Σε μια ακόμα πολύ σημαντική πρωτοβουλία, προχωρά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, για τη στήριξη των κατοίκων των μικρών νησιών του νομού, με την αγορά απινιδωτών.
Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της χρήσης απινιδωτή, στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου όχι μόνο θα προχωρήσει στην αγορά του για κάθε ακριτικό νησί, αλλά θα φροντίσει για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, είτε γιατρού, είτε φαρμακοποιού και όποιο νησί δεν διαθέτει, θα γίνει εκπαίδευση μόνιμων κατοίκων, που θα μπορούν τον χρησιμοποιούν.
Η αρχή θα γίνει από την Ψέριμο και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ακριτικά νησιά.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Σήμερα, η καρδιακή ανακοπή δεν θα πρέπει να θεωρείται ισοδύναμη με το θάνατο αρκεί βέβαια η διάσωση να ξεκινήσει σε λίγα λεπτά από την κατάρρευση του θύματος. Είναι δυνατόν δηλαδή να ανατάξει κανείς τη θανατηφόρο αρρυθμία και να επαναφέρει την κυκλοφορία αρκεί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να είναι διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός και εκεί ακριβώς έρχεται η συνεισφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Οι ανανήπτες θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίσουν την ανακοπή και να ενεργούν για τη λεγόμενη “βασική υποστήριξη της ζωής”, να κάνουν δηλαδή θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοή στόμα με στόμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ο λεγόμενος απινιδιστής ή απινιδωτής. Είναι μια συσκευή με την οποία μπορεί κανείς να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια στο θύμα της ανακοπής και έτσι να επαναφέρει τη λειτουργία της καρδιάς.
Σήμερα η τεχνολογία μας έχει οδηγήσει στη χρήση “έξυπνων συσκευών” που λέγονται αυτόματοι εξωτερικοί απινιδιστές. Οι συσκευές αυτές μπορούν όχι μόνο να αναγνωρίσουν με απόλυτη ακρίβεια τη θανατηφόρο αρρυθμία αλλά και να κατευθύνουν με φωνητικές προτροπές τους διασώστες στις κατάλληλες ενέργειες.

Έτσι μπορεί να γίνει η χρήση του μηχανήματος από άτομα χωρίς προηγούμενη ιατρική ή άλλη υγειονομική εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει πιθανότητα διάσωσης ενός θύματος ανακοπής ακόμα κι όταν αυτή συμβαίνει εκτός νοσοκομείου.
Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί μεγάλος αριθμός μη υγειονομικών στη βασική υποστήριξη της ζωής και τη χρήση απινιδιστή, ιδίως στα μικρά νησιά όπου η δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο είναι χρονοβόρα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χαμένος χρόνος, περιορίζει τη δυνατότητα διάσωσης.
Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση στην αναγνώριση της ανακοπής από τους παρευρισκομένους, η απόσταση του θύματος από ειδικευμένο γιατρό αλλά και από Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο συχνά κάνουν αδύνατη την έγκαιρη προσέγγισή του θύματος της ανακοπής.
Ευτυχώς τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά αν οι παρευρισκόμενοι πολίτες είναι εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση της ανακοπής και διενεργούν βασική αναζωογόνηση ή και δίνουν οι ίδιοι απινίδωση πριν το θύμα φτάσει στο Νοσοκομείο.
Πολλοί άνθρωποι χρωστούν σήμερα τη ζωή τους στις επεμβάσεις αυτών των εθελοντών πολιτών-διασωστών. Στη χώρα μας σήμερα γίνονται πολλά σεμινάρια βασικής υποστήριξης της ζωής και αυτόματου εξωτερικού απινιδισμού. Χιλιάδες άτομα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από διάφορους διοργανωτές σε σεμινάρια πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διοργανωτές σεμιναρίων πανελλαδικά, οργανώνοντας περίπου το 10% των σεμιναρίων βασικής και το ένα τρίτο των σεμιναρίων προχωρημένης υποστήριξης της ζωής στη χώρα μας, γι’ αυτό και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου θα καλύψει όχι μόνο τα έξοδα για τις αγορές των απινιδωτών αλλά και της μετάβασης και εκπαίδευσης των γιατρών, φαρμακοποιών ή πολιτών σε ακριτικά νησιά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ