Ρεπορτάζ

Προσοχή: Απατεώνες κατακλύζουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ανυποψίαστων πολιτών!

Όλο και πιο εφευρετικοί γίνονται οι επιτήδειοι, προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες χρησιμοποιώντας κάθε πιθανό και απίθανο μέσο.
Χθες οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις δεκάδων Ροδίων κατακλύστηκαν από e mail ενός υποτιθέμενου δικηγόρου, που ανέφερε ότι δήθεν σκοτώθηκε πελάτης του σε τροχαίο δυστύχημα αφήνοντας πίσω μια τεράστια περιουσία και αναζητούνται οι πιθανοί συγγενείς του, για να μοιραστούν την κληρονομιά!
Ειδικότερα στο ηλεκτρονικό μήνυμα, αναφέρονται τα εξής:
«Γειά σου,
Πώς είσαι; Αν αυτό το μήνυμα σας προκαλέσει οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή αναστάτωση, συγχωρείστε με ειλικρινά γιατί δεν είναι ο σκοπός μου αυτός. Το όνομά μου είναι Ντέιβιντ, έστειλα αυτό το γράμμα σε σας πριν από έναν μήνα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν το πήρατε και δεν έχω ακούσει έκτοτε νέα από σας, γι ‘αυτό επαναλαμβάνω την αποστολή.
Σχετικά με τις πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειές μου να βρω κάποιον από τους συγγενείς πελάτη μου, έναν υπήκοο της χώρας σας, ο οποίος πέθανε σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με την οικογένειά του, αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας βασιζόμενος στην ομοιότητα και την εθνικότητα του ονόματος που μοιράζεστε και το ποσό που άφησε πίσω στην τράπεζα είναι $ 9,2 εκατομμύρια δολάρια.
Παρακαλώ ζητώ τη βοήθειά σας για να ανακτήσετε αυτό το κεφάλαιο από την τράπεζα και να μεταφερθεί στο λογαριασμό σας για την αμοιβαία επένδυση, προς όφελος και των δύο μας. Σε παρακαλώ βοηθήστε με και ως ανταμοιβή σας δίνω το 50% των χρημάτων.
Θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες όταν λάβω την απάντησή σας.
Περιμένω τη θετική απάντησή σας.
Τις καλύτερες ευχές,
David Aliko ESQ
ΑΛΙΚΟ & Συνεργάτες».
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι υποψιασμένοι, καθώς πρόκειται για γνωστή τακτική των επιτήδειων, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην “δ”, πολλά υποψήφια θύματα απάντησαν στο μήνυμα, όμως άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν τους ζητήθηκαν προσωπικά στοιχεία χωρίς ο υποτιθέμενος δανειοδότης να δίνει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του ή τον φορέα που εκπροσωπεί.
Ειδικότερα, οι δράστες που παρουσιάζονται με διαφορετικά ονόματα και προφίλ κάθε φορά, μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, την έλλειψη ρευστότητας και την πιθανή δυσχερή θέση του χρήστη, αποστέλλουν μαζικά και υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου “δήθεν”, άμεσα και εύκολα, μεγάλα χρηματικά ποσά.
Στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας αναγράφεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ποτέ δεν δίνεται φυσική έδρα της υποτιθέμενης εταιρείας, ούτε κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.
Οι επιτήδειοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν τα πλήρη στοιχεία του θύματος σε πρώτη φάση, και κατόπιν θα ζητήσουν προμήθεια για τις υπηρεσίες τους και εξυπακούεται πως το υποτιθέμενο ποσό της κληρονομιάς, δε θα φτάσει ποτέ στον παραλήπτη του. Με τα πλήρη στοιχεία του θύματος στη διάθεσή τους, ενδέχεται να προσπαθήσουν να πάρουν δάνειο από αλλού και να το φορτώσουν στο ανυποψίαστο θύμα.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή αυτά τα περιστατικά ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αναρτήσεις σε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που μπορεί να δέχονται, σχετικά με δήθεν εύκολη χορήγηση δανείων από μη εξουσιοδοτημένους φορείς. Επισημαίνεται, ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό το σκοπό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους κι ανυποψίαστους που αναζητούν τη χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:
– είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
– είτε τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV) κ.τ.λ.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου:
– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους και
– ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.
Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
– Τηλεφωνικά: 111 88
– Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: FEELSAFE e-Commerce
– Μέσω Twitter “Γραμμή SOS Cyber Aler”: https://twitter.com/CyberAlertGR
– Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου