Με ενδιαφέρον φαίνεται πως παρακολουθεί η γείτων χώρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την εμπλοκή που προέκυψε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως προς την συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες για την επίσκεψή τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους βουλευτές του Ανατολικού Αιγαίου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται να θεωρούνται διαβατήρια (σ.σ. να εκδίδεται δηλαδή βίζα σε πολίτες υπηκόους τρίτων χωρών) στα λιμάνια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχει θορυβήσει και τους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι αντί της γραφειοκρατίας στα ελληνικά προξενεία και τις καθυστερήσεις, που αυτή συνεπάγεται, έπαιρναν άμεσα την επιθυμητή θεώρηση στα λιμάνια, απ’ όπου ταξίδευαν, πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα κι αυτό χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δημοσιογράφος της εφημερίδας Hürriyet, επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, ζητώντας του να σχολιάσει τις εξελίξεις και κατά πόσο, αν τελικά ακυρωθεί το πρόγραμμα, αυτό θα επηρεάσει τον τουρισμό στο νησί, βασικοί αιμοδότες του οποίου είναι οι Τούρκοι τουρίστες.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο δήμαρχος της Σύμης, στην Τουρκία το θέμα έχει ήδη προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στον τύπο και όλοι όσοι θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, περιμένουν τις εξελίξεις. Παράλληλα, ο ίδιος, όπως ανέφερε και στην Hürriyet, εκτιμά ότι η αναστολή του προγράμματος για την χορήγηση της βίζας θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στο πολύ κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα. «Αν δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, δεν θα πρέπει να περιμένουμε τουρίστες από την Τουρκία. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι κακό και θα πρέπει οι πολιτικοί να βρουν τρόπο να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι πολιτικοί είναι εκείνοι που δημιουργούν τα προβλήματα», είπε ο κ. Παπακαλοδούκας στην Hürriyet, επισημαίνοντας το ίδιο και στην «δ». «Η αναστολή του προγράμματος για την χορήγηση βίζας σαφώς και θα δημιουργήσει προβλήματα στον τουρισμό, όμως αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην πτώση της κίνησης που θα επέλθει αν συνεχιστεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο δήμαρχος της Σύμης στην «δ».
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2015 στο λιμάνι της Ρόδου έγιναν 5.036 θεωρήσεις βίζας οι οποίες αφορούσαν Τούρκους και Ρώσους τουρίστες. Το 2016 οι θεωρήσεις βίζας μειώθηκαν στις 3.015 και αφορούσαν κυρίως Τούρκους τουρίστες, καθώς οι Ρώσοι δεν ταξίδεψαν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα οι 2.724 από τις 3.015 αφορούσαν Τούρκους, οι 196 Ουκρανούς και μόλις οι 64 Ρώσους.
Όπως έχει γράψει η «δ», ήδη διαφαίνεται πρόθεση πάντως, εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ, να επανεξεταστεί το ζήτημα συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζα σε πολίτες της Τουρκίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Μιχαηλίδης επικοινώνησε με τον κ. Κατρούγκαλο και παρουσίασε τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο ανακύπτει από τη μη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος και ο υπουργός τον ενημέρωσε για την επανυποβολή του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, όπως ο κ. Μιχαηλίδης έκανε γνωστό, τον διαβεβαίωσε ότι το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα στελεχωθεί άμεσα από υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Μετά δε από επικοινωνία του με τη γενικό πρόξενο στη Σμύρνη, κ. Παπούλια, ο κ. Μιχαηλίδης ενημερώθηκε ότι έχουν προκηρυχθεί ήδη και αναμένονται άμεσα να υπογραφούν συμβάσεις έργου με τέσσερα άτομα για τον ίδιο σκοπό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ