Ρεπορτάζ

Το σύστημα all inclusive οδηγεί σε μαρασμό τις επιχειρήσεις, αλλά και τους προορισμούς

Σε αποκαλυπτικές διαπιστώσεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί εφαρμογή του συστήματος all inclusive, διαπιστώνει το διεθνές Συμβούλιο για την Ηθική και την Αειφορία στον Τουρισμό, που έχει έδρα το Λονδίνο και παραρτήματα σε όλο τον κόσμο. Στην τελευταία έκθεσή του, το Συμβούλιο παρουσίασε μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε όλο τον κόσμο και που αποδεικνύει ότι «όπου εφαρμόσθηκε το σύστημα all inclusive», προκλήθηκαν απίστευτα προβλήματα, αμέτρητες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο και ολόκληρες περιοχές γνώρισαν τον οικονομικό μαρασμό.

Η «Δημοκρατική» εξασφάλισε την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου και μετάφρασε τα πιο σημαντικά της σημεία για την ενημέρωση των αναγνωστών της. Τα όσα περιγράφονται στην έκθεση είναι εξόχως αποκαλυπτικά και θα πρέπει να προκαλέσουν την κινητοποίηση των παραγόντων του τουρισμού. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε είναι πιθανό και η Ρόδος, ως τουριστικός προορισμός, να οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή και να περάσει ολόκληρη στα χέρια ξένων συμφερόντων.

Η έκθεση, όπως μεταφράσθηκε από τη «Δημοκρατική», έχει ως ακολούθως:
Αυτό το καλοκαίρι, ο tour operator “First Choice”, που αποτελεί τμήμα του TUI, μετέτρεψε όλα του τα τουριστικά πακέτα σε all inclusive. Από την πλευρά του ο τουριστικός οργανισμός Thomas Cook ανέφερε ότι αυξάνει σε ποσοστό 10% τον αριθμό των τουριστικών πακέτων που λειτουργούν με το σύστημα all inclusive. Όμως, ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους τουριστικούς προορισμούς από την εφαρμογή του μοντέλου all inclusive, κατά το οποίο οι τουρίστες καλούνται «να αφήσουν το πορτοφόλι τους στο σπίτι»;
Μαγιόρκα: Οι διακοπές με το σύστημα all inclusive είναι υπεύθυνες για τις μεγάλες απώλειες στην τοπική επιχειρηματικότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι τοπικές επιχειρήσεις οργάνωσαν διαμαρτυρία κατά των ξενοδοχείων στα οποία εφαρμόζεται το all inclusive.

Τουρκία: Μια μεγάλη έρευνα στην Τουρκία απέδειξε ότι μόνο το 10% των δαπανών των τουριστών που ταξίδευψαν all inclusive, κατέληξε στην τοπική αγορά. Το ποσοστό ήταν ακόμα μικρότερο ως προς τα οφέλη που απεκόμησαν οι γύρω περιοχές.

Μομπάσα, Κένυα: Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν με το σύστημα all inclusive, συνεισέφεραν ολιγότερο στην οικονομία της περιοχής.
Τζαμάϊκα: Τα ξενοδοχεία all inclusive προσέλκυσαν αρκετούς τουρίστες, όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα παρεμποδίσθηκε η ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού και αυξήθηκαν τα φαινόμενα παρενόχλησης των επισκεπτών.
Αγιος Δομίνικος: Το σύστημα διακοπών με all inclusive ευθύνεται για τα λουκέτα στα καταστήματα εστίασης και αύξησε τον αριθμό αρνητικής συμπεριφοράς απέναντι στους τουρίστες.

Γκόα, Ινδία: Οι «εσώκλειστοι» τουρίστες ευθύνονται για την τεράστια απώλεια πόρων και φόρων.
Για να είναι όλα ξεκάθαρα, υπάρχει αγορά που απαιτεί την εφαρμογή του συστήματος all inclusive. Τα πρόσωπα αυτά αναφέρουν ότι «θέλουμε να κάνουμε διακοπές, έστω κι αν επικρατούν οικονομικά δύσκολοι καιροί. Το σύστημα all inclusive μας διασφαλίζει τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο κόστος ενός πακέτου διακοπών». Αν το ερευνήσουμε από τη σκοπιά των πελατών, το να υπάρχουν τα εγγυημένης τιμής και συνολικής δαπάνης τουριστικά πακέτα είναι απολύτως κατανοητό. Επιλέγοντας το σύστημα αυτό, οι τουρίστες γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε ασφαλή χέρια και θα υπάρχει ένα ποιοτικό προϊόν, σε μια διαχειρίσιμη τιμή. Επίσης τα οφέλη για τους τουριστικούς οργανισμούς είναι σημαντικά και αφορούν στον τρόπο διασφάλισης των χρημάτων, όπως και στο είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Πάρα ταύτα, οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, για τις τοπικές επιχειρήσεις, για την οικονομία του προορισμού, της εμπειρίας που αποκομίζουν οι τουρίστες από την περιοχή, εγείρουν ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα και την ηθική έναντι του τουρισμού, από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου.

Τα αποτελέσματα που αναδείχθηκαν έχουν ως εξής:
1. Η συνολική έρευνα έγινε σε ξενοδοχεία που εφαρμόζουν το σύστημα all inclusive σε πέντε διαφορετικούς προορισμούς. Τα αποτελέσματα δείχνουν σε όλες τις περιοχές αποτυχία στην αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό διαρκή πίεση, χωρίς περιθώριο κάποιας εκπαίδευσης για εξέλιξή τους και χωρίς να τους αναγνωρίζονται και να αμείβονται οι υπερωρίες που κάνουν. Τα φιλοδωρήματα μέσω του μοντέλου αυτού είναι ελάχιστα, οι αμοιβές είναι περιορισμένες κι έτσι οι υπάλληλοι αδυνατούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

2. Η υψηλή εξάρτηση στον τουρισμό σημαίνει ότι οι τοπικές επιχειρήσεις και οι πράκτορες εξαρτώνται απολύτως από τους τουριστικούς οργανισμούς και η σχέση αυτή είναι άνιση. Το Συμβούλιο του Τουρισμού έχει λάβει αρκετές αναφορές περί απογοήτευσης και καταστροφής από ξενοδόχους και δημάρχους της Τουρκίας. Οι αναφορές αυτές περιγράφουν επίσης το πόσο πιέζονται όλοι τους από τουριστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου για να μετατρέψουν τα ξενοδοχεία τους σε all inclusive.

3. Οι υπόλοιπες τοπικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα TAXI, τα μικρά καταλύματα, είναι στο σύνολό τους καταδικασμένα. Σε ορισμένους προορισμούς είναι αμέτρητες οι επιχειρήσεις που αναγκάσθηκαν να κλείσουν, καθώς το σύστημα Κρεβάτι – Πρωινό (bed – breakfast) δεν βρισκόταν πια στην επιλογή των τουριστών. Ντόπιοι επιχειρηματίες από την Γκάμπια, μέχρι την Κένυα, από την Ισπανία μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο, από την Σάντα Λουτσία μέχρι τη Τζαμάικα διαπιστώνουν με παράπονο ότι είναι αδύνατο να συντηρήσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς οι τουρίστες που εξέρχονται από τα ξενοδοχεία all inclusive είναι ελάχιστοι.

4. Μια ανάλυση που έγινε σε ξενοδοχείο all inclusive στην περιοχή Φετιγιέ της Τουρκίας αποκάλυψε ότι μόνο το 10% των εσόδων από το τουριστικό ρεύμα κατέληξε προς την τοπική οικονομία της πόλης και ακόμα μικρότερο ήταν το ποσοστό των χρημάτων που κατέληξε στην ευρύτερη περιοχή.

5. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τουριστικών οργανισμών είναι τόσο έντονος, ώστε το αποτέλεσμά του καταλήγει σε πιέσεις στη βάση της επιχειρηματικής αλυσίδας. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος ο ξενοδόχος αμείβεται ελάχιστα για κάθε δωμάτιο και έρχεται η στιγμή που αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και το προσωπικό του. Από Ενωση Ξενοδόχων μιας περιοχής της Τουρκίας λάβαμε αναφορά ότι ξενοδόχοι εισπράττουν μόνο 20 ευρώ για κάθε βράδυ, για κάθε άτομο all inclusive. Πώς μπορεί αυτό να είναι βιώσιμο;

6. Όλα αυτά οδηγούν σε οικονομικά αδύναμες τοπικές επιχειρήσεις και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αρνητικές συμπεριφορές που μπορεί να μην είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας περιοχής. Ολο αυτό δημιουργεί στον τουρίστα μια εσφαλμένη εικόνα για τον προορισμό και αυτό θα έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.

Γενικά όλα τα συμπεράσματα δείχνουν ότι το σύστημα all inclusive οδηγεί σε μη βιώσιμες καταστάσεις.
Η όλη έρευνα συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το σύστημα all inclusive προοδευτικά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου