Ειδήσεις

Για ποια δικαστική απόφαση “σφάζονται” κυβέρνηση-θεσμοί

Η δικογραφία της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων από τοΤΑΙΠΕΔ, την οποία χειρίζεται ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης, είναι το μεγάλο αγκάθι μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, όπως διαφάνηκε από τον δημοσιοποιημένο διάλογο Τσακαλώτου-Dijsselbloem στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της ίδρυσης του νέου υπερταμείου να επεκταθεί η αμνηστία για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (που ισχύει για τον ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ) και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Γι αυτό άλλωστε για την υπόθεση  της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων, με την ζημία- κατά την κατηγορία- να  κυμαίνεται στα 575.856.504 ευρώ, κατηγορούμενοι για απιστία είναι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι είναι τρεις Έλληνες και τρεις αλλοδαποί. Αντίθετα  τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να διωχθούν για απιστία.

Οι αλλοδαποί
Το βασικό πρόβλημα των Ευρωπαίων είναι η δίωξη και κλήση σε απολογία (για την Παρασκευή, οπότε και θα πάρουν πιθανόν νέα προθεσμία) των τριών αλλοδαπών στελεχών-εμπειρογνωμόνων του ταμείου, διότι δεν είχαν προφανώς προβλέψει όταν είχαν αμνηστεύσει τα μελή του ΔΣ ότι ποινικό έλεγχο μπορούν να υποστούν και τα μέλη του γνωμοδοτικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων. Το αίτημα βέβαια δεν μπορεί (επίσημα τουλάχιστον) να υποβληθεί για την εκκρεμή υπόθεση αφού  θα συνιστούσε ευθεία παρέμβαση στην δικαστική εξουσία, κάτι το οποίο είναι απολύτως αντισυνταγματικό. Επισήμως λοιπόν ζητούν να νομοθετηθεί  “ποινική” αμνηστία για το μέλλον και στα συμβούλια εμπειρογνωμόνων τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου υπερταμείου. Αν με αυτό τον τρόπο (ως ευνοϊκότερος νόμος) καταλήξει τελικά να απαλλαγούν στην μελλοντική ποινική εξέλιξη και για την νυν υπόθεση, ακόμα καλύτερα.

Τα ακίνητα
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που συνέταξαν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννα Σέβη, το ελληνικό Δημόσιο ήταν ο μεγάλος χαμένος της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων, αφού η ζημία κυμαίνεται στα 575.856.504 ευρώ. Ποινικά ελεγχόμενοι για το αδίκημα της απιστίας είναι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ”, οι οποίοι είναι τρεις Έλληνες και τρεις αλλοδαποί.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των ακινήτων (τα οποία είχαν χωρισθεί σε δύο χαρτοφυλάκια) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με την ανάδειξη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου -μετά τη γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου- ως αναδόχων των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία “Γιούρομπανκ Πρόπερτις (Eurobank Properties) Α.Ε.Ε.Α.Π.” για το Β’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 145.810.000 ευρώ και “Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.” για το Α’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 115.500.000 ευρώ και συνολικά 261.310.000 ευρώ.

Επόμενο βήμα οι υπογραφές των συμβάσεων τον Μάιο του 2014, με τις οποίες καταρτίσθηκαν 2 συμβολαιογραφικές πράξεις πώλησης και 28 συμβολαιογραφικές πράξεις (επανα) μίσθωσης εικοσαετούς διάρκειας για το καθένα από τα πωληθέντα ακίνητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών, αντί συνολικών μισθωμάτων για το πρώτο μισθωτικό έτος 25.589.800 ευρώ. Στο συνολικό ποσό των μισθωμάτων που υποχρεώθηκε να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο από την έναρξη της μίσθωσης μέχρι σήμερα για τη μίσθωση κενών εν όλω ή εν μέρει κτιρίων, δηλαδή για τα κτίρια που δεν γίνεται υφιστάμενη χρήση, η επελθούσα ζημία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 6.661.678 ευρώ.

Τα μέλη του δ.σ. 
Εκτός από την κατηγορία της απιστίας, ενώπιον των ανακριτών εκκρεμεί ακόμη μία δικογραφία με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, η οποία βαρύνει τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ (την περίοδο του 2014). Σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, οι τόκοι του κεφαλαίου, ύψους 101.374 ευρώ, δεν ενσωματώθηκαν στο προς εκκαθάριση τίμημα της πώλησης, αλλά παρακρατήθηκαν από το Ταμείο και δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο. Για αυτό το σκέλος η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τους ανακριτές Κ. Σαργιώτη και Η. Ζαμαμανίκα

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου