Τοπικές Ειδήσεις

Εχει βελτιωθεί αισθητά το οικονομικό κλίμα και σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη

Με τις καλύτερες συστάσεις, κλείνει το 2019 για την τοπική οικονομία –παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα- και σε τραπεζικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην εξουσία, το κλίμα άλλαξε. Ειδικά με την ανακοίνωση των μέτρων για την οικονομία (φοροελαφρύνσεις, κόκκινα δάνεια κ.λπ.) τους τελευταίους μήνες επήλθε μια ηρεμία και ισορροπία στα τραπεζικά δρώμενα.
«Οι τράπεζες φαίνεται πλέον να βγαίνουν από την κρίση και κυρίως να έχουν την διάθεση αλλά και την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις.
Αυτό είναι πολύ θετικό και ενθαρρυντικό στοιχείο που δείχνει ότι οι τράπεζες ανακτούν και την εμπιστοσύνη τους. Άλλωστε το βλέπουμε ξεκάθαρα με τις ‘επιστροφές’ χρημάτων, καταθέσεις από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Οι πολίτες, έβγαλαν τα λεφτά από το… μαξιλάρι, το έφεραν πίσω στις τράπεζες ενώ πολλοί φέρνουν τις καταθέσεις τους από το εξωτερικό. Όλα αυτά, έδωσαν στις τράπεζες ‘ενέσεις’ ρευστότητας και την ευχέρεια να διοχετεύσουν το χρήμα σε χρηματοδοτήσεις.
Στην Ρόδο, το συντριπτικά μεγάλο ενδιαφέρον για χρηματοδοτήσεις κινείται στον ξενοδοχειακό κλάδο (καταλύματα, ανακαινίσεις, επεκτάσεις, σπίτια με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για Airbnb) ενώ αρχίζει να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Το 2019 πήγε πολύ καλά από πλευράς εισπράξεων –αλλά υπό αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις», δήλωσε τοπικό κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στην «δ».

ΟΙ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ
ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ
«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
Επιπλέον, τα στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι μειώθηκαν οι σφραγισμένες επιταγές στην Ρόδο σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει κινητικότητα σε εισπράξεις ενώ πολύ καλή είναι η πορεία σε ρυθμίσεις των λεγόμενων ‘κόκκινων’ δανείων στις συστημικές τράπεζες που ήδη προσπαθούν να τα κάνουν ενήμερα με διάφορους τρόπους.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους οφειλέτες και πελάτες των τραπεζών να ρυθμίσουν τα ‘κόκκινα’ δάνειά τους με πολύ ευνοϊκούς όρους –ευνοϊκότερους σε σχέση με άλλες εποχές. Όλα αυτά γίνονται με αυστηρό έλεγχο των δεδομένων του κάθε πελάτη.
Όσον αφορά στην χορήγηση νέων δανείων, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον αλλά τώρα πια με πολύ μεγάλη προσοχή.
Σε παλαιότερες εποχές, δεν δίνουμε τόσο εύκολα καταναλωτικά δάνεια, διακοποδάνεια κ.λπ. αφού απαιτούνται εγγυήσεις αλλά σε λογικό επίπεδο.
Οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν έσοδα. Δεν είναι πια όπως σε παλιές εποχές. Επίσης, μπήκε στην ζωή μας το πλαστικό χρήμα και οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή αυτόματων μηχανημάτων. Από αυτές τις υπηρεσίες, η κάθε τράπεζα δεν έχει κέρδη.
Γι αυτό ψάχνουν από αλλού να βρουν έσοδα» δήλωσε το ίδιο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Όσον αφορά στα ‘κόκκινα’ δάνεια βαίνουν πλέον σχεδόν διαχειρίσιμα, αφού οι τράπεζες σε τοπικό επίπεδο τα πούλησαν σε εταιρείες (funds) και δίνουν διευκολύνσεις στους πελάτες, με μείωση σε τόκους, μικρές μειώσεις στο κεφάλαιο (αναλόγως την περίπτωση, την οικονομική ευχέρεια του κάθε πελάτη, την δυνατότητα αποπληρωμής με λογικά δεδομένα κ.λπ.)
Η Ρόδος πάντως, βρίσκεται ήδη σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά τα ‘κόκκινα’ δάνεια σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και όσον αφορά, το ενδιαφέρον για επενδύσεις.

ΤΑ ΑΦΜ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΔΡΑΣ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όσοι προσπάθησαν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία, τελικώς γύρισαν πίσω αφού δεν ήταν προς το συμφέρον τους. Ειδικά στην Ρόδο, οι επιχειρηματίες που το έκαναν, γύρισαν πίσω γι αυτούς τους λόγους.
Εκ παραλλήλου, οι τράπεζες στην περιοχή μας, προσπαθούν σταδιακά να απελευθερώσουν τα ΑΦΜ που έχουν κατασχεθεί ώστε να δώσουν διέξοδο στις επιχειρήσεις να κινηθούν πιο άνετα και να… ‘αναπνεύσουν’.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ
Ο ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η καλή είδηση με το κλείσιμο του 2019 και την έλευση του 2020 είναι ότι η νέα κυβέρνηση, εξετάζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός και για τις επιχειρήσεις.
Αυτό δηλαδή που αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών τα τελευταία χρόνια, αφού δεν υπήρχαν περιθώρια να χρησιμοποιήσουν έναν λογαριασμό για να πληρώνουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους (πληρωμές, φόρους, μισθούς σε εργαζόμενους κ.λπ.) Με την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, ‘ανακουφίζεται’ αυτομάτως η επιχείρηση και μπορεί να βάλει σε τάξη τα έσοδά της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου