ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ένα σχολείο θυμάται…»: Ένας περίπατος μυστηρίου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Σορωνής

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Οι μα­θη­τές της Ε΄ τάξης του Δη­μο­τι­κού Σχο­λεί­ου Σο­ρω­νής συμ­με­τεί­χαν σε έναν πε­ρί­πα­το μυ­στη­ρί­ου στο παλιό σχο­λείο, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος «Ένα σχο­λείο θυ­μά­ται…».
  • Κατά τη διάρ­κεια της πε­ρι­ή­γη­σης, οι μα­θη­τές λύσαν γρί­φους και ανα­κά­λυ­ψαν αντι­κεί­με­να που σχε­τί­ζο­νται με τη σχο­λι­κή ζωή προη­γού­με­νων γε­νε­ών.
  • Η δράση πε­ρι­λάμ­βα­νε στοι­χεία από την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα του πα­λιού σχο­λεί­ου και συν­δέ­θη­κε με την ιστο­ρία της εβραϊ­κής κοι­νό­τη­τας της Ρόδου.
  • Η πρω­το­βου­λία ενί­σχυ­σε τη σύν­δε­ση των μα­θη­τών με την το­πι­κή ιστο­ρία και την πο­λι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά, προ­ά­γο­ντας τη συ­νερ­γα­σία με την το­πι­κή κοι­νό­τη­τα.

Έναν ξε­χω­ρι­στό πε­ρί­πα­το μυ­στη­ρί­ου στο παλιό Δη­μο­τι­κό Σχο­λείο Σο­ρω­νής πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την Τε­τάρ­τη 7 Οκτω­βρί­ου οι μα­θη­τές και οι μα­θή­τριες της Ε΄ τάξης του Δη­μο­τι­κού Σχο­λεί­ου Σο­ρω­νής, στο πλαί­σιο του εκ­παι­δευ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος «Ένα σχο­λείο θυ­μά­ται…».

Με τη συμ­με­το­χή του δη­μο­σιο­γρά­φου και συγ­γρα­φέα κ. Κώστα Στο­φό­ρου, συ­νερ­γά­τη του Μου­σεί­ου Σχο­λι­κής Ζωής και Εκ­παί­δευ­σης, τη­ςεκ­παι­δευ­τι­κού της τάξης κας Μα­ρί­ας Χα­τζη­νι­κό­λα, της εκ­παι­δευ­τι­κού πα­ράλ­λη­λης στή­ρι­ξης κας Ιφι­γέ­νειας Μα­ρα­γκου­δά­κη και γο­νέ­ων των μα­θη­τών,τα παι­διά πε­ρι­η­γή­θη­καν στο ιστο­ρι­κό νε­ο­κλα­σι­κό κτί­ριο, λύ­νο­ντας γρί­φους και ανα­ζη­τώ­ντας κρυμ­μέ­να αντι­κεί­με­να σε χώ­ρους που συν­δέ­ο­νται με τη σχο­λι­κή ζωή προη­γού­με­νων γε­νε­ών.

Το θε­α­τρά­κι, η παλιά αί­θου­σα δι­δα­σκα­λί­ας –που σή­με­ρα φι­λο­ξε­νεί την Κοι­νο­τι­κή Βι­βλιο­θή­κη Σο­ρω­νής–, ο πλα­κό­στρω­τος διά­δρο­μος και ο προ­αύ­λιος χώρος έγι­ναν σταθ­μοί μιας βιω­μα­τι­κής εξε­ρεύ­νη­σης. Τα παι­διά γνώ­ρι­σαν στοι­χεία από την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα του πα­λιού σχο­λεί­ου, όπως ο αν­θό­κη­πος, ο λα­χα­νό­κη­πος, οι πε­ρι­στε­ρώ­νες, οι γυ­μνα­στι­κές επι­δεί­ξεις και η κα­θη­με­ρι­νή προ­σευ­χή.

Οι γρί­φοι και τα αντι­κεί­με­να που ανα­κά­λυ­ψαν απο­τέ­λε­σαν την αφορ­μή για τη δη­μιουρ­γία από τα ίδια τα παι­διά μιας δικής τους ιστο­ρί­ας μυ­στη­ρί­ου, με φόντο την εποχή της Ιτα­λο­κρα­τί­ας στα Δω­δε­κά­νη­σα.Η ιστο­ρία μυ­στη­ρί­ου συν­δέ­θη­κε και με τη μνήμη της εβραϊ­κής κοι­νό­τη­τας της Ρόδου, μέσα από την ιστο­ρία της Στέλ­λας Λεβί, μιας Εβραιο­πού­λας που επέ­ζη­σε από το Ολο­καύ­τω­μα, και τους δε­σμούς της οι­κο­γέ­νειάς της με τη Σο­ρω­νή. [Frank, M. (2025). Εκατό Σάβ­βα­τα: Η Στέλ­λα Λεβή και η ανα­ζή­τη­ση ενός χα­μέ­νου κό­σμου (Σ. Κου­λού­ρης, Μετ.). Ίκα­ρος].

Η δράση ανέ­δει­ξε με δη­μιουρ­γι­κό και βιω­μα­τι­κό τρόπο τη σύν­δε­ση των μα­θη­τών με την το­πι­κή ιστο­ρία και την πο­λι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά της Σο­ρω­νής, ενώ πα­ράλ­λη­λα ενί­σχυ­σε τη συ­νερ­γα­σία σχο­λεί­ου και το­πι­κής κοι­νό­τη­τας.

Το Δη­μο­τι­κό Σχο­λείο Σο­ρω­νής ευ­χα­ρι­στεί θερμά τον κ. Κώστα Στο­φό­ρο και το Μου­σείο Σχο­λι­κής Ζωής αι Εκ­παί­δευ­σης για την πο­λύ­τι­μη συμ­βο­λή τους, καθώς και την Το­πι­κή Κοι­νό­τη­τα Σο­ρω­νής για το άνοιγ­μα και την υπο­στή­ρι­ξη της δρά­σης στον ιστο­ρι­κό χώρο του πα­λιού σχο­λεί­ου.

Γιατί ένα σχο­λείο μπο­ρεί να αλ­λά­ζει μορφή μέσα στον χρόνο, αλλά οι ιστο­ρί­ες και οι μνή­μες του συ­νε­χί­ζουν να δι­δά­σκουν τις επό­με­νες γε­νιές.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.