Ρεπορτάζ

Εντυπωσίασε η άσκηση «Λεωνίδας ο Ρόδιος»

Την τελική φάση της άσκησης της 95ης ΑΔΤΕ «Λεωνίδας ο Ρόδιος», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νότια Ρόδο και η οποία ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακή, παρακολούθησε χθες το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας.
Την άσκηση παρακολούθησαν ακόμη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Χρήστος Μανωλάς, Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιοπουλος, ανώτατοι αξιωματικοί από το Γενικό Επιστελείο Στρατού, από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και από τα Σώματα Ασφαλείας σε τοπικό επίπεδο, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Φώτης Νικολόπουλος, ο Διοικητής της ΠΥΡ κ. Γκολφίνος κ.α..
Από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, παρέστησαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, η ανεξάρτητη βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και αρκετός κόσμος που έσπευσε να παρακολουθήσει την μοναδική αυτή άσκηση.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την άσκηση παρακολούθησαν και ανώτατα στελέχη του Αιγυπτιακού Στρατού.
Η άσκηση της 95ης ΑΔΤΕ, η οποία έγινε στο Πεδίο Βολής Κατταβιάς, πραγματοποιήθηκε με αληθινά πυρά και σε αυτήν συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού (με μια κανονιιοφόρο) και της Πολεμικής Αεροπορίας και σύμφωνα με τον κ. Δένδια: «Η άσκηση ονομάστηκε Λεωνίδας ο Ρόδιος προς τιμήν του Ολυμπιονίκη».
Όπως σημείωσε στην περιγραφή του, κατά την διάρκεια της άσκησης με τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου «απάτσι», ο Αντιστράτηγος κ. Ηλιόπουλος:
«Η άσκηση αυτή αποτελεί  το επιστέγασμα εκπαίδευσης του προσωπικού της Μεραρχίας Διαγοριδών. Τέτοιες ασκήσεις εκτελούνται συνεχώς ώστε το προσωπικό να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία. Διαβεβαι0ώνω ότι η Μεραρχία αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της Ρόδου».
Με τη σειρά του ο Στρατηγός κ. Στεφανής, είπε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί τιμή και χαρά η παρουσία σας εδώ ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η Ρόδος είναι μια υψηλής διοικητικής αξίας περιοχή».
ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΟ
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Δένδιας, είπε:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα, να βρίσκομαι στην Ρόδο μαζί με τον στενό μου συνεργάτη, τον υφυπουργό κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο και τη φυσική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού, να παρακολουθήσουμε τη σημαντική αυτή άσκηση. Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που βρισκόμαστε στη Ρόδο αλλά και εξαιρετικά περήφανοι γι’ αυτό που είδαμε. Για τη δυνατότητα των ανδρών και των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και όλων όσων ζουν εδώ, να δημιουργούν στόχευση και να την επιτυγχάνουν. Ο στόχος είναι να δίδεται στην ελληνική κοινωνία η βεβαιότητα ότι μπορούμε να προασπίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική μας Ανεξαρτησία και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Μπορούμε να υλοποιούμε το δόγμα της παλλαϊκής άμυνας. Χάρη στη δουλειά που γίνεται στις ΕΔ της Πατρίδας μας με αυτοθυσία, από τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν, η Ελλάδα της τιμής του φιλότιμου και της αξιοπρέπειας, στέκεται όρθια. Οι ΕΔ διαθέτουν την βούληση, την ισχύ και το ηθικό να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε άθλο απαιτεί η ασφάλεια της χώρας. Επιπροσθέτως, αποδεικνύουν ότι όσα χρήματα διατίθενται στις ΕΔ, στη δυσχερή αυτή οικονομική συγκυρία από τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη, έχουν αντίκρισμα στη θωράκιση της εθνικής σφάλειας και στην ψυχή του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Συγχαρητήρια σε όλους».
ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ…. 5
ΜΕΡΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ
Μετά το πέρας της άσκησης, ο κ. Δένδιας, επισκέφθηκε την Μεραρχία, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει μεζέδες και να ενημερωθεί για τα διατιθέμενα μέσα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισκέφθηκε τέλος και επιθεώρησε τα σώματα που έλαβαν μέρος στην άσκηση και ενώ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους, τους είπε: «Πέντε ημέρες τιμητική άδεια για όλους!»
Ο κ. Δένδιας, αφού αναχώρησε από τη Ρόδο, μετέβη στο Καστελόριζο και στις νησίδες Ρω και Στρογγύλη όπου επιθεώρησε τις μονάδες που βρίσκονται εκεί.
Ο ΧΑΡ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Ο χωρικός αντ/ρχης Χαρ. Κόκκινος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι ένοπλες δυνάμεις απέδειξαν ότι διαθέτουν ετοιμότητα και αποτελούν διαχρονική δύναμη υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας της χώρας μας. Το ηθικό και το φρόνημα των ένοπλων δυνάμεων είναι σε υψηλό επίπεδο και εύλογα καλλιεργείται και στον ελληνικό λαό το αίσθημα της ασφάλειας. Οι σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις αποτελούν τη συνέχεια των ένδοξων Ελλήνων που υπηρέτησαν και υπερασπίστηκαν τα εθνικά μας ιδανικά».
Η ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Η ανεξάρτηση βουλευτής Δωδ/σου κ. Μίκα Ιατρίδη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την τιμή να παρακολουθήσω σήμερα την τελική φάση της άσκησης που πραγματοποιήθηκε από την 95 ΑΔΤΕ με τη συμμετοχή των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μπορεί να περιέκοψαν τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά, από αυτά που είδα, δεν περιέκοψαν ούτε το ηθικό τους, ούτε την ετοιμότητά τους.
Με δεδομένη την προκλητικότητα του Τούρκων γειτόνων μας, το αξιόμαχο των στελεχών μας και η ακρίβεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, εμπνέει την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε όλοι οι ακρίτες, ώστε να συνεχίζουμε να ζούμε και να δημιουργούμε στον τόπο μας.
Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην άσκηση. Κρατούν με την παρουσία τους υψηλό το φρόνημα όλων των ακριτών, όλων των Ελλήνων».
Πέγκυ Ντόκου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου