Ειδήσεις

Κ. Ζωγραφίδης: «Το νέο ασφαλιστικό πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα»

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο κλάδος του τουρισμού στη Ρόδο καθώς τη φετινή σεζόν αναμένεται να ξεπεραστεί κάθε ρεκόρ αφίξεων. Παράλληλα γίνονται επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. Ευρώ. Αφορούν κυρίως την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων και τις ανακαινίσεις παλιών ξενοδοχείων. Τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη βάζει ωστόσο η υψηλή φορολογία.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (σε Ρόδο και Κάρπαθο) και η αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό, εκτιμάται ότι οδήγησαν πέρυσι σε μείωση των καθαρών εσόδων των επιχειρήσεων τουλάχιστον κατά 8%.
«Τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι αισιόδοξα. Οι κρατήσεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και όσο η ζήτηση αυξάνεται, τόσο και οι τιμές θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Γενικά, ο κλάδος του Τουρισμού παρουσιάζει μία καλή δυναμική.  Στη Ρόδο γίνονται επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. Ευρώ στον τουριστικό τομέα», αναφέρει ο νέος πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κώστας Ζωγραφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι αρνητικό το γεγονός της μη συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων εισόδου σε επισκέπτες τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία. Μέσω του Προγράμματος, η Ρόδος δεχόταν σημαντικό αριθμό Τούρκων επισκεπτών, οι οποίοι άφηναν χρήματα στην αγορά
Όπως εξηγεί ο κ. Ζωγραφίδης, ο αυξημένος ΦΠΑ μειώνει τελικά τα καθαρά έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην τοπική μας οικονομία. Ταυτόχρονα, γεννάται το ερώτημα εάν η μεγαλύτερη φορολόγηση ωφελεί ή όχι το Κράτος. Στόχος του ΟΑΕΕ Δωδεκανήσου είναι να αποτυπωθούν όλα αυτά τα ερωτήματα με ακρίβεια, σε μία μελέτη η οποία θα γίνει πιθανότατα σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να γίνουν παρεμβάσεις με τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία.
Το θέμα του ΦΠΑ βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της νεοεκλεγείσας διοίκησης του ΟΑΕΕ Δωδεκανήσου που προσανατολίζεται σε στοχευμένες παρεμβάσεις. «Πέρυσι κατεγράφη αύξηση του μικτού τζίρου των επιχειρήσεων και όχι αύξηση των καθαρών εσόδων. Γενικά τα ξενοδοχεία έχασαν το 8% του ετήσιου καθαρού τζίρου τους, ποσοστό τεράστιο για μία μόνο σεζόν. Αντίστοιχα, τα νοικοκυριά έχασαν το 8% του προϋπολογισμού τους.
Για το θέμα του ΦΠΑ θα πρέπει να υπάρξει μαζική και στοχευμένη αντίδραση. Τα Δωδεκάνησα ανήκουν στην πιο ακριβή Περιφέρεια της Ευρώπης. Το κόστος μετακίνησης από τα νησιά μας προς την Αθήνα είναι λ.χ. 600% ακριβότερο από ό,τι κοστίζει η μετάβαση από τη Θεσσαλία στην πρωτεύουσα.
Τελικά αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν η αύξηση του ΦΠΑ ωφελεί ή όχι το Κράτος. Όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν με ακρίβεια μέσα από μελέτες, ίσως και σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα», αναφέρει ο κ. Ζωγραφίδης.
«Αγκάθι»
το ασφαλιστικό
Το νέο ασφαλιστικό προκαλεί πονοκέφαλο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν λόγο για ένα αποκλειστικά δημοσιονομικού χαρακτήρα φορο-ασφαλιστικό, που δεν οδηγεί σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αλλά σε εξοντωτικές επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 20.000 ευρώ και που με τον άδικό του χαρακτήρα ενισχύει τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εάν συνυπολογίσουμε τον φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου, για κάθε 10 ευρώ που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Ζωγραφίδης, πρόκειται να διενεργηθεί έρευνα στα μέλη του τοπικού φορέα ώστε τελικά να διαπιστωθεί εάν έχουν αυξηθεί ή όχι οι ασφαλιστικές εισφορές και γενικά για να αναδειχθούν οι όποιες στρεβλώσεις του νέου ασφαλιστικού. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το νέο ασφαλιστικό πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα. Όσοι είναι τυπικοί επιβαρύνονται σημαντικά, ενώ όσοι δεν κόβουν αποδείξεις, θα επωφελούνται πληρώνοντας μικρότερες εισφορές. Όλη αυτή η κατάσταση οξύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δημιουργεί ανισότητες, οι οποίες ελπίζουμε να περιοριστούν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση…
Επιπλέον όσοι πληρώνουν υψηλές εισφορές στο τέλος θα έχουν περίπου την ίδια σύνταξη με αυτούς που πληρώνουν χαμηλότερες. Γενικότερα και οι παροχές υγείας είναι ίδιες σε όσους πληρώνουν λιγότερα και σε όσους πληρώνουν περισσότερα.
Βασική μας επιδίωξη είναι και η αποτύπωση των ανισοτήτων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Προσανατολιζόμαστε στο να ξεκινήσουμε μία έρευνα στα 1000 μέλη μας για να δούμε τι προβλήματα δημιουργούνται. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι στο 80% των περιπτώσεων οι εισφορές έχουν μειωθεί και να βλέπουμε ότι τουλάχιστον κατά 70%  υπάρχει αύξηση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου