ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Οι αγρότες έχουν δίκιο όπως και τα πλατώνια. Ο εμπαιγμός τους όμως συνεχίζεται “περιφερειακά” και ομόφωνα”

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Από τη Νέα Αρι­στερά Νότιας Δωδε­κα­νή­σου εκδό­θηκε η ακό­λουθη ανα­κοί­νωση:

Είναι σημα­ντικό και αισιό­δοξο ότι έχει ανοίξει μία συζή­τηση για το μέλλον των ελαφιών στο νησί μας. Δυστυ­χώς, αν και παλαιό­τερα μιλού­σαμε για την διάσωση και δια­τή­ρηση του πλη­θυ­σμού τους, τώρα υπάρ­χουν πολλοί που μιλούν για την μείωσή του. Το θέμα ξανά τέθηκε από τους αγρότες του τόπου μας, συντασ­σό­με­νοι στον κοινό πανελ­λα­δικό και πανευ­ρω­παϊκό αγώνα για την ίδια τους την ύπαρξη, και την δυνα­τό­τητά τους να παρά­γουν τροφή για όλους μας με αξιο­πρέ­πεια . Και όπως πάντα συμ­βαί­νει , κυρίως τα τελευ­ταία χρόνια, εμπαί­ζο­νται από την κυβέρ­νηση με ανού­σιες υπο­σχέ­σεις στα δίκαια αιτή­ματά τους .

Στο πρό­σφατο περι­φε­ρειακό συμ­βού­λιο οι αγρότες έθεσαν μαζί με άλλα αιτή­ματα και το ζήτημα της μείωσης του πλη­θυ­σμού των ελαφιών γιατί κατα­στρέ­φουν τις καλ­λιέρ­γειές τους. Το Περιφ. Συμ­βού­λιο απο­φά­σισε ομόφωνα – και αυτό έχει σημασία- τρείς άξονες παρέμ­βα­σης που ως Νέα Αρι­στερά, τις χαρα­κτη­ρί­ζουμε ως εμπαιγμό , κοροϊ­δία δηλαδή και πολι­τι­κα­ντι­σμό. Το να απαι­τείς ως περι­φέ­ρεια την μείωση του αριθμού των ελαφιών χωρίς καμία επι­στη­μο­νική τεκ­μη­ρί­ωση, ενός προ­στα­τευό­με­νου από πολλές νομο­θε­σίες και μονα­δι­κού είδους άγριας ζωής, μόνο και μόνο για να ικα­νο­ποι­ή­σεις ξανά και πρό­σκαιρα ευήκοα ώτα, είναι εμπαιγ­μός . Γιατί έτσι, κλεί­νεις το μάτι, αφήνεις παρά­θυρο ανοικτό για παρά­νομο κυνήγι των ελαφιών, χωρίς να το λες. Είναι η λογική του πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι. Το να εκκρί­νεις υπέ­ρο­γκα κον­δύ­λια για μελέτες ,με αυθαί­ρετο τρόπο πριν ακόμη συμ­βου­λευ­τείς τους ειδι­κούς για το ποιά δια­δι­κα­σία θα ακο­λου­θη­θεί στην σύνταξη μελέτης, είναι εμπαιγ­μός.

Το να τάζεις απο­σπα­σμα­τι­κές και πρό­σκαι­ρες απο­ζη­μιώ­σεις στους αγρότες, χωρίς να λαμ­βά­νεις υπόψη σου πως χρειά­ζε­ται ένα συνο­λι­κό­τερο σύστημα δια­χεί­ρι­σης των ζημιών που προ­κα­λεί το πλατώνι στις καλ­λιέρ­γειες, το κάνεις για να δημιουρ­γή­σεις πελα­τειακή σχέση , επι­δο­μα­τική πολι­τική σαν του Μητσο­τάκη και της κυβέρ­νη­σής του, θυμί­ζο­ντας τον γνωστό σε όλους Μαυ­ρο­για­λούρο .

Απο­σιω­πάς πως Θεσμικό πλαίσιο για την απο­ζη­μί­ωση των αγροτών υπάρχει και το οποίο εμείς, με πρό­σφατη ερώτηση μας προς το υπουρ­γείο ανά­πτυ­ξης και το υπουρ­γείο περι­βάλ­λο­ντος ζητούμε να εφαρ­μό­σουν.

Να επι­ση­μά­νουμε επίσης πως, σε αντί­θεση με την περι­φέ­ρεια, το Δημο­τικό Συμ­βού­λιο Ρόδου έλαβε απόφαση στη χθεσινή συνε­δρί­αση του, για την

αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος με οργα­νω­μένο και επι­στη­μο­νικά τεκ­μη­ριω­μένο τρόπο και για τη δημιουρ­γία φορέα δια­χεί­ρι­σης του πλα­τα­νιού από το υπουρ­γείο περι­βάλ­λο­ντος.

Για μας ως Νέα Αρι­στερά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ψάξουμε για την αιτία του προ­βλή­μα­τος και όχι να κοιτάμε μόνο το απο­τέ­λε­σμα. Γιατί ότι και να γίνει θα είναι πρό­σκαιρο και θα επα­να­λη­φθεί, δημιουρ­γώ­ντας φαύλο κύκλο . Πιστεύ­ουμε πως πρέπει να ρωτή­σουμε πρω­τί­στως αυτούς που ξέρουν, ειδι­κούς επι­στή­μο­νες, που γνω­ρί­ζουν να μας πουν τρόπους και μεθο­δο­λο­γία που πρέπει να ακο­λου­θη­θεί. Και αν χρεια­στεί νέα μελέτη όχι μόνο κατα­γρα­φής του αριθμού τους, και βέβαια να γίνει . Πιστεύ­ουμε στην δημιουρ­γία ενός φορέα δια­χεί­ρι­σης του ελαφιού και της άγριας ζωής του τόπου μας στε­λε­χω­μένο με επι­στη­μο­νικό προ­σω­πικό, υλική υποδομή και οικο­νο­μικά εύρωστο υπό κρατικό δημόσιο και τοπικό έλεγχο.

Το θέμα του πλα­τω­νιού μας αφορά όλους. Ως Νέα Αρι­στερά, θα συμ­βά­λουμε ώστε να ανοίξει δημόσια μία σοβαρή συζή­τηση στην τοπική κοι­νω­νία για το τί πρέπει να γίνει, σε έναν του­ρι­στικά κορε­σμένο τόπο, μέσα σε ένα κατε­στραμ­μένο περι­βάλ­λον από τις πρό­σφα­τες και όχι μόνο πυρ­κα­γιές που απο­δε­κά­τι­σαν την φυσική ζωή στο νησί. Σε συντο­νι­σμό με δημο­σί­ους φορείς, αρμόδια υπουρ­γεία και τοπική αυτο­διοί­κηση αλλά και με κινή­ματα και περι­βαλ­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις, με ευαι­σθη­το­ποι­η­μέ­νους πολίτες. Να ακού­σουμε με προσοχή εκεί­νους που γνω­ρί­ζουν αλλά και εκεί­νους που πλήτ­το­νται . Να οργα­νώ­σουμε επι­τέ­λους τη ζωή μας σεβό­με­νοι το φυσικό περι­βάλ­λον και τη ζωή του. Το παρελ­θόν του νησιού έχει άρρηκτα συν­δέ­σει θετικά τον άνθρωπο με το ελάφι και αυτό πρέπει να δια­τη­ρη­θεί και να προ­στα­τευ­θεί στο μέλλον.

Νέα Αρι­στερά Νότιας Δωδε­κα­νή­σου

Ρόδος 29/02/2024

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.