Τοπικές Ειδήσεις

«Πολιτισμένη» η πρώτη μεγάλη σύγκρουση στο δημοτικό συμβούλιο

Διαπιστώθηκαν ριζικές διαφωνίες εφ’ όλων σχεδόν των θεμάτων με κυρίαρχο την οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία, πρέπει να είναι «απελπιστική»! Οι τόνοι, πάντως, κρατήθηκαν σε ανεκτά επίπεδα

«Καυτή» ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την Τετάρτη, όπως και τα θέματα που …έριξε στο τραπέζι ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του σώματος.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι εκλογές έληξαν έπειτα και από την απόρριψη της ένστασης επί του εκλογικού αποτελέσματος που υπέβαλε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη. Θα πρέπει να μείνουν πίσω οι προεκλογικές κόντρες και η τοξικότητα που κούρασαν τους πολίτες, τόνισε ο κ. Κολιάδης και όλοι μαζί να πορευτούν μπροστά. Συνεχάρη μάλιστα τον κ. Καμπουράκη για το αποτέλεσμα των εκλογών της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου όπου ισοψήφισαν και οι δύο.
Στη συνέχεια, θέλησε να αναφερθεί (για τελευταία φορά όπως τόνισε) στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή το δήμο. Δήλωσε ότι ο Δήμος Ρόδου είναι ο πρώτος πανελλαδικά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης δανείου, όχι 20 εκατ. ευρώ όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά 30 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησαν εκπρόσωποι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τους οποίους συναντήθηκε ο δήμαρχος και στελέχη της δημοτικής αρχής. Επίσης ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι καθημερινά …κάνουν ουρά στο δημαρχείο προμηθευτές και εργολάβοι οι οποίοι ζητούν τα ποσά που τους οφείλονται.
Ανέφερε επιπροσθέτως ότι ο δήμος Ρόδου κατά τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 8 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ θα μπορούσε να είχε …απορροφήσει έως 60 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κολιάδης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για την απένταξη του χρηματοδοτούμενου έργου του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, που θα αναβάθμιζε αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της πόλης.


Η Σύμβαση των Πηγών Καλλιθέας
Ακολούθως, ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Οικονομική Αστυνομία για την σύμβαση των Πηγών Καλλιθέας (έπειτα από καταγγελία, που έγινε προεκλογικώς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως έγραψε η δ).
Για το θέμα των Πηγών Καλλιθέας ο κ. Κολιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήμουν στη δημοτική αρχή με αρχηγό τον Αντώνη Καμπουράκη… Ήμουν από τους συνεργάτες του που δεν μάσαγα τα λόγια μου… Όταν αρχές Γενάρη 2023 άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σύμβαση των Πηγών Καλλιθέας ζήτησα νομική βοήθεια… θέλοντας να συμβουλευτώ ως πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ τι έπρεπε να κάνω για να μην αντιμετωπίσω προβλήματα… Στις 14 Ιουνίου δήλωσα παραίτηση για προσωπικούς λόγους. Το ίδιο βράδυ μπήκαν στο γραφείο μου και μου πήραν τα πράγματα.
Ευχαριστώ τους συμβούλους μου και ειδικότερα τον κ. Κώστα Χαλκιά που είναι σήμερα ο αντιδήμαρχος οικονομικών, να μην υπογράψω τη σύμβαση χωρίς να έχει περάσει από προσυμβατικό έλεγχο γιατί θα υπήρχε κίνδυνος. Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί πολύ σύντομα και θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη…
Οι συμβάσεις στέλνονται για προσυμβατικό έλεγχο χωρίς υπογραφή για να εξεταστούν και να επιστρέψουν με επισημάνσεις ή να απορριφθούν… Είναι η νόμιμη οδός. Εάν απορρίπτεται η όποια σύμβαση δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε αλλά να χαιρόμαστε που δεν την υπογράψαμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου…».
Η σύμβαση για την Καθαριότητα
Ένα από τα “φλέγοντα” θέματα που άνοιξε ο κ. Κολιάδης ήταν αυτό της σύμβασης καθαριότητας (σύμβαση πλαίσιο) που υπέγραψε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Έκανε λόγο για μία πολύ ακριβή σύμβαση (ύψους 15 εκατ. ευρώ ετησίως) η οποία δεν εκτελείται σωστά. Είπε ότι η δημοτική αρχή θα διεκδικήσει μία μεγάλη μείωση του ετήσιου ποσού που καλείται ο δήμος να καταβάλει στους ιδιώτες εργολάβους. Και από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορούν να κατασκευαστούν π.χ. 25 παιδικές χαρές σε όλο το νησί σε ένα μόνο χρόνο!


Η νέα μαρίνα
Όπως έγραψε η «δ», ο κ. Κολιάδης είχε στο προηγούμενο διάστημα σειρά επαφών με πρώην δημάρχους και εκπροσώπους των τοπικών φορέων για το θέμα της νέας μαρίνας, διερευνώντας τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο δήμος. Η επένδυση στη ν. μαρίνα είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή και όπως τόνισε ο δήμαρχος, κανείς δεν διαφωνεί με την επένδυση, αρκεί να γίνουν όλα νόμιμα και σωστά προς το συμφέρον πάντα των πολιτών. Η τροποποίηση της χωροθέτησης, η υπέρμετρη αύξηση των όρων δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους των κτηρίων που ισχύουν στην περιοχή σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Νοέμβριο του 2021 προβληματίζουν τον δήμαρχο και την τοπική κοινωνία ευρύτερα. Ο κ. Κολιάδης αναρωτήθηκε αν όντως το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε την αλλαγή των όρων δόμησης, αφού καμία τέτοια ενημέρωση/πληροφόρηση δεν είχαν τα μέλη του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου (και προφανώς ο ίδιος ως μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής).
Ο κ. Κολιάδης σημείωσε πως καμία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία δεν υπήρξε για μία τόσο σημαντική επένδυση, ύψους 250 εκατ. ευρώ και διερωτήθηκε ποια αντισταθμιστικά οφέλη κατάφερε να εξασφαλίσει ο δήμος. Όπως ανέφερε, οι εκπρόσωποι της μαρίνας, του απάντησαν ότι η δημιουργία 900 θέσεων στάθμευσης είναι το αντισταθμιστικό έργο στο οποίο δεσμεύθηκε ο επενδυτής και παράλληλα η καταβολή του ποσού των 100.000 ευρώ στην Εκκλησία. Οι 900 θέσεις πάρκινγκ σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη δεν θα επαρκούν για τους χρήστες και ένοικους της μαρίνας, οι οποίοι θα χρειάζονται τουλάχιστον 2000! «Θα καθίσουμε ξανά με τους επενδυτές στο τραπέζι ώστε ο δήμος να εξασφαλίσει για το νησί και τους πολίτες τα αναγκαία αντισταθμιστικά έργα μέσα από αυτή την επένδυση», δήλωσε ο δήμαρχος. Τέλος είπε ότι το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, το Επιμελητήριο και μεμονωμένοι ενδιαφερόμενοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας… «Όταν τα πράγματα δεν γίνονται με το σωστό τρόπο, η μόνη οδός είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε ο δήμαρχος.


Α. Καμπουράκης: «Η δημοτική αρχή  προσπαθεί να «φορτώσει» στους δημότες ένα δάνειο 30 εκατ. ευρώ»
Τα δικά τους επιχειρήματα για τα θέματα που έθεσε ο κ. Κολιάδης ανέπτυξαν ο πρώην δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης και μέλη της παράταξής του.
«Κατανοώ απολύτως την προσπάθεια της σημερινής δημοτικής αρχής να δημιουργήσει εχθρούς – εντός και εκτός εισαγωγικών – και να δικαιολογήσει την προσπάθεια απαξίωσης του έργου της προηγούμενης δημοτικής αρχής και την επιλογή της να «φορτώσει» τους δημότες με ένα δάνειο 30 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης, θέτοντας τα εξής ερωτήματα στο δήμαρχο:
Μέχρι το καλοκαίρι του 2023 ήσασταν μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Πότε ανακαλύψατε τα ελλείμματα, τη χρεοκοπία και τα αδιέξοδα; Μέχρι τότε τι κάνατε; Βλέπατε και δεν μιλάγατε; Δεν καταλαβαίνατε πού ήσασταν και τι κάνατε; Από τη στιγμή που αποφασίσατε να βάλετε το «εγώ» πάνω από το «εμείς» και να διεκδικήσετε τη δημαρχία, ευαγγελιζόμενος το καινούργιο, το έντιμο και το άφθαρτο, γιατί προεκλογικά δεν μιλήσατε ούτε για αύξηση τελών ούτε για λήψη δανείου;».
Η προηγούμενη δημοτική αρχή ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της, τόνισε ο κ. Καμπουράκης, ανέλαβε τις ευθύνες της εν μέσω μίας πρωτόγνωρης τριπλής διεθνούς κρίσης κρατώντας όρθιο το νησί. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Είναι ξεκάθαρο ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή εν μέσω μίας πρωτόγνωρης τριπλής διεθνούς κρίσης – υγειονομικής, ενεργειακής και οικονομικής- κράτησε το νησί όρθιο, προέκρινε την ανάγκη στήριξης των πολιτών και της τοπικής μας κοινωνίας παίρνοντας κόστος για τη μη αύξηση τελών, παίρνοντας κόστος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, που αν δεν την χρειάζονταν οι συμπολίτες μας το ’20, το ’21 και το ’22, πείτε μου, πραγματικά, πότε θα την χρειάζονταν.
Το κυριότερο όμως φίλες και φίλοι, είναι ότι εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από το δάχτυλό μας. Μπήκαμε μπροστά για το νησί και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά νοοτροπίας και ήθους και γι’ αυτό εμείς δεν θα συναινέσουμε στη λογική της σημερινής Αρχής, όπου προεκλογικά υπήρχαν μαγικές λύσεις για όλα και μετεκλογικά δίνουμε το λογαριασμό στους πολίτες».
Ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης δήλωσε ότι η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη ανέλαβε χρέη και υποχρεώσεις από την δημοτική αρχή του Φώτη Χατζηδιάκου που κλήθηκε να διευθετήσει.
«Προχωρήσαμε και εμείς σε δάνεια και συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που παραλάβαμε. Παράλληλα είχαμε κρατικές αναστολές πληρωμών από τον κορωνοϊό, αύξηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος που έφτασε λόγω της ενεργειακής κρίσης σε τριπλάσια ποσά. Φτάσαμε να πληρώνουμε 10 εκατομμύρια για ρεύμα. Επιπλέον, χάσαμε και έσοδα από τις παραλίες που τις πήρε το κράτος», είπε ο κ. Καμπούρης και διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε να εισπράξει ο Δήμος οφειλόμενα ποσά από τους δημότες, όταν άρθηκαν οι πληρωμές την περίοδο της πανδημικής κρίσης.
«Αν υπήρχε κακοδιαχείριση των οικονομικών του δήμου, τότε είναι συνυπεύθυνός και ο σημερινός δήμαρχος που προΐστατο του ΔΟΠΑΡ, ενός οργανισμού που είχε τις υψηλότερες επιχορηγήσεις», κατέληξε ο κ. Τ. Καμπούρης.
Ο κ. Κολιάδης εξέφρασε το ανθρώπινο παράπονό του, επειδή ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών και φίλος του, κ. Καμπούρης δεν τον προσφωνεί με τον τίτλο του δημάρχου αλλά με το όνομά του. Στον κ. Κολιάδη ο κ. Καμπούρης απάντησε πώς εάν αυτό το θέμα τον απασχολεί περισσότερο από άλλα καίρια ζητήματα που απασχολούν όλη την τοπική κοινωνία, τότε δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να τον προσφωνεί δήμαρχο, όπως άλλωστε έχει κάνει επανειλημμένως.
Από την πλευρά του ο πρώην αντιδήμαρχος Μ. Πόλης, κ. Στέφανος Δράκος δήλωσε ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του κ. Κολιάδη ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 8 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα. Επεσήμανε ότι μόνο η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης κατάφερε να αντλήσει περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ (για το Εθνικό Θέατρο τη σύμβαση για τη Μ. Πόλη κλπ).
Το ζήτημα των ελαφιών
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων αγροτών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εδώ και 18 ημέρες. Ο δήμαρχος δήλωσε πώς από τη στιγμή που η κεντρική διοίκηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν δεσμευθεί να δώσουν συγκεκριμένη λύση στο κύριο αίτημα των αγροτών που είναι η διαχείριση του υπερπληθυσμού των ελαφιών, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ο δήμος. Συγκεκριμένα, ο κ. Κολιάδης είπε ότι θα πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη σύσταση φορέα διαχείρισης. Και αφού κανείς ποτέ δεν έχει μεριμνήσει γι’ αυτό θα το κάνει η δημοτική αρχή με στόχο να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση και να έρθει ο αρμόδιος υπουργός στη Ρόδο ώστε να συζητήσει με τους αγρότες. Ο κ. Κολιάδης στάθηκε κυρίως στους κινδύνους πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων λόγω των ελαφιών. Τόνισε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1000 τροχαία ατυχήματα, κάποια από τα οποία ήταν μοιραία για τους οδηγούς, γεγονός που καθιστά απολύτως αναγκαία την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την βιώσιμη διαχείριση του πληθυσμού τους.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών ζήτησε (επίμονα) να υπογράψει/ υιοθετήσει το δημοτικό συμβούλιο το ψήφισμα που εξέδωσε το περιφερειακό συμβούλιο για τα αιτήματα των αγροτών.
Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνα, όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου υπερψήφισαν την πρόταση τριών σημείων του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου:
Να απαιτήσει με ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών
Να ενταχθούν οι ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες, στις αποζημιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ποσό 300.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες μελέτες, που θα αποτυπώνουν τον πραγματικό αριθμό ελαφιών στο νησί της Ρόδου
Δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες του δήμου ζητήματα αποζημιώσεων, διευκρίνισε ο δήμαρχος. Είπε ότι η θέση του δήμου συγκλίνει με τη θέση του περιφερειακού συμβουλίου ως προς τη διαχείριση (όχι μείωση) του πληθυσμού των ελαφιών. Ωστόσο η δημοτική αρχή αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης για την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων από την κεντρική διοίκηση.
Άκαρπη απέβη η διαδικασία εκλογής «Συμπαραστάτη του Δημότη»
Άκαρπη απέβη η διαδικασία εκλογής «Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Κανείς από τους 11 υποψήφιους για τη θέση δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 29 ψήφους (αντιστοιχεί στα 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου). Ως εκ τούτου, η διαδικασία θα επαναληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση.
Σε περίπτωση που δεν σημειωθεί και πάλι το αναγκαίο αποτέλεσμα, η θέση θα επαναπροκηρυχθεί και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πέρα από τους 11 και νέα πρόσωπα.
Οι 11 υποψήφιοι και οι ψήφοι που συγκέντρωσαν, έχουν αναλυτικά ως εξής:
1. Αυγουστή Χρυσοβαλάντη: 1
2. Κυριάκος Γεωργίου: 0
3. Βασίλειος Καλαποδάκης: 2
4. Ιωάννης Κορωναίος: 10
5. Σμαράγδα Λογοθέτη:14
6. Χρήστος Μαλιαράκης: 2
7. Μπόνη Θάλεια: 0
8. Μιχαήλ Πανορμίτης Οικονόμου: 0
9. Καλλιόπη Παπαπαύλου Βαρδέλλη: 9
10. Κωνσταντίνος Σάββενας: 1
11. Ευαγγελία Αργυρώ Ταμπάκη:1

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου