική σύμβαση αναλαμβάνει – εκτός από την χρηματοδότηση – και την υλοποίηση του έργου.
Σημειώνεται ότι ο Ναός της Παναγιάς Φιλερήμου είναι κηρυγμένο ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, εντός αρχαιολογικού χώρου. Οι φθορές που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, καθιστούν επιτακτική την παρέμβαση αποκατάστασης ενός από το πιο γνωστά θρησκευτικά μνημεία της Ρόδου, που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκεπτών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ